Als belegger wil je graag weten waar er de komende maanden echt rendement gemaakt kan worden. Deze week de focus op aardgas en Europa.
Beleggen in LNG (gekoelde aardgas -162 graden Celsius) wil je wanneer je verwacht dat de komende jaren de LNG prijs en te verhandelen volumes gaan groeien. En dat gaat gebeuren. Nederland is niet het probleem. Nederland heeft een aardgasvraag van circa 35 miljard m3 op dit moment, relatief laag door de economische slechtere situatie. Normaal is dit 40 miljard m3. Nu ruim 65% van onze aardgasvraag kan gedekt worden door LNG aanvoer. Importen van buiten af. De rest moet per pijpleiding komen onder contract of extra op de spotmarkt gekocht gaan worden. En we hebben nog ons eigen aardgas. 8 miljard m3 via drijvende importterminals en 12 miljard via de GATE terminal op de Maasvlakte. Niet allemaal voor Nederland.
We hebben ook aardgasopslag onder de grond, dus dat is niet gekoeld, geen LNG.
De gasopslag van Norg bestaat uit negen putten met een maximale opslagcapaciteit van 7 miljard m3 aardgas. UGS Grijpskerk bestaat uit tien putten met een maximale opslagcapaciteit van 2 miljard m3 aardgas. Gasopslag Bergermeer heeft een opslagcapaciteit van 4,1 miljard m3. De totale capaciteit in Nederland voor gasopslag is ongeveer 12,5 miljard m3.
Als de opslagen vol zijn en alles zelf gebruiken komen wij een jaar door. Met het Europese "AGGREGATE EU" akkoord koopt Europa gemeenschappelijk aan, dus de importen zijn niet alleen voor Nederland die gedaan worden via de LNG terminals. En daar zit dus het probleem voor Europa. Duitsland haalde ruim 50% van haar aardgas uit Rusland. Met haar 70 miljard m3 gasvraag kwam er dus 40 miljard m3 uit Rusland. Nordstream leverde (1+2) door de 2 pijpleidingen 110 miljard m3. Dus niet alleen Duitsland, maar ook andere landen hebben een groot tekort aan aardgas.
De gasopslagen zijn gevuld, import LNG contracten zijn afgesloten met de VS, Qatar en extra pijpleiding volume (aardgas) met Noorwegen. Het gaat hier over per land een paar miljard m3. Te weinig voor als het echt koud wordt in Europa. Niemand die het weet Het is dus simpel: geen koude winter, geen probleem. Gemiddelde winter, gasprijzen omhoog. Strenge winter aardgasprijzen door het dak.
De markt bestaat uit aanbieders, kopers en traders. Trader kunnen kopen en verkopen, en dit ook tegelijk doen om alle spelers op het juiste moment de goede hoeveelheden te leveren. Klinkt simpel, maar productieproblemen, mist of vertraging in de aanvoer, volzitten van opslagterminals of problemen met eigen fabrieken leidt continu tot een mismatch tussen vraag en aanbod. Traders lossen dit probleem op en worden daarvoor betaald.
Normaal gesproken kopen de kopers van LNG 85-90% van hun behoefte in. Ze willen een beetje flexibiliteit omdat het weer wat onvoorspelbaar is een grote invloed heeft op de vraag van aardgas. Valt de vraag tegen, dan hoeven ze niet verplicht aardgas af te nemen, maar.....wordt het kouder of trekt de economie aan, dan moet men snel bijkopen en daar zit hem het probleem. Dan gaan meerdere kopers een probleem en gaan ze rondbellen en dat duur 30 seconden en iedereen weet: kopen voordat de grote spelers moeten gaan kopen. Dus traders kopen eerst en dan volgen, over het algemeen, pas de kopers omdat die meer tijd nodig hebben, minder snel zijn, of gewoonweg niet de kennis en contacten hebben die traders wel hebben.
Daarom weet ik zeker dat de aardgasprijs gaat stijgen. Is het niet deze winter, geen probleem. Er volgen nog zeker daarna 3 winters die kritisch zijn. En China krijgt haar economie echt wel aan de praat. Alsof de VS en Europa daar veel meer succesvol in zijn. De cyclus is anders. China is centraal geleid. Wij niet.
Volgende week eens weer een stapje dieper in de aardgasmarkt. En zo komen we voor november tot een goed inzicht. En dan komen, en rendement maken. Ik ben nu bezig met het LNG rapport voor 2023/2024. De basis voor een mooi rendement. Dus blijf lezen, het gaat lonen.
Het LNG rapport 2021/2022 leverde 65% rendement op in 5 maanden (nov 2021-maart 2022). Deel 1 in okt/nov, Deel 2 ietsje later.