Hoe beleggen in olie en aardgas?

August 6, 2023

Hoe beleggen in olie en aardgas?

De olieprijs noteert op dit moment zo'n $ 70/vat. Rekening houdend met de inflatie een best lage prijs. Tenminste wanneer je beseft dat de oliewinning de laatste 10 jaar enorm gekrompen is en er een oorlog gaande is. Na de oorlog komt er met een goede kans op flink lagere inflatie weer een groei van de wereldhandel. Omdat OPEC+ de kaarten stevig in handen heeft zal een beetje dichtdraaien van de oliekraan een direct gevolg hebben op de olieprijs. Biden wil een lage olieprijs, maar moet nog 180 miljoen vaten voor aanvulling van haar strategische reserve (SPR) op de markt gaan kopen. OPEC+ weet dit en moet ongeveer een half jaar "uitzingen" voor die extra vraag komt. Als belegger moet je dan ook die 6 maanden nog uitzitten met enorme prijsschommelingen.

Dat laatste valt niet mee. Beleggen is durven stilzitten.

Ook voor aardgas geldt dat de gasprijs daalt in Europa en stabiliseert tot daalt in de VS. Niet iets wat maanden en maanden zo blijft, maar de winter 2023/2024 is nog ver weg. Geen probleem voor beleggers met een tijdshorizon groter dan een paar weken. Rusland gaat niet binnen 4-5 jaar grote hoeveelheden aardgas aan Europa leveren. Duitsland heeft meer aardgas nodig door het afschakelen van hun kerncentrales. Windenergie zal zorgen voor minder aardgasverbruik, de prijsschommelingen gaan heel groot worden. Dus beleggen in aardgas heeft zin, mits je je er wel iets in verdiept. Zo weten we allemaal dat na een enorm overspannen markt in 2022 nu te maken hebben met een heel ontspannen gasmarkt in 2023. Dit was niet verwacht omdat de winter wel heel mild was en de Chinese economie veel zwakker dan gedacht. Veel beleggers zullen teleurgesteld zijn in hun eerste LNG aandelen, maar dit is onterecht.

De vraag naar aardgas gaat van 450 MTPA naar 850 in 2040. Milllion Tonnes Per Annum. Deze enorme groei zal groter worden, omdat ik inschat, zonder echte grote wetenschappelijke doorbraken, waterstof voor 2035 geen reddende engel zal blijken te zijn. Veel haken en ogen m.b.t. technologie, opschaling en kostprijs/investering. Waterstof kan zeker een grote rol gaan spelen, maar het zijn d elanden in het Midden Oosten die heel groot inzetten op aardgas. Immers aardgas blijft en kan naar waterstof omgezet worden. Het Midden Oosten zal los van wat wij logisch vinden hun plan trekken. Zij hebben het meest te verliezen bij de overgang van fossiele naar groene energie. Maar de komende 15 jaar gaat veel geld naar aardgas. Europa denkt dat aardgas iets is voor 2023-2030 en daarna de renewables het overnemen. Ik hoop het, maar ik denk het niet. Zeker wereldwijd gezien zijn wij in het rijke westen blind voor de problemen daar. De groeiende bevolking zorgt voor een groeiende vraag naar energie en een groeiende behoefte aan banen. Kolen en aardgas gaat daar de boventoon voeren. Ze hebben gelijk.

India en China gaan gewezen goedkopere renewable productie had ontwikkelen in 2040/2050, zij hoeven pas later aan hun klimaardoelen te voldoen. En misschien blijkt ook dat bepaalde soorten groene energie het niet gaan halen. Europa doet het voorwerk met de VS. Daarna zal er een "gat" vallen. Dit omdat de opschaling van commerciële technologie zeker een decennium zal duren, als niet langer. In deze tussentijd zal aardgas een brugfunctie vervullen. En niet aan te slepen zijn.

Beleggen in Olie en Aardgas klink niet populair. Maar het zijn wel de Oil Majors die letterlijk hun miljarden $$$ winst in waterstofprojecten kunnen steken. Beleg in bedrijven die de transitie gaan helpen. Dat is zinvoller dan wachten op winsten van groene bedrijven in 2025 en verder. Beleggen is rendement maken. Beleggen in de toekomstige groene energieleveranciers, ja de Oil Majors van nu, valt goed te verdedigen. Kijk maar eens naar de koersontwikkeling van PlugPower en BloomEnergy. Daar wordt je zeker niet vrolijk van. Ook jij als belegger wilt ook nu rendement, straks zullen groene bedrijven het beter doen, maar de praktijk is zoals altijd weerbarstiger dan gedacht.

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN