Welke duurzame energie aandelen moet je nu kopen?

May 16, 2024

Welke duurzame energie aandelen moet je nu kopen?

In 2022 en 2023 deden groene aandelen het heel erg slecht en in 2024 begint het niet veel beter. Wat is er mis gegaan? De hogere rente zorgde in 2023 voor een leegloop en namen de meeste beleggers afscheid van hun waterstof, batterij en windenergie-aandelen. Dan pak je niet zo snel in 2024 al die aandelen weer op. En toch is het wel logisch om op het dieptepunt in te gaan stappen. Zeker met de verwachte renteverlaging(en) in zicht. Beleggen in energie is wel grondig selecteren, immers de energietransitie gaat over decennia, niet maanden. En ook geen jaren. Wel valt per jaar een goede sector of zelfs goede sectoren aan te wijzen. Dit wordt bepaald door de vraag enerzijds en de beschikbare subsidies anderzijds. Denken dat we privé over 10 jaar op waterstof rijden is niet zo reeël.

Hoe begin ik met beleggen in duurzame energie?

Uiteraard begin je vanuit niets en doe je ervaring op, hopelijk met wat extra kennis. Beleggen is allereerst beschikking hebben over een bank of broker waar je aandelen op de beurs kunt kopen. liefst in Amerika en Europa om mee te beginnen. Vervolgens wil je per sector een watchlist. Een lijst met aandelen die koopwaardig zijn, of je juist niet moet kopen om zo juist te kunnen starten. Bij energie-aandelen.nl kun je die krijgen vanaf juni 2024. Er is veel verschil tussen de winstgevendheid van bedrijven binnen de verschillende sectoren. Dit heeft te maken met 2 zaken. Welke sector is in trek door winstgevendheid , of toekomstige winstgevendheid? En ook belangrijk hoe staan vermogensbeheerders hiertegenover. Zo is de fossiele sector niet geliefd, maar aardgas wordt wel als groen gezien. Waterstof is heel populair, maar qua verkopen dramatische orderportefeuille. Het stappenplan zorgt ervoor dat je eerst de goede sector kiest, dan pas naar aandelen gaat kijken binnen die sector (niet alle bedrijven zijn beursgenoteerd). Misschien slaan we 1 stap over nu, maar het ligt voor de hand; waarom zou je beleggen in groene aandelen?

Wat zijn de voordelen van beleggen in groene energie?

De energietransitie kost de wereld in 2024 Usd 1,3 biljoen. In 2030 is dit al ruim $ 3 biljoen Usd. Je belegt met de grote stroom geld mee. Dan loop je het minste risico. Nu de rente omlaag lijkt te gaan in juni/juli 2024 kunnen groene jonge bedrijven hun leenkosten aanzienlijk verlagen. En komt er geld vanuit deposito's richting de beurzen. 2024 is daarom een goed instapmoment. Het voordeel van groene bedrijven is dat ze de toekomst hebben en bij lagere rentes weer interessant worden gezien hun mogelijkheden geld aan te trekken om de benodigde doorbraken te maken. Soms door meer onderzoek, soms door meer verkoopcontracten. Wind, zon, batterij en elektrisch rijden kunnen zo omslaan van zwaar negatief naar neutraal in 2024 naar positief in 2025-2027. Die koersstijgingnen gaan komen, het slecteren is het lastigst. Zeker gezien de verkiezingen in november in de VS.

De beste groene sectoren

De windsector. Eindelijk betere wetgeving en spelregels rond het kunnen doorbelasten van extra kosten tijdens de bouw van de windparken. Grote risico's kunnen worden afgedekt en soms ook met overheden in contracten worden opgenomen. Het beleggen in deze sector is zeer kansrijk, zie ook het aandeel General Electric. En herstel van Siemens Energy.

Kernenergie is heel belangrijk aan het worden. Ook uraniumaandelen gaan het goed doen. Ze hebben al een flinke rally achter de rug, maar dit wordt nog meer. Misschien zal de Russische boycot op uranium in Amerika extra productie nodig maken. Die kans is groot al blijft het beleggen in uranium heel spannend door de enorme interesse door traders.

Aardgas. De sector voor 2024. Volg de webinars iedere woensdagavond om 20.00 uur. En download het gratis lng 2024 rapport

Olie, niet groen, best wel verstandig wel te doen.

28 mei zal om 20.00 uur in de gratis webinar de energietransitie voor beleggers plaatsvinden. Zorg dat je mee doet en je kennis vergroot. Ook de rendementen worden met je gedeeld plus aandelentips!

De beste energieaandelen

Deze krijg je gemakkelijk via Zilver Light abonnement dat per 1 juni actief wordt. Een watchlist per sector; van olie t/m waterstof. Investeer in waterstof. Het is zaak nu langzaam op te bouwen, het kan opeens razendsnel gaan. Zie PlugPower (waterstof) midden mei '24. Het beste in aandelen te kopen gespreid over de verschillende energiesectoren. De kans dat je met 1 belegging volle winst pakt is klein. Wetenschappelijke doorbraken laten zich qua tijdstip niet voorspellen, doen we dus niet. Wel kun je kijken waar de kansen op acceptatie investeerders het grootste is. Er is niet een beste aandeel, dat kun je alleen bepalen door een tijdslijn eraan te verbinden. Groene aandelen moeten in de nabije toekomst in koers gaan stijgen , maar of dat 2024 of 2026 wordt kun je niet nu zo zwart wit bepalen. Het gaat om vermogen rustig laten groeien, geen daghandel met veel transacties. De beste energieaandelen houd je minimaal 3-6 maanden vat en liever wat jaren omdat de meeste jonge bedrijven in deze sector niet binnen 2-5 jaar volwassen zijn. Een maandelijks bijgewerkte aandelenlijst is daarom het makkelijkst. De basis voor elke belegger die de tijd niet heeft om al die kennis en ervaring te vergaren.

Welke nadelen zitten er aan groen beleggen?

Nadelen zijn er. Je moet geduld kunnen hebben en niet denken dat ieder groen bedrijf dezelfde kansen heeft.

Wanneer je snel geld wilt verdienen zijn er betere energiesectoren dan groene beleggingen. Denk aan olie, aardgas, uranium, koper, maar dat is dan wel meer richting daghandel, of in ieder geval niet verder dan 3-6 maanden vooruit. Het groootste nadeel avn groene beleggingen is dat de huidige koers nog onzeker is en het een markt is die hard beweegt. Daardoor is er meer onzekerheid over de financiële prestaties in de toekomst. En dat is dan ook precies waarom. bij een goede selectie de rendementen flink hoger kunnen zijn.

Samengevat kunnen we stellen dat de groene energietransitie hard op ons afkomt. Voor 2030 zullen vele kaarten geschud zijn. Als belegger kun je nu meerijden op de trends die komen gaan. Blijft weg van bedrijven die voorlopig geen winst maken door veel te rooskleurige voorspellingen. Het aandeel QS bijvoorbeeld (Quantum Scape) was en is de belofte voor batterijen. Wees blij dat je dit aandeel nooit in bezit hebt gehad. Natuurlijk kun je hopen op enorme koersstijgingen bij zeer lage koersen. Er is echter vaak wel een reden voor die lage koers. PlugPower is nog geen 10% waard van wat het ooit was, en zo kunnen we wel tientallen groene beloftes opnoemen.

Zorg dat je eerst de goede aandelenlijst hebt. Kies de juiste aandelen en koop ze wanneer er een technisch koop-signaal komt. Dit kan maanden op zich laten wachten, maar ook hier geldt: beter meezwemmen in een opwaartse stroom. Je mist misschien de maximale winst, maar een optimale winst zonder kopzorgen is ook een prima resultaat.

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN