Kansen voor investeren in energieaandelen in 2024: Ontdek energieaandelen en de groene energietransitie

November 29, 2023

Kansen voor investeren in energieaandelen in 2024: Ontdek energieaandelen en de groene energietransitie

De energiemarkt is altijd in beweging, en met de opkomst van duurzame energiebronnen staan er grote veranderingen voor de deur. 2024 lijkt een cruciaal jaar te worden voor zowel traditionele als groene energieaandelen. De groene energietransitie, oftewel de verschuiving naar duurzame energiebronnen, biedt beleggers tal van kansen. In dit artikel gaan we dieper in op de trends en ontwikkelingen rond energieaandelen en de groene energietransitie, en hoe je als belegger hierop kunt inspelen. Investeren in groene energie is gewoon een must.

Beleggen in energieaandelen: Zeer kansrijk in 2024

Na een teleurstellend 2023 zien experts veel potentie voor energieaandelen in 2024. Met name de groene energietransitie biedt mogelijkheden voor investeerders die op zoek zijn naar duurzame groei. Volgens Goldman Sachs is er een verwachte winst van maar liefst 31% over de komende 12 maanden. Dit klinkt veelbelovend, maar moeten we als beleggers echt op deze golf meeliften? Energieaandelen hebben een slecht 2022 en 2023 achter de rug, maar de vooruitzichten zijn goed. De positieve vooruitzichten worden mede aangewakkerd door een aantal factoren, waaronder een lagere rente en geopolitieke spanningen. Lagere rentetarieven stimuleren investeringen en productie, wat resulteert in een verhoogde energievraag wereldwijd. Geopolitieke onzekerheden, zoals oorlogen en handelsconflicten, zorgen ervoor dat grondstoffen zoals olie, aardgas, lithium en koper schaarser worden, wat de prijzen opdrijft. En laten we uranium niet vergeten. De boycot op Russische uranium maakt dat het aanbod voor Europa en de VS gaan verminderen.

Energieaandelen profiteren van lagere rente en geopolitieke spanningen. Energieaandelen profiteren bij onzekere tijden en met name onzekere beurzen waar beleggers op zoek gaan naar waardeaandelen. Met name de tweede helft van 2024 wordt interessant. In de eerste helft van het jaar moet de Chinese economie verder groeien om de wereldwijde vraag naar energie aan te wakkeren. Hoewel Goldman Sachs niet altijd gelijk heeft, klopt de logica achter hun voorspellingen: als de rente blijft dalen en de economie zich herstelt, zullen energieaandelen hiervan profiteren. Momenteel zijn veel energieaandelen hard afgestraft door de markt, maar in een verbeterend economisch klimaat is een herstel onvermijdelijk. Het is belangrijk om deze sector goed in de gaten te houden. Voor beleggers die bereid zijn een gokje te wagen, liggen er mooie kansen. Energieaandelen als XOM, EQT, LNG en MPC en NDX1 zullen het naar verwachting bovengemiddeeld goed gaan doen in 2024 en 2025.

De groene energietransitie biedt herstel voor groene portefeuilles, vergeet hierbij niet de aardgasaandelen! Beleggers met een portefeuille die sterk is gericht op groene energie hebben in 2023 flinke verliezen geleden. Sommige portefeuilles zijn zelfs tot 30% in waarde gedaald. Dit biedt echter een kans voor herstel in 2024. De wereldwijde focus op de groene energietransitie, met belangrijke conferenties zoals COP 28, zorgt voor versnelde investeringen in groene energie. Binnenkort zullen we meer weten over de stappen die genomen worden om de groene energietransitie te versnellen, en wat dit betekent voor de verschillende energiesectoren.

Belangrijke sectoren om in de gaten te houden in 2024

Elektrische voertuigen (EV's) en lithium-aandelen

2024 wordt een cruciaal jaar voor elektrisch rijden. China introduceert zijn EV-modellen op grote schaal, en Europa moet belangrijke beslissingen nemen over importheffingen op Chinese elektrische voertuigen. Dit kan grote gevolgen hebben voor de vraag naar elektrische voertuigen in Europa en China. Als China zijn EV's niet in Europa kan afzetten, kan dit leiden tot een flinke daling in de verkoop van Europese voertuigen in China, een markt met enorme groeipotentie. Voor beleggers zijn lithium-aandelen bijzonder interessant, omdat lithium een essentiële grondstof is voor de productie van EV-batterijen. De vraag naar lithium zal naar verwachting verder toenemen, wat de waarde van lithium-aandelen in 2024 kan doen stijgen.

Zonne-energie: Herstel na een moeilijk jaar?

Zonne-energie aandelen hebben het in 2023 zwaar gehad. Burgers hebben meer koopkracht en subsidies nodig om de groeicurve van zonne-energie te verlengen. Toch zijn er kansen in 2024, vooral als overheden blijven investeren in duurzame energie en subsidies verhogen. Windenergie staat eveneens voor uitdagingen, vooral door hoge grondstofkosten, arbeidskosten en logistieke uitdagingen. De concurrentie met Chinese windturbine bouwers is groot, omdat zij goedkopere en grotere turbines produceren. Desondanks bieden Europese stimuleringsmaatregelen kansen voor lokale bedrijven om te concurreren.

Uranium: Een nieuwe kans voor kernenergie

Kernenergie is weer in opkomst, mede dankzij de toenemende vraag naar betrouwbare en schone energiebronnen. Hoewel uranium-aandelen geen wekelijkse koersstijgingen laten zien, is er op de lange termijn veel potentie. Kerncentrales zijn hard nodig om aan de energievraag te voldoen en zullen in de komende jaren een belangrijke rol spelen in de groene energietransitie. Rusland zal ook haar uranium in d etoekomst niet meer aan de VS en Europa leveren plus nog het feit dat Kazatomprom minder uranium denkt te gaan winnen dan aanvankelijk gedacht!

Photo by Pixabay: https://www.pexels.com

Carbon Capture and Storage (CCS)

CCS, oftewel koolstofafvang en -opslag, zal een belangrijke rol spelen zolang we afhankelijk blijven van fossiele brandstoffen voor transport, luchtvaart en scheepvaart. Hoewel CCS geen permanente oplossing biedt, koopt het ons wel tijd totdat er betere technologieën beschikbaar komen. Beleggers die kijken naar lange termijn investeringen in groene energie, moeten CCS zeker in de gaten houden. Denk aan het aandeel Aker.

Olie en aardgas voorbij? De rol van aardgas in de energietransitie

Hoewel aardgas niet volledig groen is, speelt het een cruciale rol in de energietransitie. Het is minder vervuilend dan kolen en zal naar verwachting tot 2050 een belangrijke energiebron blijven. Veel hangt af van de prijs van groene waterstof. Als de prijs van groene waterstof daalt tot onder de $2 per kilogram, kunnen er kansen ontstaan, vooral als de logistieke kosten ook dalen. Toch zal naar verwachting in 2050 slechts 20% van de wereldwijde energievraag door waterstof worden gedekt. Het is belangrijk om de rol van waterstof niet te onderschatten, maar beleggers moeten ook oppassen om deze markt niet te overschatten. De waterstofsector heeft al veel beleggers teleurgesteld door te hoge verwachtingen. In de tussentijd moet aardgas de rol van kolen overnemen als een minder vervuilende energiebron. De snelheid waarmee dit gebeurt zal mede afhankelijk zijn van de kolenprijs. Wanneer de kolenprijs lager is dan de geïmporteerde LNG-prijs zal de vraag naar kolen voorlopig hoog blijven, ondanks de negatieve gevolgen op het milieu.

De vraag naar LNG en de geopolitieke spanningen

De toenemende vraag naar vloeibaar aardgas (LNG) is deels het gevolg van het wegvallen van Nord Stream 1 en 2 en de zorgen over de kwetsbaarheid van pijpleidingen vanuit Afrika. LNG wordt gezien als een veiligere optie omdat het per schip kan worden vervoerd en minder vatbaar is voor sabotage. Dit biedt kansen voor beleggers in LNG-aandelen, vooral nu de vraag naar deze energiebron toeneemt door geopolitieke spanningen. De vraag naar LNG zal harder stijgen dan gedacht door de hogere vraag naar elektriciteit door datacenters. Met name Artificial Intelligence zal de vraag naar aardgas- en kerncentrales doen toenemen, waarbij uiteraard sneller voor aardgascentrales gekozen zal worden door de lagere bouwkosten en veiligheid.

Energieaandelen en de groene energietransitie in 2024

Energieaandelen bieden in 2024 volop kansen, vooral door de voortschrijdende groene energietransitie. Of je nu investeert in lithium, zonne-energie, kernenergie of aardgas, er zijn tal van mogelijkheden voor beleggers die willen profiteren van de energietransitie. Houd echter rekening met de risico’s en volg de marktontwikkelingen nauwgezet. Met de juiste timing en strategie kunnen energieaandelen een lucratieve investering zijn in het komende jaar.

Investeer in 2024 in energieaandelen en speel in op de groene energietransitie – het kan een belangrijke stap zijn richting zowel financieel succes als een duurzame toekomst.

Samengevat kunnen we stellen dat er in 2024 grote kansen voor beleggers in energieaandelen, mede dankzij een verwachte winstgroei van 31%, volgens GoldmanSachs. Factoren zoals lagere rentetarieven en geopolitieke spanningen drijvende energievraag op, wat voordelig is voor sectoren zoals olie, aardgas, lithiumen duurzame energie. Elektrische voertuigen, zonne-energie, windenergie enuranium zullen in de komende jaren belangrijk blijven voor de groeneenergietransitie. Aardgas blijft tot 2050 een cruciale energiebron, terwijl waterstofen CCS potentieel hebben, maar met voorzichtigheid benaderd moeten worden.

Wil je meer weten over investeren in energieaandelen?

Youtube: https://www.youtube.com/@energie-aandelen

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/ronald-de-zoete-a6787a11?lipi=urn%3Ali%3Apage%3Ad_flagship3_profile_view_base_contact_details%3BY066doO7TTm1nYEqIN5MNQ%3D%3D

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN