Allemaal zaken die elke krant vullen. Maar het is zo simpel allemaal niet. OPEC komt het een tegenvallende olievraag en zal dat gebruiken om haar olieproductie te beperken. Ze moeten politiek correct naar buiten komen en kunnen niet zomaar roepen dat de de productie omlaag brengen om d prijs te verhogen. Dat zou wel erg tegen het zere been van Biden zijn. Waarheid is natuurlijk dat kartels verboden zijn en Amerika dit kartel niet wil aanpakken omdat ze er zelf teveel voordeel van hebben. De vraag naar USD's als gevolg van het feit dat bijna alle oliehandel in USD's plaatsvindt is de VS heel, heel veel waard. De VS heeft boter op haar hoofd en OPEC maakt hier dankbaar gebruik van. Tot in 2040 de vraag naar olie drastisch afneemt en Saudi Arabië moet kiezen tussen militaire hulp van de VS of een eigen indrukwekkend leger. Gezien de huidige ontwikkelingen lijkt het erop dat Saudi Arabie kiest voor de VS en al haar geld gaat naar LNG en waterstof. Saudi Arabië vindt een veilige bescherming belangrijker dan af en toe "ruzie" met de VS vanwege de olieprijs. Te veel landen, met name Iran, gaan het Saudi Arabië knap moeilijk maken. Iran maakt er geen geheim van dominanter te willen worden en hun ambities liggen meetr bij macht dan bij economische welvaart. Die komt later, wanneer ze of een kernwapen hebben, of meer allianties gesloten hebben om een blok te maken.
Deze maandag al, of wat later, maar OPEC weet dat het hooguit een half jaar duurt en China meer olie gaat consumeren. Op you tube staat 2 video's voor je klaar over olie en aardgas. De batterijen zijn de komende jaren echt van belang willen we al die zon en wind beter kunnen inzetten. De steeds meer optredende negatieve energieprijzen spelen een grote rol en leiden tot meer behoeft en potentie voor langdurige opslag. Het zal niet snel komen, tot die tijd dus heftige prijsschommelingen binnen de dag.
Aardgas is geen topic meer. overal lagere prijzen, de consument en bedrijven zijn blij met hun lagere energienota's. Terecht. Toch zal Europa moeten rekenen of weer hoger LNG prijzen op termijn. Ook omdat de vraag harder stijgt dan et aanbod. Vele LNG projecten zijn niet doorgegaan, nog niet, door de snel dalende LNG prijs. Zonder lange termijn contracten worden deze investeringen niet gemaakt. et laat ook zien dat niet duidelijk is hoe de toekomst er uit gaat zien. Enerzijds worden kolencentrales afgebouwd, anderzijds is er veel tegenstand tegen fossiele brandstof. De vraag is: gaat LNG de brugfunctie tussen olie en renewables vervullen? Ik denk het wel.
Aardgas is een product dat ruim voorradig is, we weten hoe het werkt en kunnen er goed mee omgaan in elektriciteitscentrales die zich bewezen hebben. Weinig storingen ook. Kun je niet van kerncentrales zeggen. En het is een stuk goedkoper dan alternatieve 24/7 stroom. Als belegger in LNG/aardgas aandelen zitten is verstandig. Iedereen kan roepen dat waterstof een succes wordt, het zal je komende 5 jaar niet die rendementen opleveren. Zie de slachting onder waterstofaandelen. De volgorde olie-aardgas-batterijen- kernenergie- waterstof. Al kan en wetenschappelijke doorbraak hier wel verandering in aanbrengen. Tot die tijd doen beleggers er goed aan om te investeren in bedrijven die nu winst maken, los van wat er geschreven wordt. Aandelenkoersen liegen niet. Als waterstof de heilige graal is voor 2030 dan zouden deze aandelen minimaal een factor 3-5 hoger staan. Heb je geduld dan is een tijdshorizon van 5-10 jaar niets om je zorgen maken en zullen vele renewable bedrijven gestegen zijn door alle subsidies die klaar staan.
De kranten schreeuwen dat China veel EV's verkoopt, maar de bedrijven maken er dikke verliezen. Verkopen met winst, daar ging het toch altijd om. Wacht tot bedrijven vakverlies naar daadwerkelijke winst gaan. Het is daarom dat olie- en lng-aandelen de komende jaren meer rendement zullen bieden. Niet is 100% zeker, maar vermogensbeheerders weten dat hun geld moet renderen en kunnen nauwelijks om fossiele bedrijven heen. In Europa is de trend duidelijk, in de VS ook. De aandeelhouder wil dat Oil Majors blijven investeren in fossiele brandstof en straks pas inzetten op groene projecten. We zitten nu immers in een tijdsperiode waarin de eerste stappen naar renewables zijn gezet, en versnelt, maar de marges daadwerkelijk zwaar tegenvallen.
Zolang inflatie en een haperende economie een feit is zullen de subsidies weer moeten toenemen om renewable projecten van de grond te krijgen. De combinatie extra subsidies en slechtere economische vooruitzichten wereldwijd is geen goede combinatie.