Lithiumvraag zakt hard weg in 2024. Beleggen in groene energieaandelen

August 15, 2024

Lithiumvraag zakt hard weg in 2024

De huidige Lithium markt

De lithiumprijs zakt maar verder weg. 5% eraf vandaag en counting. Goed voor beleggers die posities willen gaan innemen. Lithium heeft alles tegen. Des te sneller de Lithiumprijs daalt, en aandelenkoersen des te beter. De productielijnen moeten beperkt worden en dan valt straks de aantrekkende vraag samen met te weinig productiecapaciteit en zal de V-curve mooie rendementen gaan bieden. Nu beter wegblijven van deze aandelen, de gifbeker moet leeg, maar deze correctie is te zwaar en de koersen van deze miningbedrijven gaan verder zakken door gebrek aan perspectief. En als eerder geschreven is dat wat een kopende belegger goede instapmomenten biedt. Lithium is nu slachtoffer van zijn eigen succes.

Het is een vies goedje, vies om te winnen en beleggers mijden het als een melaatse. Wie verder kijkt dan zijn neus lang is ziet de enorme kansen, maar nu oppakken is nog te vroeg. Al hoef je niet maanden en maanden te wachten met het oppikken van lithiumaandelen voordat de markt beseft dat het veel te ver doorgeschoten is en het winnen van lithium niet maar een paar jaar werk vergt. Wie nu Lithium aandelen wil kopen doet er goed aan een echte fundamentele analyse te maken. De bedrijven zijn op het eerste oog gelijk, mar er zit een wereld van verschil tussen!

Een stap terug naar de basis

De vraag naar lithium is veel te optimistisch ingeschat in 2022. Gevolg was dat iedereen met geld wel een lithiummijn wilde openen. En dat lukte doordat de rente zeer laag was. En omdat iedereen het leukste, zijn er nu te veel producenten die bij de huidige afzwakkende vraag hun Lithium niet kwijt kunnen.

De vraag valt weg terwijl juist de noodzaak om door te mijnen voor de toekomstige sterke vraag naar Lithium steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. Ik schat zelf in dat de overreactie nog wat maanden aan zal houden, omdat goede, betere kwartaalresultaten uit zullen blijven. De gifbeker moet eerst leeg.

Waar ging het mis?

De afbouw van subsidies, weghalen belastingvoordelen op EV's en natuurlijk de te hoge verkoopprijs. Ook wordt het gebrek aan oplaadpunten erbij gehaald, maar in Europa is dit niet een echt probleem. Wel de politiek onduidelijkheid en het feit dat steeds meer geld richting wonen moet en er sterk gespaard wordt voor eventuele grote tegenvallers. Even Euro 40.000 in een product steen dat in 10 jaar afgeschreven is doordat een mooie auto met een verbruikte batterij nauwelijks iets waard is. Het vervangen van een batterij is nu te duur en de tweedehandsmarkt is niet gek op EV lease-auto's, de consument wil er niet voor betalen.

De verwachting dat snel de EV producenten hun verkoopprijzen zouden laten zakken is geen bewaarheid geworden, ze werden zelfs duurder. Goedkope modellen zullen in 2025 komen, maar met de wetenschap dat EV's steeds goedkoper zullen worden, ben je beter af door nu even je aankoop uit te stellen. Binnen enkele jaren kan men rekenen op flink lagere prijzen, langere garantieperiode, met mogelijk ook een grotere actieradius. Positief zijn op korte termijn over toe Lithiummarkt is daarom zeer moeilijk.

Wat moet je er als belegger mee?

Als belegger is het verstandig hierop in te spelen, je kunt dit doen door:

šKT short op lithium aandelen, max eind 2024

šLT op lagere koersen lithium aandelen gaan oppakken

š2026/27 komt de ommekeer (en hard)

šGeen geduld, blijf beter weg van deze aandelen

Hoe pak je succesvol beleggen in Lithium op?

Beslis en bepaal waar je de tijd voor hebt. opties betekent frequenter de koersen in de gaten houden, aandelen betekent bij goede beslissing minder rendement dan bij opties. Er is geen goed of fout. Het is de juiste combinatie tussen risico, opbrengst en je eigen profiel.

De aandelen Albemarle, Livent Corp, Lithium America's, Sigma Lithium en Mineral Resources houd ik in de gaten. Doe dat ook. ie ook de recente video's op YouTube

En op energie-aandelen vind je meer over waterstof, uranium etc. want stil staat de energietransitie niet. Lithium is even niet hot, maar zonder vergroting van de lithiumproductie gaan we grote problemen krijgen. Of we moeten weer van China gaan kopen.

In de video's tref je aan dat in 2028 de markt zeker in balans zal komen. Eerder kan ook doordat een te lage lithiumprijs geen extra investeringen uitlokt. Des te langer de lage prijs, des te sneller de productie vertraagt en de surplus voorraden verdwijnen. Maar dit betekent wel dat de koersen van aandelen sterk onder druk kunnen komen door weer tegenvallende cijfers, immers minder inkomsten door minder verkochte volumes en met een beetje pech zelfs ook lagere verkoopprjizen. Albemarle ziet haar koers in 2024 halveren!!!! Wie denkt dat dit de bodem is, krijgt zeer waarschijnlijk het lid op de neus. Het is net als met waterstofaandelen, nu geen klanten lost het probleem niet op. Belegger willen geen aandelen van bedrijven met excuses. Ze willen groene cijfers. Pas wanneer de vraag gaat aantrekken kunnen grotere volumes verkocht worden. Pas wanneer in de media sprake is van grote contracten tussen autoproducenten en lithium mines kan het een op groen. laat je niet misleiden door de zeer lage prijs van lithiumandlen. Het heeft een reden.

De snelheid waarmee nu cash van bedrijven verbrand wordt is angstaanjagend. Extra aandelen op de markt brengen, of mensen ontslaan kan even, maar is niet de oplossing. Oplossing is snel de pijn nemen en de industrie zal gezamenlijk, ook Chinese minders, de productie moeten beperken. Blijven subsidiëren met de hoop at 2026 een goed jaar zal worden lijkt mij veel te optimistisch. De burger weet dat Ev goedkoper gaan worden en zullen hierop wachten. Ook op de terugkeer van subsidies en belastingvoordelen. Zo niet, dan zal de politiek haar 2030 klimaatdoelen zeer waarschijnlijk niet halen. En tevens zal alleen een lagere kostprijs van een accu niet voldoende zijn de inflatie en gestegen materiaalkosten het hoofd te bieden.

De Europeaan of Amerikaan gaat geen vierkant koekblik kopen. Ook niet als het Euro 20.000 kost. In India en China zal het koopgedrag minder afhankelijk zijn van design, maar ook daar heeft men de mooie modellen al gezien. Die wil men.

Beleggingsplan Lithium

Volg de webinars van energie-aandelen elke dinsdag om 20.00 uur. Verdiep je in de bedrijven en durf in stapjes te investeren. We hebben schat ik in nog 3-4 maande te gaan voordat de bodem bereikt wordt. Volg het 1-2-4-8 principe en beperkzo je verlies als het wat langer duurt. Enverdubbel je investeringen snel bij succes.

Het stappenplan voor beleggen is hier ook weer:

  • fundamentele analyse
  • patroonherkenning in de grafiek
  • technische analyse en signalen bepalen instapmoment
  • Laat winsten lopen, beperk snel verliezen
  • Hanteer het 1-2-4-8 principe

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN