Beleggen in 2024 olie biedt beleggers een aantrekkelijke kans op rendement, maar om succesvol te zijn is het cruciaal om inzicht te hebben in de factoren die de olieprijs beïnvloeden. Van geopolitieke spanningen tot productiebeperkingen door OPEC, de olieprijs wordt bepaald door een complex samenspel van factoren. In dit artikel bespreken we deze belangrijke invloeden, zodat jij beter voorbereid bent om te investeren in olie. elke factor speelt een rol, soms speelt deze geen rol en op andere momenten staan de kranten er vol mee. Zo wordt veel aandacht besteed aan de rol van OPEC, terwijl de vrachttarieven ook belangrijk zijn maar zelden onderwerp van gesprek zijn.
Geopolitieke onrust is een van de belangrijkste drijfveren van olieprijsfluctuaties. Conflicten zoals die in Rusland en het Midden-Oosten zorgen voor onzekerheid en volatiliteit in de markt. Wanneer spanningen oplopen, stijgen de olieprijzen vaak door vrees voor verstoringen in de productie of logistiek. De olieproductie uit het Midden-Oosten, waar landen als Saudi-Arabië en Iran
een grote rol spelen, is bijzonder gevoelig voor politieke en militaire spanningen. Het is dus essentieel om de ontwikkelingen in deze regio's op de voet te volgen als je overweegt te investeren in olie. Iran zal de straat van Hormuz niet zomaar afsluiten, maar heeft wel toegang tot Hamas en Hezbollah om olietankers aan te vallen, of de toegang tot havens "onmogelijk" te maken. Olie zorgt ervoor dat de landen in het Midden-Oosten belangrijk zijn. De inkomsten zijn gigantisch en olie is veelgevraagd. Het geld is in deze regio hard nodig om de omslag richting groene energie te kunnen maken. Dit vergroot de onderlinge spanningen, omdat niet ieder land op zich een grote speler zal kunnen zijn binnen de groene energietransitie.
OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries), samen met Rusland als OPEC+, heeft een aanzienlijke invloed op de olieprijs. Dit kartel bepaalt door middel van productiequota hoeveel olie er op de markt komt, wat direct invloed heeft op de prijs. Wanneer de olieprijs te laag dreigt te worden, kan OPEC besluiten de productie te verlagen om zo de prijs te ondersteunen. Om succesvol te beleggen in olie is het daarom belangrijk om de beleidsbeslissingen van OPEC goed te volgen. Een strategische aanpassing in de olieproductie door OPEC kan een sterke invloed hebben op de prijs en dus op de winstgevendheid van jouw belegging. Saudi Arabie bepaalt de richting en de lidstaten wordt gevraagd te volgen. Volgen ze niet dan kan dit grote consequenties hebben. Denk aan 2020 toen Saudi Arabie de oliekraan wijd openzette toen Rusland dacht haar eigen plan te trekken.
Raffinaderijen spelen een sleutelrol in de vraag naar olie, aangezien ze ruwe olie omzetten in eindproducten zoals benzine, diesel en kerosine. Ongeveer 60% van alle ruwe olie wereldwijd wordt door raffinaderijen verwerkt, waardoor veranderingen in hun productie direct van invloed zijn op de vraag naar olie. Als belegger is het slim om de marges van raffinaderijen en hun productiecapaciteit in de gaten te houden. Een belangrijke indicator hiervoor is de zogenaamde "crack-spread", die het verschil aangeeft tussen de kosten van ruwe olie en de verkoopprijs van geraffineerde producten. Een hoge crack-spread kan wijzen op een grotere vraag naar olie, wat een stijgende olieprijs kan voorspellen. De productie van raffinage is de sleutel tot het voorspellen van de olievraag. Marathon Petroleum heeft 13 raffinaderijen in bezit, lees je hun kwartaalcijfers en jaarrapporten zorgvuldig dan heb je een goede indicator wat er speelt bij raffinaderijen.
Olievoorraden zijn een cruciale factor om te volgen als je wilt investeren in olie. Lagere olievoorraden wijzen vaak op een stijgende vraag, wat kan leiden tot hogere prijzen. In de VS worden de olievoorraden wekelijks gerapporteerd door de API (American Petroleum Institute) en EIA (Energy InformationAdministration). Deze gegevens bieden beleggers inzicht in de vraag- en aanbodsituatie op de markt. In China is deze informatie echter minder betrouwbaar of moeilijker te verkrijgen. Trends in olievoorraden, gecombineerd met seizoensinvloeden en verstoringen in de logistiek, kunnen waardevolle informatie bieden over toekomstige prijsbewegingen.
Naast de productie en vraag naar olie speelt het transport van olie via tankers eengrote rol. Olietankers vervoeren olie over de hele wereld, en wanneer de vraag naar olie plotseling toeneemt, kunnen de vrachttarieven van deze tankers sterk stijgen. Tankers worden soms ook gebruikt als drijvende opslag, wat een buffer kan vormen bij een overaanbod aan olie. Als belegger is het nuttig om de vrachttarieven van tankers in de gaten te houden, omdat ze een goede indicator kunnen zijn van krapte in de oliemarkt.
Naast de fysieke handel in olie spelen speculanten en handelaren een belangrijke rol in de prijsvorming. Handelaren kopen en verkopen olie-futures, opties en andere derivaten op basis van hun verwachtingen van toekomstige prijsbewegingen. Dit kan op korte termijn voor extra volatiliteit zorgen. Voor beleggers die willen investeren in olie is het cruciaal om zowel de fysieke markt als de papieren markt (futures) in de gaten te houden. De futures-markt kan namelijk vooruitlopen op trends en biedt inzicht in de verwachtingen van handelaren met betrekking tot de toekomstige olieprijs. deze future prijzen zijn te vinden op het internet en worden geactualiseerd.
Hoewel olie op de lange termijn misschien een minder dominante energiebron wordt, blijft het voor nu een essentieel onderdeel van de wereldwijde energievoorziening. De overgang naar hernieuwbare energie en de afname van het gebruik van fossiele brandstoffen wordt steeds belangrijker, maar tot die tijd blijft olie een belangrijke bron van inkomsten voor landen en bedrijven. De komende jaren zal de vraag naar olie naar verwachting stabiel blijven, en de prijs zal voornamelijk worden bepaald door geopolitieke gebeurtenissen, OPEC-besluiten en vraag- en aanbodveranderingen. We kennen in de oliemarkt 2 stromingen; de een ziet de olievraag na 2030 hard afnemen, de ander ziet de olievraag eerder toenemen. Het lijkt erop dat de vraag in absolute zin zal toenemen. Relatief, als percentage van de energiemix, zal olie een minder belangrijk aandeel gaan krijgen. De vertragende groei van elektrisch rijden zorgt wel voor aanpassing van de toekomstige olievraag, elektrisch rijden blijft voorlopig te duur voor de meeste burgers. Ook in het Westen.
Beleggen in olie biedt kansen, maar ook risico's. Succesvol investeren in olie vraagt om een goed begrip van de factoren die de olieprijs bepalen. Van geopolitieke spanningen en OPEC-beslissingen tot veranderingen in raffinagecapaciteit en olievoorraden, elke factor speelt een rol in het complexe spel van vraag en aanbod. Blijf op de hoogte van deze ontwikkelingen en maak gebruik van betrouwbare bronnen om de markttrends te analyseren. Beleggen in olie kan winstgevend zijn, vooral voor beleggers die zich goed voorbereiden en alert blijven op marktveranderingen.
Wil je meer weten over beleggen in olie en toegang krijgen tot de beste informatie en tips? Bezoek dan energie-aandelen.nl en download het gratis OLIERAPPORT 2024.
Samenvattend kan men stellen dat beleggen in olie kansen biedt, maar vraagt wel om een goed inzicht in de factoren die de prijs beïnvloeden. Geopolitieke spanningen, zoals in het Midden-Oosten en Rusland, OPEC-beslissingen, raffinaderijen en olievoorraden spelen allemaal een cruciale rol in het bepalen van de olieprijs. Ook transport via olietankers en de speculatieve handel in futures beïnvloeden de marktvolatiliteit. Om succesvol te investeren in olie is het belangrijk om deze factoren nauwkeurig te volgen en goed geïnformeerd te blijven
Wil je meer weten over beleggen in olie?
Youtube: https://www.youtube.com/@energie-aandelen