De beste waterstofaandelen voor 2024 voor beleggers

December 14, 2023

De beste waterstofaandelen voor 2024 voor beleggers

De achtergrond

Waterstof kan alleen gemaakt worden met subsidie en anders moeten we tot 2035 wachten. Elke nieuwe technologie verdient een kans, dus subsidies zijn nodig.

Helaas voor de producenten die dachten waterstof uit kolen of aardgas te gaan maken. De Inflation Reduction Act gaat haar regels aanscherpen. Groene waterstof kan rekenen op subsidie. Kolencentrales doen er beter aan hun CO2-uitstoot ondergronds op te slaan of af te vangen. Gascentrales idem dito. De winst is volgens de Department of Energy in de VS groter voor he milieu wanneer CCS een leidende rol krijgt. Zonne- en windenergie kan direct naar groene waterstof en zo aanspraak maken op overheidsgeld.

De kansen voor CCS bedrijven is hierdoor groter geworden. Veel groter dan tot nu toe. De ontwikkeling en sterke groei van waterstoffabrieken neemt hierdoor wel af. Groene waterstof produceren kost veel meer dan grijze of blauwe waterstof. In hoeverre groene waterstof überhaupt voor 2030 een rol kan gaan spelen.Het geld droogt op nu oorlogen honderden miljarden opsnoepen en 10-tallen miljarden richting eigen defensie moeten. Voor Europa wordt het lastig aan extra geld te komen. Europa wil om deze reden groene investeringen en subsidies buiten de landelijke begroting houden. Wat wordt hier de deur naar fraude en nog meer misbruik van EU gelden opgezet.

Europa wil niet toegeven dat ze te weinig geld heeft om haar klimaatambities waar te maken. Het geld moet naar immigratie, defensie, woningbouw, zorg en het extra blijven belasten van bedrijven jaagt bedrijven uit Europa. De burger heeft het al zwaar genoeg en een werkende wil nog wel iets mogen verdienen aan het eind van de maand. Waterstof moet zich verder ontwikkelen, maar het tempo zal omlaag gaan. Beter inzetten op meer ondersteuning van onderzoek. Het netwerk kan het toch nog niet aan. Lagere rentes kunnen groene bedrijven en investeringen gaan helpen, maar ook hier is Europa aan de markt overgeleverd. gratis geld is op. Wees dus voorzichtig met instappen in waterstofaandelen. De huidige geruchten over het beschikbaar komen van voldoende geld is hier echt een reden tot zorg.

Komt waterstof op tijd?

De aanleg van waterstofpijpleidingen verloopt vlot. Althans is Nederland en Duitsland. Zuidelijke landen zetten meer in op wind- en zonne-energie plus nog wat extra kerncentrales. De kostprijs ligt te hoog en de verwachte verlaging van de productiekosten van groene waterstof valt ook tegen. Afnemers tekenen nog niet graag een lange termijn afnamecontract. De concurrentie kan mits doorgaand op fossiele brandstof een concurrentievoordeel krijgen en dat is niet wenselijk uiteraard. Dat er kleine volumes groene waterstof zullen zijn in 2030 staat wel vast, het is echter een druppel op een gloeiende plaat. De miljarden Euro's worden meer besproken dan werkelijk nu geïnvesteerd in daadwerkelijke projecten. Slechts 10% van alle aangekondigde waterstofprojecten gaat door. Een duidelijk teken aan de wand.

De best waterstofaandelen voor 2024

ITM Power Plc

ITM Power opereert op het gebied van waterstof. ITM Power doet aan het ontwerp, en zorgt voor de productie en verkoop van systemen voor de opslag van waterstof. De vraag naar in waterstof neemt richting 2030 toe. ITM Power speelt hier op in met hun producten en diensten. Het is wachten op de grote vraag die komen gaat, maar ook ITM Power heeft last van een te kleine orderstroom en de hoge rente. ITM investeert nog voluit in nieuwe technologieën en  past die toe in duurzame oplossingen.

Een prachtig voorbeeld daarvan zijn de PEM-elektrolysers. Deze produceren groene waterstof op basis van membraantechnologie (PEM) door protonen uitwisseling. De PEM-elektrolysers gebruiken hiervoor slechts hernieuwbare energie en water, met zuurstof als enig bijproduct. Een zeer interessante ontwikkeling die wel het moet opnemen tegen andere fuel cell technologieën.

Ballard Power Systems

Ballard Power Systems is een Canadees bedrijf. Met 40 jaar ervaring wordt het bedrijf gezien als één van de wereldmarktleiders in het brandstofcel segment. Ballard Power Systems produceert al jarenlang brandstofcellen voor voornamelijk grotere voertuigen, zoals bussen, treinen en heftrucks. Ook is het bedrijf sinds kort actief in de automarkt. Zo heeft het in samenwerking met Audi een auto ontwikkeld die volledig rijd op elektriciteit met waterstof als energiebron. De grootste inkomstenbronnen van Ballard Power Systems zijn de markten voor bussen en heftrucks.

De strengere regelgeving rondom broeikasgasemissies wereldwijd heeft positieve impact op Ballard Power Systems. Zo stijgen de prijzen van fossiele brandstoffen en dalen de kosten voor brandstof- en waterstofcellen. Dit maakt de aandelen van Ballard Power Systems ook weer aantrekkelijk voor 2023. Zo zijn de aandelen van het bedrijf tussen 2020 en 2021 gestegen met meer dan 265% in waarde gestegen. In 2021 presteerden de aandelen minder goed en daalde de waarde van deze aandelen met 35%. U loopt dus wel een hoog risico wanneer u besluit om te beleggen in deze aandelen. Het kan dus hogere rendementen opleveren, maar uw geld kan ook snel minder waard worden. Eén van de voordelen van de koersdaling in 2021, is dat de aandelen van Ballard Power systems weer goedkoop zijn te verkrijgen. De aandelen van de brandstofcel producent kunnen daarom niet ontbreken in deze lijst met de beste waterstof aandelen voor 2023.

Toyota

Het meest bekende bedrijf met waterstof aandelen uit dit overzicht is toch wel Toyota. De autofabrikant is al jaren bezig met de ontwikkeling van auto’s die kunnen rijden op waterstof en bracht in 2022 de Toyota Mirai uit, een auto die op waterstof en elektriciteit kan rijden. Toyota heeft een fuel cell waar je 100.000 kilometer garantie op krijgt. Op deze manier probeert Toyota hun waterstofauto te promoten. Al is dit waarschijnlijk meer een poging Tesla van zich af te houden dan de werkelijke richting die we gaan afleggen. Elektrisch rijden is simpeler, de oplaadpunten in aantallen veel en veel groter. Hoeveel Toyota de komende tijd zich blijft richten op waterstof is afhankelijk van het succes dat ze met deze auto hebben. Het lijkt er sterk op dat waterstof dusdanig lang duur blijft dat waterstof beter ingezet kan worden voor de industrie en niet het wegvervoer. Uitzondering zijn zware vrachtwagens.

En dan nog een paar aandelen die de moeite waard zijn:

Linde PLC is een Duits chemiebedrijf dat zich richt op de productie van verschillende gassen waaronder ook waterstof. Het bedrijf bestaat al zo’n 150 jaar en in die tijd heeft het door de gaswinning en productie natuurlijk schade geleverd aan de planeet. Inmiddels zoeken ze duidelijk naar een groene transitie door middel van groene waterstof.

Zo worden de aandelen van Linde PLC ook steeds interessanter voor iedereen die een groen portfolio aan aandelen probeert samen te stellen. Het bedrijf heeft veel patentetn in handen en is met 4.000 gebouwde fabrieken één van de grootste spelers in de productie van verschillende gassen.

Powercell Sweden is één van de nieuwste bedrijven op deze lijst beste waterstof aandelen, het werd pas in 2008 opgericht. Het doel van Powerclel Sweden is om nieuwe fuel cell technologiën zo snel mogelijk toepasbaar maken voor consumenten. Het bedrijf komt voort uit een onderzoek dat Volvo in de jaren 90 is begonnen naar deze brandstofcel technologieën. Bij Powercell richten ze zich niet alleen naar auto’s, wat je misschien zou verwachten gezien de link met Volvo. Naast auto’s maken ze ook brandstofcellen voor allerlei andere sectoren die een grote behoefte hebben aan dit soort brandstofcellen.

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN