De energietransitie staat nu echt aan het begin om los te barsten. Waarom?
De energietransitie is al jaren bezig, maar je ziet het niet en je voelt het al helemaal niet. Je ziet geen waterstof, je ziet geen vliegtuigen op waterstof, je ziet nauwelijks grote batterijen en ze sluiten de kerncentrales. Maar de afgelopen jaar zijn overheden, veel vergaderen en afstemmen, wel bezig geweest met de spelregels te bepalen. Immers alle landen mogen hun eigen klimaatdoelen behalen op de manier die zij wenselijk achten. Spanje ziet dat heel anders dan Nederland. Maar de Eu maakt een grote pot geld en daaruit mogen alle landen uit profiteren. Of het nu voor zo'n-energie is, of waterstof, of ondergrondse CO2-opslag.
De VS liep voorop met de $ 369 miljard (IRA), Europa staat nu op circa Euro 380 miljard met hun Green Deal. Daarboven nog vele tientallen miljarden in aparte potjes voor specifieke doeleinden. Als belegger wil je dat de groene aandelen nu gaan stijgen.
Na hele fikse dalingen is nu de tijd van bodemen gekomen. De komende maanden en kwartalen zullen bedrijven hun projecten ter goedkeuring voorleggen en hopen zo aanspraak te maken op de "potjes" en zo hun kostprijs/risico's te verlagen. Prima zet om de twijfelende bedrijven een flinke positieve zet in de rug te geven. Het is niet niks om een waterstoffabriek van miljarden neerzet zetten. Dat geldt ook voor CCS-projecten, waarbij je wel wat zekerheid wilt rond de verkoopprijs van de CO2-emissierechten. Des de duurder die rechten, des te sneller is je CCS -project terugverdiend.
Wanneer binnen de komende kwartalen de goedkeuringen voor financiële tegemoetkoming binnenkomen en de bedragen daadwerkelijk richting projecten gaan, zullen bedrijven dit groots melden en hun koersen zien stijgen. Dit is geen theorie, dit is de praktijk. Eerst moeten de bedrijven hun plannen wereldkundig aankondigen, pas daarna zullen beleggers deze plannen belonen. De energietransitie is al veel verder dan je op basis van de koersen van groene aandelen zou verwachten. Beleggers die nog niet zijn ingestapt kunnen nu op een heel goed moment instappen. Lage aandelenkoersen met een enorme toekomst.
Beleggers die vermogen willen opbouwen in de komende 3-10 jaar doen er goed aan te beleggen in deze sector. In 2030 de grootste sector ter wereld. Nu op nummer 8, straks op nummer 1. groter dan zorg, vastgoed, banken etc. Dus beleggen in energie is zeer kansrijk. In deze onzekere beurstijd is het een kwestie van langzaam en rustig opbouwen. Kleine stapjes totdat de beurs echt definitief weer de opwaartse trend herpakt. Door geduld te hebben en de rit mee omhoog te rijden heb je een maximale kans op succes. Mits je maar geduld hebt en met geld belegt dat je kunt missen.