Aardgasaandelen 2024 zeer kansrijk

August 29, 2024

Aardgas aandelen zijn nu het oppakken meer dan waard!

De groeiende vraag naar aardgas is een feit. Een verdubbeling van de vraag richting 2050. Naar 2024 is de vraag al met 60% gegroeid t.o.v. 2024. Aardgas wordt belangrijker dan olie omdat het schare wordt. olie wordt niet schaars, daar zorgt OPEC wil voor, samen met Amerikaanse schalieolieproducenten. De energiecentrales draaien steeds meer op gas door afnemende bouw van kolencentrales wereldwijd. Natuurlijk komen er nog steeds kolencentrales bij, maar veel minder dan gedacht. Aardgas is wat duurder, maar wel veel schoner. Hoe verder in de tijd des te duurder wordt het om de co2-uitstoot af te kopen met emissiecertificaten of ondergrondso pslaan via CCS. De top 5 aardgasaandelen komen an bod in het grote webinar op 3 september. Zorg dat je de kennis hebt, dat gaat zich uitbetalen. De aardgasmarkt is complex en het kost veel uitzoekwerk, maar is het nu meer dan ooit zeker waard!

Achtergrond aardgasmarkt

Was in 2020 aardgas nog dik een vieze fossiele grondstof, in 2022 door Timmermans snel omgedoopt tot groene redder in nood. Simpelweg doordat hij toen eindelijk durfde toe te geven dat zonder fossiele brandstoffen de energietransitie onmogelijk was. Zo stelde Timmermans ook zijn standpunt over kernenergie snel bij van “als laatste optie”, naar “zeer belangrijke bijdrage binnen de energietransitie”.

Dit meld ik specifiek, omdat de politiek vaak moeite heeft hun eenmaal ingenomen standpunten te wijzigen. Ze wel weten dat iets niet realistisch is, maar denken dat burgers iets anders willen horen. Als belegger ben ik op zoek naar de waarheid en meest waarschijnlijke richting gebaseerd op praktijk en betaalbaarheid. Laat de onmogelijkheden bepalen waar de energietransitie heen gaat, en staar je niet blind op alle mogelijkheden. Focus. Aandelen als EQT, Cotterra, KMI en Cheniere hebben enorme potentie, zonder hun hebben wij geen LNG. Dat deze aandelen vanwege lagere verkoopvolumes slechte q3 2024 cijfers zullen laten zien staat vast, maar als belegger kijk je wel over de rand en zien in de verte enorme bergen. Letterlijk bergen van goud, omdat de inkomsten enorm zullen gaan stijgen. Los van het weer. Zelfs met gemiddeld weer, komen we aardgas tekort. De LNG projecten hebben circa 9 maanden vertraging opgelopen door BIden en de huidige lage gasprijzen rond de $2/MMBtu maakt investeerders kopschuw. Miljarden $$ investeer je bij goede vooruitzichten, lastig wanneer je dicht bij een dal staat te geloven dat betere tijden aankomen. En ook lastig voor te stellen dat na een berg niet weer een groot dal gaapt.

Kolen

De prijs van kolen is momenteel laag en zorgt voor maximale consumptie in China, dus dat verlaagt de aardgasvraag. Nu geld uitsparen, het geld heeft China harder nodig voor hun vastgoedproblemen. Uiteraard kan China hier niet mee doorgaan en daarom is t.o.v. 2023 de bouw van nieuw kolencentrales met circa 80% gedaald. Kolencentrales zullen gesloten moeten worden, of hun CO2-uistoot ondergronds moeten opslaan. Gezien hun enorme investeringen in kolencentrales verwacht ik een grote rol voor Carbon Capture Storage in China. En ook in de VS en Europa. Terug naar aardgas. Lees ook het aardgasrapport 2024 voor de kansen in de aardgasmarkt. De prijs van kolen ligt nu laag waardoor LNG minder gevraagd is, echter dit verandert ook en de vraag naar kolen is ook gemaximaliseerd doordat de co2-uistoot wel een rol speelt. Op de korte termijn gaat het om minimale inkoopprijzen, over enkele jaren is de kostprijs van kolen de marktprijs van kolen plus de kosten van co2-emissie certificaten. En die prijs loopt zeker hard op, doordat het aantal certificaten in omloop afneemt. Dit wordt gereguleerd door de EU.

Artificial Intelligence (AI)

Hype of niet? Voorlopig niet. De koersen van deze AI-aandelen dalen niet echt, ze herstellen na korte angst. Op basis van de huidige verwachtingen zal wereldwijd in 2030 de vraag naar elektriciteit voor AI verdrievoudigen. En ja dat is een baseload-vraag, dus kan niet alleen van wind/zon komen. Sterker nog, het moet zeker en stabiel zijn. Aardgas zal hier ook weer een zeer belangrijk deel van voor haar rekening nemen.

Betrouwbaarheid soms belangrijker dan prijs

Wanneer hoor of lees je over problemen bij aardgascentrales? Zelden. De prijs van aardgas gaat zoals bij elke commodity omhoog en omlaag, zo werkt een volwassen markt. Windenergie goedkoop noemen t.o.v. aardgas is onzin. Windenergie is er als het waait, anders moet je overschakelen naar een zekere elektriciteitsbron. Je kunt de prijs van een aan-uit leveranciers niet vergelijken met een 100% zekerheidsleverancier. Het klinkt leuk windenergie is goedkoop, het echter is niet waar. Het wordt pas goedkoper wanneer we de opgewekte windenergie kunnen opslaan voor later gebruik (batterij, groene waterstof) eerder niet. Aardgas wordt belangrijk door haar betrouwbaarheid door de gehele supply chain heen.

Waar liggen de kansen?

Gelukkig kun je met vakliteratuur een eind komen om te weten wat er speelt. Er is een groot verschil tussen de prijs die je nu voor aardgas moet betalen en bijv. in Januari 2025. Dat komt omdat het weer een grote onzekere factor speelt. De huidige aardgasprijs in de VS zal dalen en de aandelenkoersen zullen meebewegen. Omdat het nog zeker 6 weken duurt voor de aardgasvoorraad in de VS op een “normaal” niveau zit, is haast niet nodig. Zeker nu niet met de Europese aardgasvoorraad op 90% vullingsgraad.

Beleggers doen er goed aan om te spreiden; kies 3 sectoren binnen de aardgasmarkt; productie, vloeibaar maken (omzetten aardgas naar min162 graden C) en distributie. Maak bij distributie ook een splitsing in pijpleiding en scheepvaart als transportmiddel. Ik heb al eerder aangegeven dat bedrijven in de transportsector geen last hebben van de absolute aardgasprijs, terwijl de producenten wel last/voordeel hebben van de hoogte van de aardgasprijs. Vergeet ook niet het onderscheid te maken tussen bedrijven met langlopende verkoopcontracten en bedrijven die juist inspelen op verkoop in de spotmarkt. Het lijkt allemaal op het eerste oog onnodig, maar dat is deze opsplitsing niet. Wil je in verschillende marktomstandigheden een positief rendement maken, zorg dan voor dat je een mix hebt van productie, opslag, liquification en transport. Het kost tijd, maar leidt zeker tot succes.

Ga naar de grafiek.

De Natural Gas Price Henry Hub is de prijs waarop beslissingen worden genomen, Op energie-aandelen.nl vindt je de rotatiegrafieken.

Kijk naar waar de roze vlakken de aandelen opgevangen worden en met hun pijl naar het Noordoosten zich klaarmaken voor een start richting hogere koersen.

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN