Beleggen in olie, de factoren die de prijs bepalen

February 3, 2024

Beleggen in olie, de factoren die de prijs bepalen

Voordat je serieus je geld in olie belegt wil je je kans op succes zo groot mogelijk maken, hierbij de factoren waarop je moet letten.

Geopolitiek

Rusland en Israel zorgen op dit moment voor grote spanningen in de wereld. Is er veel spanning, dan kun je grote prijsuitslagen verwachten. Goede tijden om te handelen. Is het rustig in de wereld dan zal de olieprijs maar matig bewegen. Beleggers willen graag volatiliteit, beweeglijkheid. Het is zaak om je te verdiepen in het Midden Oosten, daar bepalen ze de olieprijs. Wat doet de productie, zijn er logistieke belemmeringen? Wanneer de landen daar onderling het niet eens zijn met elkaar kun je veel beweeglijkheid verwachten. OPEC probeert te lidstaten rustig te houden en hun te helpen om te komen tot een olieprijs die voldoende hoog is en voor langere periode ook haalbaar is. Tegengestelde politieke belangen zorgen voor onenigheid en uiteraard ook de afzonderlijke nationale economie. Veel landen pompen maximaal wat ze kunnen omdat ze het geld hard nodig hebben. Meestal neemt Saudi Arabie alle pijn wanneer er minder olie geproduceerd moet worden. Daarom geniet Saudi Arabie ook veel aanzien en luistert men in het algemeen wel naar wat Saudi Arabie voorstelt.

Israel en Saudi Arabie zijn geen vrienden. De VS probeert dit af te dwingen.

De VS wil lage olieprijzen om haar burgers hun geld aan andere zaken te laten besteden. Beter voor de Amerikaanse economie. Omdat de VS heel veel voordeel heeft van de constante vraag naar hun USD's is het belangrijk dat olie in $$ wordt afgerekend. In ruil daarvoor zorgt de VS voor de militaire verdediging van Saudi Arabie. Ze zijn geen vrienden, maar kunnen voorlopig niet zonder elkaar. Wanneer in de media de indruk wordt gewekt dat ze grote vijanden zijn, weet dat ze beide met handen en voeten aan elkaar gebonden zijn. Zeker tot ver na 2030. Dat olie richting 2050 een steeds mindere rol gaat spelen zal de macht van Saudi Arabie gaan beperken. De VS wil steeds meer los komen van het Midden oosten. Kost teveel geld en het levert veel te weinig op. Afspraken zijn daar geen afspraken en de cultuur is moeilijk te doorgronden met een lange geschiedenis die maar niet aan de kant geschoven wil worden om vooruitgang te boeken. De onwil ( en strenge wetgeving ) om echt stappen vooruit te maken zorgt ervoor dat veel landen hier achterop raken. Godsdienst is belangrijker dan de vrije wil van de burger. De wereld draait door, in het Midden Oosten is verdraagzaamheid ver te zoeken en remt het de vooruitgang. De diepgewortelde tegenstellingen, van eeuwen en eeuwen geleden, blijven de boventoon voeren waardoor landen elkaar niet vertrouwen en escalaties veelvuldig voorkomen. Juist omdat in het Midden Oosten veel olie geproduceerd word is deze factor zeer bepalend voor de grilligheid en koersverloop van de olieprijs.

OPEC als kartel

OPEC, met Rusland erbij ook OPEC+ genoemd, is een kartel. Kartels zijn verboden omdat ze onderling afspreken wat de productie wordt in de toekomst om de prijs omhoog te krijgen. In de wereld het enige gedoogde kartel, omdat de VS er belang bij heeft. De constante vraag naar USD's. Als OPEC ingrijpt dan weet je dat er een bodem onder de olieprijs komt. Luistert men niet naar OPEC, dan zetten ze desnoods de oliekraan wijd open en leren ze de wereld een lesje nederigheid. OPEC zal meer in macht toenemen richting toekomst, omdat bij lagere olieprijzen veel andere olieproducenten het loodje zullen leggen. Zo goedkoop olie oppompen als SA kan geen enkel ander land. Als OPEC haar beleid kenbaar maakt, lees dan goed wat ze gaan doen en concludeer zelf waarom ze dat doen. Alles heeft een reden. Lange of korte termijn. OPEC weet wat ze doen en hun belang staat voorop. Los van wat het Westen hiervan vindt.

Olieraffinaderijen

De vraag naar olie komt doordat olieraffinaderijen olie omzetten in benzine, diesel, kerosine en halffabrikaten voor de petrochemische industrie. Zorg dat je dagelijks weet wat hier gebeurt. 60% van alle olie gaat naar raffinaderijen. Weet je wat hier gebeurt, dan weet je grofweg wat de olievraag gaat worden. Er zijn veel sites waarop je nieuws kunt lezen m.b.t. olieraffinages en hun marges. Want juist de crack-spread vertelt je of raffinaderijen hun doorzet zullen verhogen of verlagen. Geen enkel bedrijf kan lang producten produceren waar verlies op gemaakt wordt. Raffinaderijen kunnen gemakkelijk hun doorzet aanpassen aan de marktvraag.

Olievoorraden

De API en EIA komen wekelijks met de olievoorraad in de VS. Wil je die weten van China, dan wordt het een stuk lastiger. Dan heb je ook nog de strategische reserves die er zijn om in geval van nood wel olie te kunnen blijven leveren aan hun eigen industrie. Ook hier geldt dat deze data in de VS wel gerapporteerd worden, in China niet. En als het gerapporteerd wordt, hoe betrouwbaar is het? Zorg dat je deze cijfers kent en begrijpt. Niet moeilijk, wel even in verdiepen. Afnames van olievoorraden betekent bijna altijd een stijging van de olieprijs en andersom. Je ziet trends door het seizoen en de invloed van verstoringen in de logistiek. Olieprijzen zijn redelijk te voorspellen indien je weet op welke factoren je moet letten. Dit is een heel belangrijke.

Olietankers

Er zijn veel olietankers en die varen deels om contracten te vervullen, vaak ook naar kopers die plotseling extra olie nodig hebben. Soms worden ze gebruikt als drijvende opslag als de exportterminals vol zitten. Ook hier zijn sites beschikbaar en meestal tegen betaling goede informatie opleverend. De vrachttarieven lopen in lijn met vraag en aanbod, dus in krappe oliemarkten zijn deze bedrijven koopwaardig. Vrachttarieven schommelen sterk en zolang de klant olie nodig heeft zul je verbaasd zijn hoe hard vrachttarieven kunnen stijgen en bij koper-stakingen de tarieven kunnen dalen. Door de vele mogelijkheden die grote tankers hebben om kleinere schepen board/board te vullen is het lastig te bepalen hoeveel olie exact in ieder schip zit. Ook dit maakt het mogelijk dat olieboycots makkelijk omzeilt kunnen worden. Zie nu met Rusland. De boycot is er, maar de Russische olie vindt wel haar kopers wereldwijd.

De handelaren

Naast de olie die nodig is wordt er heel veel volume verhandeld door handelaren. Op de fysieke markt en op de papieren markt (beleggen). Met opties, CFD's en futures kan ingespeeld worden op alle bewegingen en veel geld verdien en verloren worden. vaak ook gebruikt om risico's in te dekken. Het kan voorkomen dat op de papieren markt de olieprijzen veel harder zakken dan in de echte wereld. Meestal kortstondig. Het is dus zaak beide in de gaten te houden. Als belegger kijk je liever naar de future markt die zegt wat over de trend van de olieprijs en in hoeverre er sprake is van "paniek" of niet.

Wil je weten wat ons te wachten staat in 2024? Download dan gratis het OLIERAPPORT 2024! Ga naar energie-aandelen.nl voor alle olieinformatie, beleggingstips en toegang tot de olieportefeuille. Beleggen is olie is geen geluk, het is focus.

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN