Energie aandelen die je “moet” hebben voor 2024

September 20, 2023

Energiesectoren en energieaandelen die je “moet” hebben voor 2024


Achtergrond


De energiesector groeit hard. Qua grootte nu nummer 8 in de wereld, in 2030 staat de energiesector op nummer 1. Dat komt doordat er zoveel geld naar productie, transport en logistiek moet. Allemaal om de groeiende energievraag in de wereld bij te kunnen benen. De energie moet groener en efficiënter opgewekt worden. Dat is DE uitdaging voor 2024-2030. Het geld wordt allemaal klaargezet voor bedrijven, maar de procedures om de subsidie te verkrijgen zijn lang en soms is de wetgeving nog niet klaar om alle risico’s en onduidelijkheden op te vangen. IRA en de Green Deal maken veel geld beschikbaar, nog weinig heeft een bestemming bereikt die echt qua grootte er toe doet.


Olie


De prijsstijging van olie komt niet onverwachts, 10-tallen berichten en video’s op Youtube Kanaal energie-aandelen heb ik geplaatst onder het kopje “olieprijs naar $100/vat”. Zie ook de blogs op energie-aandelen.nl De olieprijs gaat nu richting de $95/vat en gaat hoger. Het gevolg van meer invloed van OPEC+ en een dalende wereldwijde olievoorraad. Het is de sector waar je op korte termijn veel rendement mag verwachten. Steeds duidelijker wordt dat alternatieve groene brandstoffen te duur zijn, voorlopig, en zeker niet geproduceerd kunnen worden in de gewenste hoeveelheden. Raffinaderijen blijven voorlopig nodig en zeker is dat wij mensen veel moeite hebben minder te rijden, varen en te vliegen. We willen wel, maar niet als de offers te groot worden. Amerikaanse olieaandelen als ExxonMobile, Shell, OXY zijn prima om aan te schaffen, er zijn echter veel betere. Die vind je op energie-aandelen.nl


Aardgas/ LNG


De aardgasprijs moet nog hard gaan stijgen. Waarom? Het aanbod is zoals het normaal gesproken zou moeten zijn, het ligt eerder aan de vraag door de economische problemen in China. China importeert minder LNG doordat er minder bedrijvigheid is en daardoor minder elektriciteit gevraagd wordt. Hierdoor zijn contractuele leveringen nu voldoende, ze hoeven de spotmarkt nauwelijks op. Dat we momenteel wereldwijd hoge aardgasvoorraden hebben in zowel de VS als Europa zorgt voor “kleine” prijsschommelingen. Maar de winter gaat natuurlijk komen. In welk werelddeel en wanneer valt onmogelijk te voorspellen. Dat de LNG prijs gaat stijgen is voor mij zeker. Of het 2024 of 2026 wordt is minder belangrijk. In aardgas investeren doe je op basis van fundamentele analyse en niet door lijntjes trekken. Dat mag, maar zorg eerst dat je weet welke aardgas-aandelen je wilt kopen. Technische analyse helpt je bij koop- en verkoopmomenten. Leg eerst de basis van je plan vast.


Waterstof


Het was een hype, klapte in 2022 geheel in elkaar, en op dit ogenblik een verslagen sector. Is dit terecht? Ja en nee. Waterstof is een hype. Het komt er morgen aan, is competitief en in grote volumes aanwezig. Allemaal niet waar en geroepen door gebrek aan kennis. Wat niet wil zeggen dat waterstof geen toekomst heeft. Het overdreven benadrukken dat waterstof de heilige graal is heeft al tot veel teleurstelling geleid en als gevolg daarvan belegt men liever niet meer in deze sector voordat er echt verbetering in zit. Toch ziet de toekomst voor waterstof er niet slecht uit, alleen minder hype en verder in de toekomst. Hoe is het zover gekomen? Waterstof produceren is momenteel veel te duur voor grootscheepse uitrol. Groene waterstof uit windmolens lijkt goedkoop, is het nog niet. Transport is duur, en opslag heel erg duur, later gebruik compenseert een deel van die kosten mogelijk. Alleen het ondergronds opslaan van waterstof is nog in volle onderzoek en het is nog wachten op de geschatte kosten per kubieke meter. Blauwe waterstof uit aardgas, met opslag van CO2-uitstoot kan meer kans maken op de korte termijn, maar dan mag de aardgasprijs niet te hard stijgen.


Waterstof-aandelen zijn er voldoende. Wel veel uitzoekwerk doordat de winstgevendheid tegenvalt en de schuldenlast niet overal even transparant gerapporteerd wordt. De waarde van waterstof-aandelen zit in hun unieke toegevoegde waarde. Niet in verwachte verkoopaantallen. Het overdreven optimisme heeft plaatsgemaakt voor realisme. Soms zelfs iets te negatief. Beleggen in waterstof is nu zaaien en na 2030 oogsten. Beetje geduld is hier wel noodzakelijk. 


Beleggen in olie, aardgas en waterstof valt zeer aan te raden. De eerste 2 omdat dit de komende 3-4 jaar rendement gaat opleveren, de laatste omdat sommige aandelen veel te hard zijn afgestraft. Lagere rentes gaan voor een opwaartse correctie zorgen. In een volgende artikelgeef ik de aandelen die koopwaardig zijn, blijf op de hoogte.


Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN