Beleggen in windenergie: Uitdagingen voor windenergie aandelen in 2023

November 7, 2023

Beleggen in Windenergie: Uitdagingen voor Windenergie Aandelen in 2023

De Moeilijke Positie van Windenergie Aandelen in 2023

In 2023 bevinden windenergie aandelen, waaronder Orsted , zich in een uitdagende positie. Het nieuws dat Orsted, ’s werelds grootste ontwikkelaar van offshore windparken, twee grote zeeprojecten heeft stopgezet, heeft investeerders opgeschrikt. Deze projecten zijn geannuleerd vanwege de hoge kosten, lange vergunningsprocedures, stijgende rentelasten en onjuiste aannames bij de start. De financiële druk is hoog, en de extra kosten kunnen niet worden doorberekend aan Amerikaanse consumenten en bedrijven. Dit leidde tot de beslissing om de stekker eruit te trekken. Meer bedrijven hebben hiermee te maken en windenergie aandelen hebben het hierdoor lastig.

Andere grote spelers in de sector, zoals BP en Equinor, hebben geprobeerd om contracten te heronderhandelen voor grote offshore windparken zoals Empire Wind 1 en 2 en Beacon Wind 1. Helaas zonder succes, omdat de contracten bindend bleven. Deze ontwikkelingen hebben een negatief effect op de aandelenkoersen van bedrijven in de windenergie, waaronder Orsted, die te maken hebben met een mogelijk verlies van $2,3 miljard. Daarbij komt dat Orsted niet in aanmerking komt voor een belastingvoordeel van 30%, wat een grote financiële tegenvaller is.

De Neergang van Orsted Windenergie Aandelen

Het aandeel Orsted heeft een forse daling doorgemaakt in 2023. De mislukte projecten en het verlies van belastingvoordelen hebben geleid tot een aanzienlijke waardedaling. In de eerste negen maanden van het jaar moest het bedrijf rekenen op $4 miljard aan voorzieningen om de verliezen op te vangen. Dit heeft geleid tot een neerwaartse spiraal in de waarde van Orsted windenergie aandelen. Voor beleggers betekent dit dat het op dit moment verstandig is om terughoudend te zijn met investeringen in windenergie. De politiek is nu aan zet om in te grijpen en maatregelen te nemen om de sector te ondersteunen. Maar wat veroorzaakt deze problemen precies en hoe kunnen ze worden opgelost? Belangrijk hierbij is te vermelden dat de politiek de subsidies op windparken wil afbouwen en anderzijds de projectontwikkelaars niet de kans geeft extra kosten tijdens de bouw van het project aan klanten door te belasten. Ook wordt onderschat dat de interesse steeds verder gaat afnemen wanneer in de toekomst op windrijke dagen de elektriciteitsprijzen laag of zelfs negatief zullen zijn wat de aantrekkelijkheid van deze projecten sterk verlaagt.

Photo by Kervin Edward Lara: https://www.pexels.com

Oorzaken van de Uitdagingen voor Windenergie Aandelen

Alle windmolenbouwers, waaronder Orsted, worden geconfronteerd met diverse uitdagingen, zoals complexe regelgeving, lange vergunningsprocedures en stijgende kosten die niet doorberekend kunnen worden. Overheden in Europa en de Verenigde Staten moeten actie ondernemen om de sector te ondersteunen, maar dit kan maanden /jaren duren. Ondertussen stapelen de problemen zich op, met als gevolg dat steeds meer projecten worden geannuleerd. Overheden hebben honderden miljoenen euro's en dollars beschikbaar gesteld om windparken te bouwen. In het verleden werden de kosten gedekt door de opbrengsten van geveilde windkavels. Dit was aantrekkelijk voor investeerders, omdat windenergie projecten een goed rendement opleverden en bijdroegen aan een positief imago. Maar de situatie is veranderd. In 2023 hebben stijgende materiaal- en transportkosten, samen met dalende elektriciteitsprijzen, het rendement sterk verminderd. In Europa zorgen de vele windparken voor een overschot aan elektriciteit op winderige dagen, wat leidt tot een forse daling van de elektriciteitsprijzen, soms zelfs naar negatieve waarden. De technologie om elektriciteit op te slaan, zoals grote accu’s of waterstoffabrieken, is nog niet voldoende ontwikkeld om hiervan te profiteren. Dit betekent dat de situatie op korte termijn waarschijnlijk niet zal verbeteren. Pas na 2030 mag men enige opslag verwachten die gebruik kan maken van het opslaan van zeer goedkope elektriciteit en weer leveren van diezelfde elektriciteit op dure piekuren.

Wat moet er gebeuren om Windenergie Aandelen te laten Herstellen?

Om de waarde van Orsted Windenergie Aandelen en andere windenergie aandelen weer te laten stijgen, is geduld nodig. Er moet gewerkt worden aan snellere vergunningsprocedures, lagere materiaalkosten, lagere transportkosten en de mogelijkheid om hogere bouwkosten door te berekenen aan de overheid of in de elektriciteitsprijzen. De overvolle netwerken in Europa en de VS kunnen de grote hoeveelheden elektriciteit die door windparken wordt opgewekt nauwelijks aan, wat de problemen verergert.

Het is van cruciaal belang dat de overheid en de sector samenwerken om deze knelpunten aan te pakken. Vele projecten liggen momenteel stil of krijgen geen financiële goedkeuring vanwege de hoge kosten en de lange terugverdientijd. Dit is een gemiste kans voor zowel de sector als de economie. Echter, een iets tragere ontwikkeling van windparken kan de druk op de elektriciteitsnetten verlichten, waardoor de netwerken zich beter kunnen aanpassen aan de groeiende vraag naar duurzame energie. De lagere rentes die mogelijk in 2024 en 2025 zich aandienen zullen de hoge rentelasten behoorlijk laten dalen. Herstel binnen deze sector zal een combinatie worden van lagere rentes, lagere kosten, het mogen doorberekenen van financiële tegenvallers en stijgende beurzen.

Is het Nu Verstandig om te Beleggen in Windenergie?

Op dit moment is het voor beleggers niet verstandig om in windenergie aandelen te stappen. De verliezen in de sector blijven zich opstapelen, mede door de hoge inflatie en stijgende kosten. De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht tegen 2025 een rente van 2% te bereiken, maar dit hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld, stabiele energieprijzen, een gematigd winterweer en een afkoelende economie zijn essentieel om de inflatie in toom te houden. Daarnaast spelen geopolitieke ontwikkelingen, zoals de oorlog in Oekraïne en de spanningen in Israël, een belangrijke rol.

De geopolitieke situatie blijft onzeker, met de voortdurende oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hoewel de VS vrede nastreeft, is het onwaarschijnlijk dat Rusland snel zal toegeven. Bovendien is de steun van de VS aan Oekraïne afhankelijk van de politieke situatie in Amerika, vooral met de naderende verkiezingen en de opkomst van figuren zoals Donald Trump, die mogelijk de steun willen verminderen. In het Midden-Oosten is de situatie complex met de Israëlische oorlog tegen Hamas, waarbij gijzelaars en een uitgebreid tunnelnetwerk de situatie bemoeilijken. Ook hier kan de steun van de VS afnemen, wat invloed kan hebben op de wereldwijde energieprijzen.

De Invloed van Geopolitieke Factoren op Windenergie Aandelen

Als vredesonderhandelingen succesvol zijn, kan dit leiden tot lagere energieprijzen en een daling van de rentetarieven. Dit zou op zijn beurt de aandelenkoersen van windenergie bedrijven, zoals Orsted, kunnen stimuleren. Maar tot die tijd zijn er wellicht betere sectoren om in te beleggen, zoals technologie, gezondheidszorg of infrastructuur. Windenergie aandelen zullen verloren terrein inhalen, omdat deze vorm van energie goedkoop is en energieopslag de rendementen op deze kapitaalintensieve projecten sterk gaat verbeteren. Zeker wanneer elektriciteitsprijzen zullen stijgen door de enorme vraag van datacenters. Het prijsverschil tussen dal- en piekuren zal groter worden en de combinatie windenergie met energieopslag aantrekkelijk maken.

In de nabije toekomst is het belangrijk dat beleggers voorzichtig blijven en de ontwikkelingen in de windenergiesector nauwlettend volgen. Hoewel de lange termijn vooruitzichten voor duurzame energie gunstig blijven, zijn er op korte termijn veel onzekerheden die het risico voor beleggers vergroten. De lagere rentes in het vooruitzicht zijn geen zekerheid, noch de toegezegde extra subsidies om windprojecten op korte termijn weer vlot te trekken.

Voorzichtigheid is Geboden

Het jaar 2023 is een uitdagend jaar voor windenergie aandelen, waaronder Orsted Windenergie Aandelen. Stijgende kosten, trage vergunningsprocessen en geopolitieke spanningen hebben de sector hard getroffen. Hoewel de vraag naar duurzame energie op lange termijn blijft groeien, is het op dit moment verstandig om voorzichtig te zijn met investeringen in windenergie. Beleggers doen er goed aan om te wachten tot de situatie stabiliseert en de overheden meer steun bieden aan de sector. Tot die tijd kunnen andere sectoren aantrekkelijker zijn voor investeerders die op zoek zijn naar stabielere rendementen.

Samengevat kunnen we stellen dat In 2023 windenergie aandelen onder druk staat, met name door de aankondiging van Orsted dat twee grote offshore windprojecten worden stopgezet. De stijgende kosten, complexe vergunningstrajecten en hoge rentelasten spelen hierbij een belangrijke rol. Orsted verwacht een verlies van $2,3 miljard en heeft moeite om aan de eisen te voldoen voor belastingvoordelen in de VS. Deze problemen gelden ook voor andere spelers in de sector, waardoor beleggers voorlopig beter kunnen afzien van investeringen in windenergie aandelen. Overheidsingrijpen en kostenverlagingen zijn noodzakelijk om de situatie te verbeteren.

Wil je meer weten over windenergie of andere energiesectoren?

Youtube: https://www.youtube.com/@energie-aandelen

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/ronald-de-zoete-a6787a11?lipi=urn%3Ali%3Apage%3Ad_flagship3_profile_view_base_contact_details%3BY066doO7TTm1nYEqIN5MNQ%3D%3D

 

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN