OPEC+ besluit november 2023

November 28, 2023

OPEC+ besluit november 2023

De huidige oliemarkt

We zitten nu rond de $75/vat (WTI olie) en OPEC gaat, lees Saudi Arabië, de olieprijs stutten. Als je de artikelen hier volgt weet je dat SA haar Vision 2030 alleen kan betalen met een olieprijs van circa $80-82/vat. Minimaal. De huidige daling mag dan sentiment kunnen zijn, de markt heeft altijd gelijk. En OPEC krijgt altijd gelijk, uiteindelijk. Alleen door het feit dat zij het aanbod plotseling kan verlagen tegen ieders wil en verwachting in. Dat mogelijk OPEC gaat ingrijpen deed de olieprijs 4% stijgen. Nog lang niet genoeg, maar de ashort verkopers sloten hun posities met winst en nu is het wachten op de OPEC meeting 30 november '23.

Zakt de olieprijs komende week niet weg, ook dan zal OPEC verwacht ik ingrijpen. Doet OPEC dit niet dan gaat de olieprijs richting $60/vat of lager. Puur op sentiment en traders die nog een keer flink geld willen verdienen met short gaan. Zolang China niet overtuigt met haar herstelplannen, des te lastiger wordt het de markt maar te blijven vertellen dat de olievraag verder gaat herstellen in 2024. De lagere rentes gaan de economie wereldwijd helpen en een herstel van de chemiesector gaat een echt verschil maken. Los van alle variabelen verwacht ik dat OPEC weer de winnaar wordt. 10% minder olieproductie bij een 15-20% hogere prijs maakt dat OPEC steun van haar mede lidstaten kan verwachten. Uiteindelijk pakken de lidstaten een hogere olieprijs bij dezelfde volumes, omdat SA 99% van de productiebeperking voor haar kiezen neemt.

De huidige omstandigheden

OPEC+ ziet de olievraag met name de eerste helft van 2024 verminderen. En dat na maandenlange olieproductie beperking. Niet fijn. Wat wat de olieprijs zonde OPEC+ geweest? $ 55/vat? 2 oorlogen, schermutselingen in de straat van Hormuz en nog steeds wil de olieprijs niet echt stijgen. De economie van China doet het niet goed, maar China blijft wel grote volumes olie importeren. Duidelijk is dat er ook olie richting strategische olievoorraad gaat in China. Het wordt nu lastig voor OPEC al deze negatieve signalen naar zich neer te leggen. Traders doen het in ieder geval niet. Die verkopen olie nu, om straks goedkoper in te kunnen kopen. Ze gaan short geheel tegen de wens van Saudi Arabie in. En dat is tegen het zere been, omdat OPEC lidstaten stabiele hoge olieprijzen willen en geen jo-jo prijs met diepe dalen. Een dalende olieprijs is een kwestie van weken, een hogere olieprijs afdwingen kost maanden, zeg gerust kwartalen. In April 2023 begon Saudi Arabie met haar vrijwillige beperkingen en we zijn bijna weer terug bij af. Dat de wereldeconomie parten speelt is duidelijk; China de motor heeft het heel zwaar en de vastgoedbubbel is veel groter dan gedacht. En zelfs met meer dan 100 miljard injectie valt nog maar te bezien of deze bubbel niet gaat barsten. Het ontbreekt China momenteel aan koopkracht/interne vraag. En Europa en de VS kopen minder producten en grondstoffen uit China. Dit gaat de wereldeconomie nog meer zeer doen. Het is te hopen dat de VS uit een recessie kan blijven en Europa geholpen wordt door lagere olie- en aardgasprijzen. Te vroeg om hier iets zinvols over te schrijven daar de wintermaanden nog moeten komen.

De oliemarkt in 2024

Er zijn meerdere scenario's

  1. de vraag blijft zwak. Dan kan OPEC de race niet meer winnen. Een olieprijs ligt gemiddeld tussen de $45-60/vat. Bij gemiddelde olievoorraden en een gemiddelde economische groei. Die gaan uiteraard hand-in-hand. Het is vervolgens dan afhankelijk hoe snel de rente weer omlaag kan die op haar beurt de wereldeconomie zal doen laten toenemen. in de huidige omstandigheden zal het zeker tot eind 2024 duren voordat de rente de 2,25-2,5% bereikt heeft. En dan gaan we ook uit van een einde aan de oorlog in Oekraïne en Israel.
  2. de vraag blijft in de buurt van het aanbod. Dit is mogelijk wanneer OPEC alle gelederen dichthoudt en Saudi Arabie niet opdraait voor alle komende beperkingen. Het is nu wel duidelijk dat lidstaten zwaar geprofiteerd hebben van alle vrijwillige extra steun vanuit SA om d eolieprijs hoog te houden. De verwachting is daarom dat lidstaten hun verantwoordelijkheid binnen OPEC gaan nemen. Dat zal echter bij opvolgende productiebeperkingen minder het geval zijn. Wat in ieder geval duidelijk moet worden voor de buitenwereld is dat er voor langere tijd extra productie beperkt gaat worden. Zodat traders niet meer schort durven gaan met grote volumes. Niet eenvoudig, wel mogelijk. Traders die nu veelal short zitten, draaien hun gehele positie in uren om naar 180% gedraaid; LONG.
  3. de vraag wordt groter dan het aanbod. Dit moet komen van de toenemende vraag naar olie die omgezet wordt in producten. Dus niet extra olievraag voor het vullen van voorraden. Biden wacht geduldig met het vullen van zijn SPR (strategische Reserve), het is zijn verkiezingsjaar en vullen van de SPR betekent weer stijgende olieprijzen omdat 200 miljoen vaten wel een groot volume is. Dit scenario zou mogelijk kunnen worden tweede helft 2023 wanneer de oorlog in Oekraïne blijft voortduren of de lagere rentes bereikt zijn.

Olieprijs korte termijn

De komende week wordt de basis gelegd voor een bodem. OPEC zal met 99% waarschijnlijkheid verder haar olieproductie beperken. Daarna zal de economie haar werk moeten doen. Lagere raffinagemarges in deze tijd van het jaar gaan zorgen voor een maximale olieprijs. Een grote prijsstijging lijkt hierdoor tot februari 2024 onwaarschijnlijk. Daarna zal de vraag naar brandstoffen weer seizoensmatig toenemen en kan de olieprijs, met verlengde productiebeperking door OPEC verder stijgen. De komende maande is het een goede tijd de achterblijvende olieaandelen te kopen voor hogere koersen mid-eind 2024. Ook bij $60/vat maken oliebedrijven enorme winsten en zeker afgezet tegen de vele bedrijven die het nu moeilijk hebben. De slechte rendementen in de groene energiesecotr maakt dat steeds meer beleggers hun geld investeren in bewezen, waarde-aandelen. Oil Majors zijn dat. Die maken los van de economie, bijna altijd winst.

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN