Met 1,1 miljoen vaten/dag geen grote hoofdrol weggelegd voor Angola. Ze moest iets minder olie produceren in 2024 en dat wilde Angola niet. Niet echt schokkend. Natuurlijk kun je het zien als een vrije van andere landen die op kunnen stappen in de toekomst. Die kans lijkt me klein.
In de komende jaren gaat het steeds spannender worden of OPEC+ of de schalieolie producenten in de VS gaan winnen. In de VS hopen de olieproducenten dat OPEC+ de olieprijs hoog houdt. Biden wil lagere olieprijzen, dus moedigt oliewinning aan in de VS vlak voor de verkiezingen wel te verstaan. Kleinere olielanden kunnen uiteraard uit OPEC+ stappen, maar wat hebben ze eraan? 100.000 vaten meer per dag en dan afgesloten zijn van alle kennis? En ook zij hebben geld nodig voor hun toekomstige olieproductie iets dat ze via Saudi Arabië gemakkelijk kunnen krijgen. De voordelen bij uitstappen zijn kleiner dan de nadelen.
In kwartaal 1 2024 zal duidelijk worden of het gemeenschappelijke optreden voldoende is geweest om de daling van de olieprijs te stoppen. Niemand wil het gevecht aan met Saudi Arabie, omdat als haar reputatie in het geding komt Saudi Arabie de oliekraan vol open kan zetten. Weer met als enig doel. De schalieolieproducenten in de VS tot faillissement te krijgen en een smeekbede om de kar richting toekomst te trekken. Het niet hebben van een oliekartel zou nu een olieprijs van circa $45-55/vat hebben betekent, we zullen het nooit weten. Maar 1 ding is bekend; als de eerste begint uit paniek te verkopen volgt de rest snel en versnelt de daling enorm. De gemiddelde olieprijs ligt rond de $55/vat. Met wat inflatie erbij zou $60/vat heel normaal zijn.
Het Midden Oosten, lidstaten stuk voor stuk, zullen hun macht gaan verliezen. Zeker omdat waterstof niet hun redding gaat zijn. Dat kan lokaal ook worden geproduceerd uit lokale wind- en zonne-energie. Duurder, maar zonder afhankelijkheid. Daarom zal het belangrijk blijven de olieprijs rond de $80/vat te houden tot 2030. Ik verwacht dat Saudi Arabië er alles aan zal doen om de olieprijs hoog te houden. Laat ze de teugels vieren dan kunnen we rap naar $55-60/vat, en verder omlaag. Veel te laag voor hun ambities.
De VS produceert nu circa 13 miljoen vaten/dag. OPEC zit rond de 27 miljoen vaten/dag en met Saudi Arabie op 9 miljoen vaten/dag geen reden om achterover te leunen. OPEC moet haar leden binnenboord houden en hun overtuigen van de geslaagde acties in 2022 en 2023. Zonder productiebeperking zou de olieprijs nu eerder $50-55/vat bedragen, het langjarig gemiddelde. Dat Saudi Arabie bijna alle productiebeperkingen voor haar rekening neemt wordt maar als vanzelfsprekend gezien. Immers zij is ook het welvarendste land, afgezien van Qatar. De groei van de olieproductie kwam als verrassing omdat het aantal boortorens in 2023 met 80 daalde. Een efficientere productie door betere fluids en nauwere boorgaten heet de druk verhoogd en is meer olie gewonnen per bestaande put.
Olieproducenten maken zich op voor de machtsstrijd. Niet alleen intern, extern en wereldwijd. De grote olieproducenten willen hun macht vergroten. Dat doen ze door oliebedrijven te kopen. Volume geeft macht. Je moet het ook politiek zien. Activisten proberen aandeelhouders te overtuigen dat de weg naar fossiel doodlopend is. Kleinere bedrijven zijn makkelijker te beïnvloeden wanneer ze het financieel slechter krijgen. Die kans verdwijnt door de huidige merger mania in de VS. Meer dan $ 100 miljard ging hiermee gepaard.
Ook maakt het Oil Majors sterker t.o.v. OPEC en hun kostprijs per vat olie daalt snel door synergiekosten, minder personeel, meer spreiding oliewinning wat de aandeelhouders zal bekoren. Het enige gevaar voor zeer grote Oil Majors is een snel dalende olieprijs. Daar rekenen ze op OPEC, die als kartel dit kan voorkomen. Mocht OPEC de teugels laten vieren dan was het een verkeerde gok. Toch weten we uit de praktijk dat een lage olieprijs maar max 2 jaar stand houdt over de afgelopen 50 jaar.
2024 wordt het jaar van de verrassing. Momenteel zit alles tegen. Zwakke wereldeconomie, hogere rentes, lage raffinagemarges, hoge Usd en met name de kwakkelende Chinese economie. De verwachte lagere rente zal ergens rond juni 2024 intreden en voor meer bedrijvigheid gaan zorgen. Daar kan China van profiteren en zo weer een zet in de goed richting krijgen. De productiebeperkingen van OPEC+ doen geruisloos hun werk, maar dat wordt onvoldoende gezien. Het is altijd lastig een neerwaartse prijstrend te keren. Toch zal dit in 2024 gaan gebeuren. En nog meer de jaren erna. De markt reageert altijd overdreven, dit is volgens mij zo'n periode. De groeiende olievraag in 2024 zal zichtbaar worden. De vraag naar benzine en diesel neem niet af, de vraag naar kerosine neemt zelfs toe. De wereld kan niet zonder olie en de wereldbevolking groeit. procentueel zal olie in de energiemix qua percentage dalen. In volume niet.
Aandelen als XOM, COP, CVX, DVN, RD, TTE, BP allemaal winnaars voor 2024. We staan aan het begin, bouw je olieportefeuille op voordat de grote meute instapt. De media schrijft over een zwakke olievraag in 2024. Is niet correct. Niet als je afgaat op de aantallen verschepingen, productiebeperkingen en strenger wordende boycots. Doe je voordeel hiermee, deze kansen komen niet vaak voorbij. Olie aandelen zijn in q4 2023 hard afgestraft en maakt dat je met weinig risico heel goede rendementen kunt behalen. Volg ook mijn wekelijkse webinars!