De stijgende vraag naar olie is niet enkel te wijten aan de prijs, maar aan een wereldwijde toename van vervoer. Met meer mensen op aarde en een toenemende behoefte aan goederen en reizen, groeit de vraag naar olie onafgebroken. Zelfs in armere landen, waar elektriciteit nog een luxe is, willen mensen toegang tot technologie en voorzieningen. De wereldwijde economische ontwikkelingen en de verwachtingen voor de toekomst van fossiele brandstoffen blijven complex, maar de vraag naar olie en aardgas zal naar verwachting alleen maar toenemen. Dit is in absolute zin, de positie van olie in de energiemix zal relatief afnemen, het aantal vaten/dag dat geconsumeerd zal worden stijgt richting 2030. Olie is voor vervoer, aardgas is voor elektriciteit.
Hoewel er grootschalige investeringen zijn in zonne-energie en windenergie, blijven fossiele brandstoffen cruciaal. Kernenergie is duur en heeft een negatief imago, terwijl groene waterstof nog steeds te kostbaar is voor massaconsumptie. De afhankelijkheid van olie en aardgas blijft dus bestaan, vooral nu de wereld zich richt op duurzame energie. In de komende jaren zal de vraag naar aardgas zelfs toenemen, wat de relevantie van Europese olieaandelen versterkt. fossiele brandstof produceert bij winning c0-2 wat wel opgevangen kan worden. Bij het verbruik komt c0-2 vrij dat niet opgevangen kan worden. Vervoer op de weg zal zich bewegen naar een combinatie van elektrisch met backup van benzine. Een combinatie van fossiel en groen is prima om te komen tot 100% groen. Al zal 100% groen nog decennia ver weg liggen. De uitdaging ligt niet zozeer bij de snelheid en de wetenschap, het ligt in de betaalbaarheid voor een ieder. In het Westen hebben we , nog, geld en maakt het mogelijk dat we kunnen kiezen voor groene energie. In vele grote continenten is hier geen sprake van. De economie loopt slecht, of er zijn veel belangrijkere zaken als medische zorg, onderwijs, dak-boven-het-hoofd etc. De wereldwijde steun van rijke aan arme landen is de grote test. Tot n toe heel bedroevend. Oorlogen en immigratie slokken honderden miljarden $$$ op en dat geld kan niet aan de energietrnsitie besteed worden. Ook de snel verhardende handelsoorlog met China kost Amerikaanse bedrijven en Europese Bedrijven heel veel geld. Het is de vraag of de klimaatdoelen in Europa in 2030 gehaald kunnen worden met de voortslepende oorlogen waar we direct of indirect aan meebetalen.
De economische situatie en politieke beslissingen zullen van grote invloed zijn op de energieprijzen en de vraag naar fossiele brandstoffen. Hogere kosten voor de productie van elektrische voertuigen en de inflatie kunnen de groei van elektrisch vervoer afremmen. Als investeerder is het belangrijk om de marktdynamiek goed in de gaten te houden en te begrijpen hoe deze factoren de vraag naar olie en gas beïnvloeden. De vraag naar olie ligt in 2024 rond de 102 miljoen vaten/dag en zal mogelijk in 2025 rond de 104 miljoen vaten/dag liggen. De wereldwijde groei is afgeremd en China moet het stokje overnemen. Ook de rentestand, deels politiek beïnvloed speelt hier een grote rol. Gaat geld bijdrukken helpen, of gaan bezuinigingen de groei verder afremmen?
Hier zijn de top 5 Europese olieaandelen die momenteel aantrekkelijk zijn voor investeerders. Deze bedrijven hebben zich goed gepositioneerd om te profiteren van de groeiende vraag naar olie en gas. Goed is het om te beseffen dat onderstaande bedrijven bijna ieder kwartaal met goede winstcijfers komen. Goed om te weten dat de meeste bedrijven momenteel inzetten op oliewinning, eigen aandelen inkoopprogramma's, dividendverhoging en schuldverlaging.
Royal Dutch Shell is een van de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld en heeft een uitstekende mix van olie- en gasproductie. Met een sterke cashflow en een aantrekkelijk aandeleninkoopprogramma is Shell goed gepositioneerd voor toekomstige groei. Het bedrijf is 10% ondergewaardeerd, wat het een interessante keuze maakt voor investeerders. Omdat Shell groots inzet op aardgas, lijkt dit een succesaandeel te worden. De vraag naar oli zal minder worden op termijn, de vraag naar aardgas zeker niet.
ExxonMobil richt zich vol op olie en Carbon Capture Storage (CCS). De marges van het bedrijf zijn veelbelovend, ondanks wat politieke en media-uitingen beweren. ExxonMobil is goed gepositioneerd om te profiteren van de aanhoudende vraag naar fossiele brandstoffen in de komende jaren. Haar extra olieproductie uit Stabroeck gaat haar bijna 1 miljoen vaten/dag extra olie opleveren in 2030. En daar is vraag naar en heeft een kostprijs beneden de $30/vat!
Occidental Petroleum is een stabiele speler in de olie-industrie, met een lange-termijnstrategie die gericht is op duurzame groei. Het bedrijf heeft zich bewezen en is een solide keuze voor investeerders die op zoek zijn naar stabiliteit in de olie- en gasmarkt.
Devon Energy heeft recent enkele uitdagingen gekend, maar het bedrijf is goed gepositioneerd om sterker terug te komen. Het richt zich puur op olie en heeft de potentie om een aanzienlijke groei te realiseren, wat het aantrekkelijk maakt voor beleggers.
Equinor, het voormalige Statoil, richt zich zowel op olie als aardgas en CCS. Het bedrijf heeft een rustige, maar groeiende strategie die het in staat stelt om te profiteren van de stijgende vraag naar energie. Equinor's uitbreidingen in de aardgassector zijn veelbelovend en kunnen aanzienlijke winsten genereren. Ook haar CCS activiteiten zullen rond 2030 door de markt gezien worden als een extra dinst die uiteraard winst zal opleveren omdat de industrie haar co2 wel op zal moetenm slaan omdat emissiecertificaten te duur worden om de co2-uitstoot af te kopen/compenseren.
Beleggen in oliebedrijven kan een slimme keuze zijn, zowel qua rendement als principe. De realiteit is dat waterstoffabrieken en CCS-projecten vaak afhankelijk zijn van de expertise en middelen van grote oliebedrijven. Oliebedrijven zijn zich bewust van de noodzaak om te verduurzamen, maar de focus ligt momenteel op wat economisch haalbaar is. Lees hier het olierapport 2024 van energie-aandelen
De energietransitie vraagt om een realistische benadering. Oliebedrijven moeten hun rol in de energietransitie serieus nemen en investeren in duurzame oplossingen. De politiek moet de werkelijkheid onder ogen zien en de waarde van oliebedrijven in deze transitie erkennen. Zonder de betrokkenheid van deze bedrijven zal de energietransitie moeilijk te realiseren zijn. Oil Majors hebben letterlijk 10-tallen miljarden beschikbaar om de energietransitie aan te jagen. Zolang waterstof niet aantrekkelijk geprijsd is voor eindklanten, of windparken te weinig rendement opleveren en de publieke opinie negatief is t.o.v. olie- en gasbedrijven trekken deze bedrijven hun eigen plan. Oil Majors kunnen niets goed doen, terwijl het uiteraard zinloos is om geld te pompen in verliesgevende projecten of niet bewezen technologieën. De wetenschap heeft tijd nodig en in de tussen tijd, leuk of niet, draait de wereld door. Daar is olie voor nodig. Of de mens moet haar reislustige gedrag verminderen. Dit gebeurt nauwelijks, ook gezien het feit dat de luchtvaart tot 2040 met 20% stijgt.
De vraag naar olie en gas blijft bestaan, ondanks de druk om over te schakelen naar duurzame energiebronnen. De top 5 Europese olieaandelen bieden solide investeringsmogelijkheden voor de toekomst. Het is cruciaal om de marktdynamiek en economische factoren te volgen om goed geïnformeerde beslissingen te nemen. Investeren in oliebedrijven kan een winstgevende strategie zijn in de komende jaren, terwijl de wereld zich blijft aanpassen aan de veranderingen in de energiebehoefte. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de sector en wees bereid om te profiteren van de kansen die zich aandienen
Samengevat, de vraag naar olie blijft stijgen door de wereldwijde toename van vervoer en bevolkingsgroei, zelfs in armere landen waar elektriciteit en vervoer nog een luxe is. Ondanks investeringen in duurzame energie blijven fossiele brandstoffen essentieel, met een toenemende vraag naar aardgas. Politieke en economische factoren beïnvloeden de energieprijzen en de groei van elektrische voertuigen, wat de relevantie van Europese olieaandelen versterkt. De blogpost bespreekt de top 5 Europese olieaandelen, waaronder Royal Dutch Shell en Equinor, en benadrukt dat beleggen in deze bedrijven een slimme keuze kan zijn in de huidige marktdynamiek. De energietransitie vraagt om een realistische benadering, waarbij oliebedrijven een cruciale rol blijven spelen.
Wil je meer weten over de oliemarkt en hoe je hierin succesvol belegt?
Youtube: https://www.youtube.com/@energie-aandelen