Waterstofaandelen laten liggen

February 21, 2024

Waterstofaandelen laten liggen

Het is een belofte, niet meer dan dat. Voor wetenschappers razend interessant, voor onze industrie rond 2030 razend interessant. Voor belegger met een 5-10 jaar horizon, heel interessant. Voor beleggers die nu rendement willen maken helemaal niet.

Dat de waterstofaandelen blijven zakken is logisch, waar komen de nieuwe orders vandaan? Geen idee. Niet overdrijven, er worden contracten afgesloten, maar veel en veel minder dan ooit voor mogelijk gehouden.

Witte waterstof de redding?

Jette meldde vandaag dat in Nederland we helaas geen witte watersof hebben. Heel jammer. Natuurlijk jammer, net als het niet hebben van lithium of goud in de bodem. Terug naar de werkelijkheid. Beleggen is een leuk idee hebben en ervan gaan profiteren. Met wat geluk uiteraard. Uiteraard wordt de kans groter als je meer kennis hebt van waterstof, anders is het een casino. De beste aandelen zet energie-aandelen.nl hier op een rijtje. Niet voor nu, voor over 3-6 maanden van nu op z'n vroegst.

  1. Plug Power
  2. Bloom Energy
  3. Ballard Power Systems
  4. Powercell Sweden
  5. Air Products & Chemicals
  6. Brookfield Renewable
  7. Hyzon Motors
  8. Nikola
  9. Advent Technologies
  10. Jericho Energy Ventures

De aandelen 5,6,7 en wellicht 2 en 3 zijn het volgen waar, de rest nu even niet!

Hoe profiteer ik van de daling van waterstof aandelen?

Het probleem op dit ogenblik is de hogere rente en de gestegen materiaalkosten. Waterstoffabrieken eventjes neerzetten is er niet bij. In de VS biedt de IRA (Inflation Reduction Act) ondersteuning en zorgt voor wat beweging. Niet voldoende. Ook in de VS zijn scherpere eisen gesteld aan waterstofprojecten om in aanmerking te komen voor deze subsidie. BIden wil groen zijn, maar ziet ook dat zonder strakkere regels het veel te veel geld gaat kosten. En dit is alleen nog maar waterstof, vergeet het netwerk en de opslag van waterstof niet. De lage rpijs van aardgas in de VS op dit moment zorgt ervoor dat de discussie rond blauwe waterstof (uit aardgas met CO2-opslag) weer toeneemt. Niet goed voor Europa die juist meer aardgas gaat verbruiken wanneer Duistslan haar 4 nieuwe aardgas centrales in gebruik gaat nemen.

Het is nu belangrijk de trend naar beneden te volgen, gebruik bijvoorbeeld put-opties hiervoor, en met technische analyse het juiste instapmoment te bepalen. Dat is niet nu. Nu is het de tijd om de juistewaterstofbedrijven te selecteren. Zowel de producenten als de vervoerders en de opslagbedrijven. De VS is het meest duidelijk en doelgericht, zie hier haar road map.

Het aandeel PlugPower is exemplarisch met haar dalende koers voor het wantrouwen dat beleggers in waterstof hebben.

Waarom gaat PlugPower keihard dalen?

Als je mijn laatste 8 webinars gevolgd heb weet je waarom, een korte samenvatting:

- 1,6 miljard $$ DOE lening is nog niet zeker. Niet qua grootte en niet qua tijd

- deze lening mag niet gebruikt worden om schulden af te liossen

- deze lening kent een rente van 6,25 % (!!!)- eind 2023 maar 150 miljoen in cash aanwezig

En dan de vragen die jij mag beantwoorden:

- Wat is werkelijke kostprijs van H2 van PlugPower?

- Hoeveel aandelen gaan er met de ATM van 1 miljard $ de aandeelhouders verwateren?

- Waarom mooie management piet-praat uitgewerkt is

-Waarom 30% extra aandelen op de markt een koersdoel va $2,5 nu rechtvaardigt?

-Waarom niemand dit wil zien?

Zorg dat je klaar staat als de kentering komt

Of waterstof populair gaat worden is niet de vraag. De vraag is wanneer waterstof echt commercieel opgeschaald kan worden, zonder hoge subsidies. De wetenschap bepaal het tempo, niet de politici. Die zijn gefrustreerd omdat ze veel te hard riepen dat waterstof wel eventjes 25% van onze energiemix zou gaan uitmaken. Onterecht positief, door gebrek aan kennis en wensdenken. De energietransitie versnelt niet door de hoge kosten, gezwabber en alsmaar inzetten op wind- en zonne-energie. Dat laatste hebben we nu echt voldoende. Waterstof opslaan en er later energie uithalen kan alleen als de opslag ondergronds goedkoop kan. Kan nog lang niet. Voor beleggers is het zaak niet iedere krantenkop te geloven, beter inzetten op gezond verstand en de kosten in de gaten te houden. Ik schat nu in dat de kans dat waterstof belangrijk wordt kleiner is dan de kans die grote batterijen gaan maken. Speel hierop in.

Waterstof kan het worden, met veel hulp van overheden en een enorm hoge kost voor de samenleving. Het klimaat verandert en wij bepalen hoeveel geld we hieraan willen spenderen. De ongemakkelijke waarheid is dat aardgas het gat tussen nu en 2050 zal gaan vullen en CCS noodzakelijk zal blijken te zijn. De investeringen zullen verschuiven willen we de klimaar doelen van 2030 gaan halen. Wereldwijd. Met de groeiende wereldbevolking en toenemende geopolitieke spanningen die honderden miljarden Usd's opvreten.

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN