Nu beleggen in de energietransitie, straks volgt het rendement

August 6, 2023

Nu beleggen in de energietransitie, straks volgt het rendement

De energietransitie gaat zorgen voor een aardverschuiving. Veel, heel veel geld gaat naar bedrijven die onze CO2-uitstoot gaan verlagen. Al dat geld staat klaar, maar de technologie moet nog wat verbeterd en de verkoopprijs specifieker gegarandeerd worden. Of in ieder geval het risico rond het te investeren bedrag berekend kunnen worden. Pas dan kan een Final Investment Decision (FID) gegeven worden. En dan zullen de koersen van die bedrijven hard gaan stijgen. Volg de stromen van het grote geld. Wil je nu wat geld beleggen om straks te kunnen genieten van je opgebouwde vermogen? De energiesector kan de komende 7-10 jaar rekenen op $ 369 miljard vanuit de VS en Euro 380 miljard. Plus nog wat honderden miljarden Usd's die naar opslag en logistieke projecten en investeringsplannen gaan om al die groene energie van producent naar verbruiker te brengen.

Nu waterstofaandelen historisch laag staan, batterijaandelen laag staan en CCS aandelen letterlijk onverklaarbaar laag staan. Vermogen opbouwen is makkelijker in sectoren die "hot" zijn. De tegenwind nu (rente, inflatie, China, oorlog) is het moment om hierover na te denken. Instappen kan wat later, wanneer de bodems gevormd zijn.

Beleggen in de energietransitie kan nu tegen een relatief lage investering, omdat de koersen hard afgestraft zijn. De eerste bedrijven hebben al grote investeringen aangekondigd door subsidies geholpen vanuit de IRA en de Green Deal. Dat gaat de koersen van deze bedrijven op termijn flink hoger zetten. Nu je plan trekken en rustig aan je groene portefeuille opbouwen. Dat doe je graag in een sector die nummer 1 wordt. In 2030 is de energie-sector de grootste ter wereld. Groter dan vastgoed, zorg of banking.

Foto door Pixabay: https://www.pexels.com

Welke sectoren zijn kansrijk?

Aardgas

De media staat vol van Artificial Intelligence (AI). De vraag naar aardgas gaat hard toenemen. Een gevolg van de energieslurpende AI boom en een groeiende wereldbevolking met een oprukkende middenklasse. Dat de energie vraag tussen nu en 2030 gaat verdrievoudigen door de AI boom is nog maar het begin van de 20-30% aardgasvraag in 2030. Natuurlijk moet de vraag naar aardgas in Europa afnemen volgens politici, maar ze vergeten dat Duitsland opeens alle kerncentrales dichtgegooid heeft en nu 5 nieuwe aardgascentrales gaat bouwen. Politici denken dat het Verre Oosten altijd wel LNG tankers voor ze heeft, als ze maar voldoende betalen. Is niet altijd waar. Energie-aandelen weet dat de vraag naar LNG ook mede bepaald wordt door de prijs van kolen en die zijn niet altijd goedkoop. Het is goed dat de oudere kolencentrales gesloten gaan worden, maar worden ze niet door aardgascentrales vervangen.

Productie LNG

De producenten van LNG zijn nu al en worden beslist de winnaar. Cheniere is zo'n aandeel. De beste Amerikaanse LNG producenten kun je vinden op energie-aandelen.nl, of het aardgasrapport 2024 van Ronald de Zoete. Je kunt bovendien ook de video's bekijken over deze aandelen van de wekelijkse webinars die beschikbaar zijn op YouTube. De productie van LNG is nu tijdelijk door Biden tegengehouden.

Belangrijk is voor beleggers dat Trump nu aan de macht is en kan deze blokkade wegnemen nadat het wetenschappelijk onderzoek naar de vervuiling van LNG verschepingen en het effect op het klimaat gepresenteerd wordt. Mocht hier geen bewijs uit voortkomen dat onomstotelijk aantoont dat verschepen van LNG een ernstige impact heeft op het klimaat, dan kan binnen een jaar daarna weer toestemming gevraagd worden aan de Amerikaanse overheid om nieuwe LNG productie projecten goed te keuren.

LNG Tankers

Er zijn er wereldwijd bijna 800, de vraag is enorm. Het zijn peperdure schepen en worden pas gebouwd na goedkeuring en FID van de LNG plants die gebouwd moeten worden. Niemand neemt de gok door meer LNG tankers te bouwen dan nodig zou zijn op basis van de daadwerkelijke productie. Het aantal LNG tankers is momenteel groot genoeg, omdat de vraag uit het Verre Oosten tegenvalt door met name de zwakke Chinese economie. De investering van $ 136 miljard in haar economie komt maar slechts gedeeltelijk in de economie terecht. Het zijn voornamelijk leningen aan lagere overheden om de bestaande projecten afgebouwd te krijgen en hypotheekcondities gunstiger te krijgen. De Chinees spaart circa 30% van haar besteedbaar vermogen omdat ze weer moet sparen voor haar pensioen. In 1 klap weggevaagd door de Evergrande crisis en de onwil van de Chinese staat om deze sector te redden. Ze wilde niet de ondernemers die al heel veel geld aan vastgoed verdienden nu hulp bieden. Er moest een harde les geleerd worden. De Chinese burger is hiervan wel de dupe.

De vraag naar LNG tankers ligt nu erg laag, maar dit is tijdelijk. De vooruitzichten zijn meer dan goed. resultaat van meer LNG productie en mee LNG vraag over de zee.

Uranium

De vraag naar uranium wordt groter, er komt een tekort aan. Echter er kan ook extra uranium gemijnd worden, al gelden hier strikte regels. Er zijn vele traders in deze sector actief en dat zorgt voor veel volatiliteit. Zonder aanwijsbare redenen zakt of stijgt een uraniumaandeel, meestal allemaal samen. Het sentiment maakt opeens uraniumaandelen hot, terwijl de onderliggende uraniumprijs gelijk blijft. De hype rond de kleine kerncentrale, de SMR (small modular reactor) is voorbij. Die komt pas rond 2035 in het zicht, mits ze betaalbaar wordt. Nu wordt ingezet op bewezen technologie die niet leidt tot grote problemen of extra kosten tijdens de bouw. China ligt op deelgebieden voor op het Westen en zal 440 kerncentrales neerzetten voor 2040 volgens plan. $440 miljard is hiervoor begroot wat aangeeft hoer serieus China inzet op kernenergie. Dus ook zo inzet op verduurzaming, zelfs naast het groeiend aantal kolencentrales in China de komende jaren.

Waterstof, Batterijen en elektrisch rijden

Voor beleggers die in de energietransitie willen beleggen kun je beter wel realistisch blijven. Waterstof is nog niet succesvol, zie de enorme koersdalingen van BloomEnergy of PlugPower. Het kan goedkomen, maar reken niet op spectaculaire koersstijgiggen voor 2027-2028. De kans wordt groter en groter dat plugPower gekocht gaat worden wanneer het aandeel nog verder wegzakt. Het is een prima bedrijf qua kennis en productie, het is helaas geen bedrijf dat mag rekenen op grote orders. Wel nodig voor een herstel van de koers. Batterijen doen het ook niet goed. Complex, een overschot aan batterijen in de markt en onzekerheid over de weg voorwaarts. Wordt en blijft de Lithium-batterij de winnaar, of gaat de Solid State batterij het winnen? Al belegger kun je tot 2030 uitgaan dat de Lithium batterij de grootste vraag zal kennen. Daarna is te ver weg, deze sector kent vele doorbraken en mogelijkheden. Meestal bevindt het zich op laboratoriumschaal en mag snelle commercialisatie niet verwacht worden. Niet voor 2030.

Elektrisch rijden

Lithium moet de grote winnaar worden van deze ontwikkeling. In 2023 gevierd, nu gehaat. Belegger verloren het afgelopen jaar een fortuin aan lithium-aandelen. Te veel Lithium in de markt zorgt voor zeer lage Lithium-prijzen. En de bodem is nog niet in zicht volgens kenners door de mindere vraag wat een gevolg is van de wegvallende subsidies en ingevoerde belastingen en/of importheffingen. Elektrisch rijden gaat een succes worden door een combinatie van lagere verkoopprijzen en minder onderhoud tijdens de levensduur. De actieradius van de batterij neemt al hard toe en het aantal snelladers neemt ook hard toe. Geen echte belemmeringen meer, dan momenteel een te hoge aanschafprijs voor de consument. Beleggen in Lithium wordt zeker interessant, maar beperk je tot alleen de winstgevende bedrijven. Lees hier meer over de wegzakkende lithiumvraag wereldwijd.

Samengevat biedt de energietransitie enorme kansen voor beleggers die nu strategisch investeren in de juiste sectoren, zoals aardgas, waterstof, batterijen, CO2-opslag en elektrisch rijden. Er wordt wereldwijd miljarden geïnvesteerd, vooral door stimuleringsmaatregelen zoals de Amerikaanse Inflation Reduction Act en de Europese Green Deal. Veel technologieën zijn nog in ontwikkeling, wat leidt tot relatief lage aandelenkoersen, maar deze zullen waarschijnlijk stijgen zodra de technologieën commercieel haalbaar zijn. Nu is het een goed moment om te beleggen, vooral in sectoren die de komende jaren zullen uitgroeien tot de grootste ter wereld.

Wil je meer weten over beleggen in de energietransitie en welke aandelen koopwaardig zijn?

Voor meer informatie over beleggen in duurzame aandelen:

Youtube: https://www.youtube.com/@energie-aandelen

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/ronald-de-zoete

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN