Welke energieaandelen wil ik in 2024?

April 17, 2024

Welke energieaandelen wil ik in 2024?

De energietransitie staat nog in haar kinderschoenen. Het is allemaal nog pril en voor beleggers nog ruim op tijd om in te spelen op de grote veranderingen die komen gaan. Beleggen in energie is beleggen in de snelst groeiende sector ter wereld. Groene aandelen zijn in trek, maar ze zijn enorm afgestraft in 2002 en 2023. Nu de bodem (bijna) bereikt is kan een mooie portefeuille opgebouwd worden. Aan welke sectoren moeten we denken? Fundamenteel onderzoek heeft geleid tot een logische richting en hieruit kunnen we concluderen dat bepaalde sectoren gewoon nu afvallen. Denk aan waterstof, autoproducenten en zonne-energie. Deze sectoren laten we nu buiten beschouwing. We gaan nu per sector naar de beste bedrijven kijken.

Olie

Afgelopen vrijdag liep de olieprijs op omdat men wist wat de Iran ging doen, aanvallen. Toch bleek afgelopen weekend dat Iran ging voor een "voorspelbare" aanval. Israel niet echt aanpakken, uit vrees voor een escalerende situatie waarbij Israel hard zou gaan toeslaan. En zo zakte de olieprijs weer wat terug. Iran weet dat met een dergelijke aanval ze Israel niet treft, maar de beelden van het wegsturen van de drones richting Israel zal haar bevolking geïmponeerd hebben. Maar meer dan dat is het voorlopig niet. Iran bepaalde al veel, maar geniet van haar rol op dit moment. Iran wil gezien en gehoord worden, met daarnaast een behoefte aan heel veel respect. Haar bevolking lijdt zwaar, het maakt de machthebbers niets uit. Die willen maar 1 ding. Iran als wereldmacht op de kaart zetten. Naast hun uraniumverrijking streven ze naar dominantie in het Midden Oosten door hun wapens, wapenleveranties, gedroomde kernraketten en geloof in te zetten om maar weg te blijven van hun daadwerkelijke situatie. Een land dat olie-inkomsten op termijn gaat verliezen en Saudi Arabië met honderden miljarden $$$ aan haar toekomst ziet werken. De banden met China en Rusland worden aangehaald om aan geld te komen en mee te liften op hun toenemende macht. Rusland gaat nu door een moeilijke tijd, het is echter niet moeilijk voor te stellen dat Rusland haar bodemschatten en technologie met Iran en China deelt. Of haar grond beschikbaar stelt als toegangspoort tot Europa.

Zoals altijd is het in het heetst van de strijd moeilijk voor te stellen dat we weer gewoon met Rusland handel gaan drijven, toch zal dat zo zijn. Rusland levert uranium, aardgas, brandstoffen en andere metalen en graan en zal een wereldspeler blijven. De komende jaren zullen we 2 kampen zien ontstaan; Oost versus West met hun eigen productie, hun eigen energievoorziening en hun eigen bedrijven zwaar subsidiërend wat tot nog meer protectionisme. Voor de wereldhandel is dit een slechte zaak. Het is niet efficiënt. Maar belangrijker is voor vele landen dat de onafhankelijkheid afneemt. Daar moet een prijs voor betaald worden, niemand wil gechanteerd kunnen worden. Lithium winning in Frankrijk en de VS, zonnepanelen beschermd, waterstoffabrieken in de VS en Europa en kernenergie zal ondanks de hoge prijs de groene energietransitie laten slagen.

Is olie nog wel interessant?

Olie geeft macht en Iran en Rusland zullen gebaat zijn bij hoge olieprijzen. OPEC zal van deze lidstaten geen last krijgen. Beleggen in olie is biedt nu een mooi kans door de geopolitieke spanningen en het tekort aan benzine en diesel. Dat de olievraag stijgt naar circa 108 miljoen vaten/dag is minder bekend bij het grote publiek. En dat we nu rond de 102 miljoen vaten/dag zitten betekent nog ruim 55 erbij! De huidige vraag ligt momenteel laag doordat de Chinese economie hapert en ook Europa last heeft van hogere energieprijzen en de hogere rente. Dat olie nodig is voor kerosine weten we ook en ieder jaar wordt het aantal vliegbewegingen verbroken. De vraag naar diesel en benzine neemt na 2030 wel af, door de opkomst van elektrisch rijden. De ontwikkeling van betaalbare batterijen met een grotere actieradius is hierbij cruciaal.

De beste olieaandelen:

ConocoPhillips. Nu relatief goedkoop door haar goede P/E verhouding en goed management. Sterke eerste kwartaal cijfers worden verwacht en ook het dividend zal weer goed ontvangen worden. Er is voldoende ruimte voor nog een fikse stijging. Men verwacht een $2,6 miljard positieve cashflow. Er kan nog 10-15% op de huidige koers.

ExxonMobil. Winnaar in CCS. Winnaar in Guyana. Geen oliebedrijf dat zoveel geld uit een vat olie weet te persen. Dat de olieprijs in 2024 nog een flinke rit omhoog kan maken lijkt wel een feit. Dit aandeel wil je hebben voor de korte en lange termijn. De olieproductie groeit en de interesse naar haar CCS activiteiten neemt sterk toe, met de kans op subsidies vanuit de IRA. ExxonMobil is klaar voor de toekomst met aandacht voor de korte termijn en de verdienmodellen binnen een groene energietransitie.

Aardgas

Aardgasaandelen worden nog niet aangeschaft. Logisch, want de aardgasprijs moet gewoon nog een keer dalen, als al vaak beschreven door mij. Daarom ook maar even een achtergrond, voordat de lng prijzen weer gaan stijgen.

In de VS kijkt men goed naar de aardgasvoorraad. Dat is nu 38,4% boven het 5 jaars gemiddelde en ook nog eens 24% hoger dan vorig jaar. Als dit volume moet verbruikt worden, maar de economie loopt in het VErre Oosten al niet goed en in Europa is het ook maar zwakjes. Dus zal hulp moeten komen van zeer warm weer. Er zijn 2 mogelijkheden: het gebeurt of dat gebeurt niet.

1- Het gebeurt. Er komt in 2024 een zeer warme zomer. Continent minder belangrijk, maar de vraag naar aardgas neemt hard toe door de inzet van airco's.

2- dit gebeurt niet. De vraag moet dan zo laag worden dat producenten hun verkoopprijzen nog een stuk verlagen. vervolgens bereikt men dan een niveau dat of het Verre Oosten hiermee hun opslagtanks gaat vullen. Of men vindt lokale consumenten die hun huidige grondstoffen kunnen vervangen door aardgas en hiermee aanzienlijk hun marge kunnen verbeteren.

De beste aardgasaandelen:

EQT. De megadeal met Equinor waarbij ze ook nog een $ 500 miljoen cash ontvangt en aardgas tegen een premie aan Equinor kan verkopen. Niet slecht! Ook niet voor Equinor die dit volume naar Europa kan verschepen onder haar verkoopcontracten.

Cheniere. Dit bedrijf heeft productie, pijpleidingen, opslag terminals en veel LNG volume dat in de vorm van LNG naar het Verre Oosten of Europa kan bij aantrekkelijke prijzen.

Er zijn nog 5 betere aardgasbedrijven, lees het gratis aardgasrapport 2024 van energie aandelen.nl

Uranium

De energietransitie kan niet slagen zonder kernenergie. Aardgas- en kolencentrales produceren veel CO2-uitstoot en dit moet beter. Alleen 24/7 kerncentrales kunnen die rol overnemen omdat langdurige energieopslag in de vorm van batterijen nog ver weg is en ook te duur. Daarnaast is er zoveel extra elektriciteit nodig waardoor uranium in vraag hard zal toenemen. Er zijn veel bedrijven die hier in aanmerking komen. Hier een aantal aandelen dat hiervan moet gaan profiteren.

-Cameco

-Boss Energy

-Lotus Resources

-Energy Fuels

-CanAlaska Uranium

- Forum Energy

De uraniumprijs gaat ruim over de $90/lbs. Wanneer de 2e grote stijging gaat plaatsvinden is moeilijk in te schatten. De toenemende investeringen in kernenergiecentrales duidt op extra uraniumvraag. De afkeer van Russische uranium zal lokale miners sterker maken, die bovendien kunnen rekenen op subsidies. Alles om de onafhankelijkheid t.a.v. China en Rusland te verhogen.

Belangrijk is wel onderscheid te maken tussen de penny stocks en de gevestigde orde bij beleggen in uranium. Een klein deel van je vermogen in kleinere uranium miners stoppen is prima, maar wees je bewust van de risico's. Investeren in de energietransitie is al voldoende risicovol. Ga daarom liever wel naar die bedrijven die nu al winst maken en een financiële track record hebben opgebouwd. Veelbelovende aandelen, maar nog steeds verliesgevend, beter laten liggen. Beleggen in uranium is beleggen voor de langere termijn. Veel speculanten doen de uraniumaandelen hard op en neer gaan. Leg deze aandelen beter weg en kijk er om de paar maanden naar, de vraag naar fysiek uranium trekt vaak pas aan wanneer nieuwe fabrieken on line komen.

Samenvattend

Dat groene aandelen het niet goed gedaan hebben in 2023 en in 2024 is een feit. De overdreven hoge verwachting konden niet waargemaakt worden. Elektrisch rijden is te duur zonder aanzienlijke subsidies. Zonnepanelen zijn wel veel goedkoper, maar zonder oplaadpaal is elektrisch rijden te duur. En omdat het niet altijd waait en niet altijd de zon schijnt moeten we terugvallen op kolen en aardgas. het is niet anders. Waterstof wordt pas na 2035 betaalbaar, laten we eens eerst de kolencentrales vervangen door aardgascentrales. Die kunnen later weer op waterstof draaien. 2035 is voor veel beleggers te ver weg. Investeer in ontwikkelingen tot 2030, dat is al best wat jaren weg. Hopelijk bereikt de wetenschap mooie doorbraken. Tot die tijd zijn bovengenoemde 3 sectoren het meest kansrijk in 2024.

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN