Oorlog Israël en de oliemarkt

October 18, 2023

Oorlog Israël en de oliemarkt

De oliemarkt reageert vandaag relatief rustig op het bombarderen van een Ziekenhuis in Gaza. Het vertrouwen is er dat de VS Israël in toom kan houden. De VS wil dat de Palestijnen eerst uit de Gazastrook kunnen vluchten naar Egypte. Daarna kan Israël de Gazastrook betreden. Iran heeft gewaarschuwd hierop te zullen reageren.

Israël stelt dat ze niets te maken heeft met de raketaanval op het ziekenhuis, ze geeft de schuld aan de Palestinian Islamitic Jihad, een andere extremistische groepering naast Hamas. Waar de VS aan de kant van Israël staat, staat Saudi Arabië  meer aan de kant van Iran. De kans dat Iran buiten schot blijft is klein, net als een kortdurende offensief van israël. De geheime dienst heeft jammerlijk gefaald en Israël zal dit geen tweede keer willen hebben, en dus zal Hamas een hele zware nederlaag moeten lijden.

De oliemarkt is altijd al gevoelig geweest voor geopolitieke spanningen. Met 2 oorlogen nu aan de gang, naast de al jarenlange conflicten, kan de olieprijs flink hoger gezet worden. Omdat het verloop van de oorlog onzeker is, zal de olieprijs nu even blijven liggen. Wachtend op nieuws, en hierop een inschatting makend.

De oliemarkt nu

Ondertussen weten we dat afgelopen week de olievoorraad in de VS gedaald is en er een tekort aan diesel blijft. Dat zet voorlopig ook een bodem op de olieprijs. Dat OPEC+ haar olieproductie op het afgesproken niveau gaat houden voor 2023 is vrijwel zeker. Saudi Arabië zal claimen dat de olieprijs verhoogd is door de “war premium”, niet de olieprijs zelf. De lagere Chinese groei heeft OPEC+ goed ingeschat en Saudi Arabië zal de fout niet maken door extra olie op de markt te brengen en bij tegenvallend nieuws uit China de olieprijs weer weg te zien glijden. Dit is 2 weken geleden gebeurd en was al spannend genoeg. OPEC+|werd “gered” door Israël, duidelijk is dat de wereldeconomie minder olie verbruikt dan verwacht en de vrijwillige 1 miljoen vaten/dag productiebeperking meer dan nodig is om de olieprijs boven de $80/vat te houden.

Het is voor olieproducenten de hoop dat de inflatie daalt en de wereldeconomie, met name die van China, in 2024 zal aantrekken. Alhoewel op 18 oktober wat positievere cijfers uit China kwamen, wordt dit toch overschaduwd door de oorlog in Israël. We weten niet wat er nog op ons gaat afkomen, veel goeds zal het niet zijn. De posities worden weer ingenomen en de dialoog maakt plaats voor hij en zij. Op dit moment is het beter voorzichtig te zijn met grootse posities, omdat fundamenteel de olievraag niet toeneemt en de olieprijs op dit ogenblik hoog is door een oorlog en productiebeperkingen van OPEC+.

Europese Oil Majors “goedkoop”

Laat wel duidelijk zijn dat Europese olieaandelen zeker 10% ondergewaardeerd zijn t.o.v. de Amerikaanse. Om deze reden blijf ik belegd in Europese Oil Majors en bij escalatie van de oorlog in Israël kunnen callopties gekocht worden met expiratiedatum q1 2024. Tegen die tijd zal een eventuele escalatie de olieprijs flink hebben laten stijgen.

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN