Duitsland gaat voor 16 miljard Euro haar aardgascentrales voor 2030 bouwen. De bedragen zullen waarschijnlijk opwaarts bijgesteld moeten worden, de geschiedenis leert dat er bijna altijd budgetoverschrijdingen zijn. Het is complex, maar wel bewezen technologie. Voordeel van aardgascentrales is dat ze betrouwbaar zijn en de kosten minder hoog zijn dan die van kerncentrales. Deze nieuwe groene capaciteit is in ieder geval voldoende om haar gesloten kerncentrales op te vangen. Wel duurder dan windenergie en het legt een grotere druk om Europa te voorzien van aardgas richting 2030. We verbruiken 15% minder aardgas in vergelijking met 2021, maar dat moet ook omdat we Russisch aardgas missen, circa 120 miljard cbm. Daarbij komt nog de extra vraag naar aardgas in een wereld die een kleine economische groei kent met een groeiende bevolking. Wanneer de bedrijven weer echt voluit gaan produceren, zal duidelijk worden dat Europa enorm op de VS gaat leunen. De LNG is er, de prijs....die zal betaald moeten worden. Wat een bedreiging vormt voor energie-intensieve industrie die het nu al moeilijk heeft om de concurrentie met andere continenten aan te gaan.
Allereerst de aardgasproducenten in de VS. Die hebben nu te maken met lage prijzen. Dit zal sneller dan gedacht verleden tijd zijn. Het is immers gewoon een feit dat wat tegen kan zitten hen ook echt tegenzit. Laten we kijken naar de verschillende factoren:
De aardgasprijs ligt nu zeer laag in de VS, zo laag lokt extra vraag uit. De LNG productie gaat minder worden, met deze prijzen verlies je geld als producent, gaat niet lang duren. Natuurlijk kan het allemaal wat langer duren, maar een warme zomer keert het gehele verhaal. Geldt voor alle continenten. We gaan het meemaken, geen twijfel over mogelijk. Als handelaar weet je dat verkoopprijzen lager kunnen, maar nooit meer dan een paar weken wanneer er verlies op de productie gemaakt wordt. Niet kopen als dat een feit is, maar juist voor dat moment al kopen zodat je de plotselinge stijging voor bent. Aardgas is niet altijd de meest makkelijk te voorspellen grondstof omdat het zo weersafhankelijk is, maar een te lage prijs zorgt automatisch voorherstel van die prijs. De kopers van LNG komen binnenkort naar buiten en proberen zo fysieke partijen voor q3/q4 '24 veilig te stellen. Dat is het sein waarbij de lng prijs haar bodem gezien heeft. De aardgasprijs ligt onder de $3/MMbtu en geeft niet bepaald rooskleurige vooruitzichten op de langere termijn. Het probleem is dat LNP investeerders kijkend naar LNG-prijzen richting 2030 met de daarbij behorende onzekerheid op de korte termijn niet durven te investeren. Althans mondjesmaat. Biden/Harris maakt het hen nog moeilijker.
Bodemvissen is lastig, zeg maar onmogelijk. Binnen 2-3maanden gaat de LNG-prijs weer stijgen. Gerust de tijd nemen voor een goede aandelenanalyse. Op energie-aandelen.nl vind je alles wat je nodig hebt hierover. Wat je nodig hebt is een watchlist die actueel is en met zorg is samengesteld. Met technische analyse de beste inkoopmomenten bepalen. Dat is de kracht van kennis en ervaring. Ook de aandelen met een mooi dividend zodat je die dividenden weer kunt herinvesteren. De komende maand komen de eerste kansen voorbij. En je kunt hier handig op inspelen met opties! Zorg dat je deze kennis krijgt, het is het meer dan waard. Met name felle stijgingen komen nu van pas voor een hoger rendement. Juist kortlopende lng opties op financieel sterke bedrijven hebben zin. Onlangs best hard afgestraft puur op de lng prijzen van dit moment. De futures liggen al 2 keer hoger in 2024/2025, dat zegt voldoende. Een kleine geopolitieke spanning erbij en het is hommeles en de olie- en gasprijzen gaan daarop hard stijgen. De aardgasvoorraden in Europa zij gevuld, het weer zal bepalen of dit voldoende is.
De markt met vraag en aanbod wordt grondig doorgenomen. Daarnaast zul je zien dat de vraag veel harder toeneemt dan de dromers die hopen op waterstof en een gemakkelijke opleving van kerncentrales. Kerncentrales zijn duur en kennen een lange oplevering. Gaat na 2030 worden. In Engeland een schoolvoorbeeld van risico's die budgetten laten verschrompelen en managers in huilen doet uitbarsten. De kosten nemen alsmaar verder toe en het einde is niet in zicht. Geen goed voorbeeld voor bedrijven die hierin willen investeren, of kostenoverschrijdingen voor hun rekening moeten nemen. Aardgas is nu eenmaal gewild doordat de aardgascentrales snel opschakelbaar en betrouwbaar zijn. Aardgas in op de markt te koop, de infrastructuur kan snel aangelegd worden en LNG tanker zijn er genoeg en er worden er ook nog vele afgeleverd. Het risico is hier kleiner en de kosten lager. De bijkomendeCO2-uitstoot kan opgeslagen worden, en over een tijdje kunnen deze centrales omgebouwd worden tot waterstofcentrales. Dat maakt moderne gascentrales aantrekkelijk. Het is niet gokken op 2 paarden, maar weten dat je indien wetenschappelijke doorbraken zich aandienen de waterstofprijzen sterk doet dalen je niet met je aardgascentrale hoeft blijven te zitten. Lees hier het gratis aardgasrapport 2024.
Beleggen in aardgas is in de periode 2024-2027 zinvol. Kansrijk met een gedegen vooronderstelling. De wereldeconomie gaat groeien door de lagere rentes, lagere inflatie en zeker de toenemende vraag naar energie wereldwijd. De huidige lage LNG-prijs en hoge bouwkosten maakt dat veel LNG-projecten nog geen financiële goedkeuring ontvangen. Ook Biden wil dit niet.
De vraag is hoeveel tijd er nu verloren gaat doordat voor november 2024 onzeker is welke regels er gaan gelden. Trump is voor de fossiele producenten, Biden wil stemmen van de groene kiezer. Wat dit wel betekent is, dat onnodige vertraging optreedt en dit niet beter wordt door de alsmaar wisselende politieke meningen over LNG-export mogelijkheden. Aardgas is inderdaad niet 100% groen, maar de groeiende vraag naar energie door het sluiten van kerncentrales en kolencentrales kan niet opgevangen worden door wind-en zonne-energie. Aardgas is op zijn best een tussenoplossing voor groene waterstof, op haar slechtst een CO2-uitstoter. Helaas kunnen we niet al te kritisch zijn door de elektrificatie van de wereld. Rijden, koken en verwarmen het moet allemaal elektrisch. Zodra de netwerken het rond 2030 weer aankunnen.
Tot die tijd is aardgas de beste oplossing. Feitelijk. Los van de emotie en los van de mooie vergezichten. De wereld heeft aardgas nodig. Nu, niet in 2030.
Samengevat kan gesteld worden dat in 2024 beleggen in aardgas veel potentie biedt, vooral nu Duitsland miljarden investeert in nieuwe aardgascentrales om de sluiting van kerncentrales te compenseren. Hoewel de vraag naar LNG momenteel laag is door economische zwakte en volle voorraden, zal de prijs naar verwachting binnen enkele maanden stijgen. Aardgas blijft een belangrijke energiebron voor Europa, gezien de beperkte mogelijkheden om de sluiting van kolen- en kerncentrales op te vangen met hernieuwbare energie. Voor beleggers biedt dit een kans om nu te investeren, voordat de prijzen weer stijgen.
Wil je meer weten over beleggen in aardgasaandelen?
Youtube: https://www.youtube.com/@energie-aandelen