Olieprijs blijft dalen. Beleggers opgelet!

August 6, 2023

Olieprijs blijft dalen. Beleggers opgelet!

De olieprijs daalt op China. China presteert slechter dan verwacht. En de bankensector in de VS stemt ongerust. De beurzen bodemen nu, maar de kans op een flinke neerwaartse correctie is er nog steeds.

De vraag naar olie, gezien de IPA cijfers van gisteren wijzen niet op een sterke afkoeling van d gevraag. Een voorraadafname van 4 miljoen vaten olie in de VS is echt wel een redelijke indicatie. Al 3 weken op rij dezelfde afname.

China moet 800.000 vaten/dag in 2023 meer consumeren dan in 2022. Dat kan zeker. We verwachten teveel van China. Van kwartalen dalingen moeten we opeens naar een snelle ommekeer. China is een groot schip dat tijd nodig heeft om vanuit Corona aanpak 180 graden te draaien.

Het rendement op olieaandelen is nu negatief dit jaar, maar vergis je niet. De vraag is groter en wordt nog groter dan het aanbod. OPEC+ komt 4 juni bij elkaar en bespreekt dan de situatie. Wanneer de olieprijs onder de $ 70/vat zakt is dit waarschijnlijk een teken voor OEPC+ om de oliekraan nog wat aan te draaien. Geen keus. Want bij vrees op een overschot aan olie kan de olieprijs ook gerust naar $ 55/vat binnen 2 maanden. Het 15 jaars gemiddelde. Dat is een echt koopmoment.

Dat de olieprijs rond de $80-85/vat moet blijven is geen wens. Het is een Must:

1. Rusland geeft kortingen weg en houdt bij $ 55/vat niets over.

2. Saudi Arabie heeft haar begroting hierop tot 2025 afgestemd

3. Oil Majors gaan dan nog minder investeren in oliewinning. Terwijl we die olie wel nodig gaan hebben

4. Iran blijft voorlopig onder boycot

5. De VS moet nog 180 miljoen vaten olie gaan kopen en Saudi Arabie wil ze niet dit volume laten kopen tegen hele lage prijzen. Omdat de VS met hun eerdere verkoop juist de olieprijs deed dalen. Ligt heel gevoelig bij Saudi Arabie!!

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN