Olie en aardgas zijn 2 totaal verschillende markten. Olie is voor vervoer, aardgas voor energieopwekking. De olieprijs stijgt op de hoop dat OPEC begin juni haar productie zal verlagen. Of dat Biden toch serieuze volumes olie gaat kopen ter hervulling van de strategische petroleum reserve (SPR). Beide zouden de olieprijs richting $80/vat kunnen duwen. De lagere olievraag uit China dan gehoopt is een tijdelijk "deksel" op de pan. Toch verwachten de meeste experts dat de vraag naar olie sterk zal gaan toenemen in de 2e helft van dit jaar. Beleggen in olieaandelen zal lonen, simpelweg omdat olie, kerosine, diesel nog heel lang nodig blijft. Benzine iets minder lang en aardgas DE energiebron wordt voor 2023-2040. Minimaal.
Aardgas blijft zwak, omdat er weinig vraag is. Een hete zomer kan dit plaatje snel doen veranderen. Maar het weer voorspellen is niet eenvoudig en gokken op een warme zomer omdat er een klimaatprobleem is lijkt een brug te ver. Het voorjaar in Nederland was verre van warm. Aardgas is relatief goedkoop, omdat de kolenprijs ook laag ligt. En de economische activiteit wereldwijd ligt ook niet hoog waardoor de vraag naar energie lager is dan gebruikelijk. Het schuldenplafond in de VS zorgt ervoor dat de beurzen nauwelijks van hun plek komen en ondanks het feit dat de laatste 50 jaar altijd een oplossing gevonden werd, is het ieder jaar weer een politiek steekspel met grote risico's. Men gaat er al vanuit dat het allemaal wel goedkomt, maar de Democraten en Republikeinen geven nog niet veel toe en zo lopen ze langzaam maar zeker tegen de deadline aan.
De energietransitie lijkt steeds meer te lijken op een welles-nietes houding, waar vandaag tijdens de jaarvergadering van Shell weer flink geschreeuwd werd door actievoerders. Na 1 uur kon de vergadering verder. Swan Will meer inzetten op rendement, de aandeelhouders eisen een hogere koers van hun bedrijf. Groene experimenten en lage marges moeten naar het verleden en de toekomst is gericht op hogere marges. Dat hoeft niet alleen olie of aardgas te zijn. Het kan ook CCS zijn, of waterstoffabrieken of andere beloftevolle ontwikkelingen. Zoals de wereld er nu uitziet zal de focus op olie, aardgas en CCS komen te liggen. De politiek heeft wel haar subsidies klaargezet, maar kopers zijn lastig te vinden vanwege de onzekerheid rond de kostprijs en de logistiek van waterstof. Niet voor niets presteren waterstofbedrijven heel slecht op de beurs. Tijdelijk, maar dat kan jaren betekenen. Zonder echte serieuze orders kunnen deze bedrijven geen winst maken. Niet nu en over 3 jaar ook niet. En dat is te lang voor beleggers.