De beste beleggingen in de energiesector voor 2025

December 18, 2024

De kranten staan bol van de bezuinigingen en voor veel beleggers wordt het nu nog belangrijker goed met je opgebouwde vermogen om te gaan. Naast AI en de Bitcoin gaat 2025 voldoende kansen bieden voor energieaandelen. Niet alle sectoren gaan het hier goed doen, maar er een aantal wel. Beleggen is energie betekent wel dat je moet inspelen op actuele ontwikkelingen, het is niet altijd dudidelijk waar het grote geld heen gaat. Bedrijven die nu geen winst maken gaan het steeds moeilijker krijgen omdat vermogensbeheerders kijken naar solide waarde aandelen nu de rente niet meer terugkeert onder de 2% voor de komende jaren. Winstgevende bedrijven hebben de voorkeur boven de beloftevolle bedrijven. Pas als de rente de 2% gaat naderen, of echte doorbaken bereikt zijn zal weer geld gaan vloeien naar risicovollere beleggingen. Hieronder de belangrijkste ontwikkelingen en wat aandelen.

Feiten waar we niet omheen kunnen.

We zullen ons schoner moeten voortbewegen. Minder varen zou ook kunnen, maar de wereldhandel neemt eerder toe dan af door de groeiende wereldbevolking. Schoner vliegen is lastig omdat er nauwelijks betaalbare groene alternatieve kerosine geproduceerd wordt. Schoner varen kan wel, maar het gaat langzamer dan gehoopt. Mogelijk gaat Methanol een belangrijke rol innemen. Elektrisch wegvervoer gaat hard toenemen, ondanks te tijdelijke vertraging. De politiek vindt het niet erg, want het stroomnet kan het niet aan. Wegvallende voordelen en beperkte subsidies zorgen nu al voor een rem op deze ontwikkeling.

Lithium

Lithium zal naar verwachting de belangrijkste grondstof worden richting 2028-2030 en de lithium miners krijgen nu hele harde klappen doordat de lithiumprijs maar niet wil opkrabbelen. Lithiumaandelen staan nu zeer laag, en dat biedt zeker kansen. Dit jaar is al vaak een bodem opgezocht en tot de markt in balans komt kunnen nieuwe, diepere, bodems gevormd worden. De lithiumsector heeft een enorm potentieel met op de korte termijn een enorm overschot aan lithium. Het zal moeilijk zijn de echte bodem te vinden, nu zien we al felle opluchtingsrallies door de jaren heen, terwijl de lithiumprijs hier niet de reden vormt. Het is puur de verwachting dat lithium wel duurder moet gaan worden gezien de flink hogere lithiumvraag na 2028. De realiteit dat andere grondstoffen voor andere type batterijen lithium deels kan vervangen zorgt voor twijfel. Ook nieuwe lithium mijnen die ontwikkeld worden om minder afhankelijk te zijn van andere landen zorgt voor extra aanbod op termijn, wat wel eens groter kan worden dan de vraag toelaat. Albemarle is zo'n aandeel wat hard kan gaan stijgen, we volgen het op de voet. Het bedrijf is winstgevend, maar moet af van die lage lithiumprijs. Anderzijds veel investeerders zullen afwachtend zijn, want de vraag naar lithium blijft tot 2028 lager dan het aanbod.

De snelle adoptie van de elektrische auto wordt bepaald door de betaalbaarheid. De hoge afschrijvingskosten en aanschafprijs zorgt ervoor dat hybride rijden populairder wordt. En ook heeft de afwachtende houding van de consument een voordeel. Zo kan zij met geduld straks een goedkopere elektrische auto kopen met een batterij die een grotere actieradius geeft met waarschijnlijk een langere garantie op die batterij. Wachten loont en steeds meer goedkopere modellen worden aangekondigd. Euro 25.000 lijkt als verkoopprijs haalbaar binnen een paar jaar. De toenemende vraag naar elektriciteit hoopt men op te vangen met batterijen, maar dat duur nog zeker 5-10 jaar. Tot die tijd zullen zon en wind de wereld schoner krijgen, maar helaas zijn deze bronnen of moeilijk voorspelbaar, of vaak maar delen van de dag beschikbaar. De overige vraag mot door kolen, aardgas, uranium of aardwamte/ waterkracht opgevangen worden.

Foto door Sergei Starostin: https://www.pexels.com

Aardgas

Doordat kolen steeds minder verbruikt zullen worden, komen er veelal aardgascentrales voor in de plaats. Niet te duur, betrouwbaar en onderhoudsvriendelijk. Kerncentrales zijn daarentegen duur, risicovoller en vereisen veel onderhoud/inspectie.

De sterk groeiende aardgasvraag kan niet gedekt worden door snel toenemende productie tot 2028. Daarom is beleggen in aardgas een “must” voor de belegger die zoekt naar ver boven gemiddelde rendementen. Extreem warm en koud weer zal de aardgasaandelen extra laten stijgen. De relatieve lage aardgasprijzen op dit moment maakt investeerders kopschuw, het warmere weer eist haar tol. Plotselinge kou doet de aardgasprijs weer hard stijgen, maar deze onvoorspelbaarheid vinden investeerders een probleem. Vele LNG-projecten staan nu op hold, de korte sprints omhoog worden steeds weer gevolgd door felle prijsdalingen. Zelfs naar niveau’s waar er verlies wordt geleden. De verwachting is dan ook dat de heftig schommelende gasprijs zal leiden tot vertraging van veel voorgenomen projecten en mogelijk pas na 2030 de aardgassector in rustiger vaarwater terecht zal komen. Aandelen als EQT, EOG, GLNG en Cheniere bieden toekomst. Energie-aandelen volgt het voor je op de voet, om hoge rendementen te kunnen behalen.

Uranium

Kerncentrales zijn gewild omdat ze nauwelijks CO2 uitstoten. Ze kosten vele miljarden per stuk en bijna altijd worden de budgetten ruimschoots overschreden. Daarnaast is de bouwtijd lang, tussen de 10-15 jaar. Los van bezwaren van het publiek wanneer de locatie bekend gemaakt wordt. Vele rapporten geven aan dat er een uraniumtekort komt. $2,5 miljard voor een Small Modular Reactor kunnen niet veel bedrijven zich veroorloven. In de VS een paar wel. Beleg met rust, want uraniumaandelen bewegen grillig en zeker niet logisch op de korte termijn. En heb een lange termijn blik. De aandelen Cameco en Dennison Mines hebben de voorkeur door hun support van de Amerikaanse overheid goed voor Miljarden Usd's subsidie om lokale uraniumwinning te stimuleren. Geen Russische uranium in de toekomst meer.

Zonne-energie

Omdat AI veel elektriciteit nodig heeft, zullen de goedkoopste energievormen populair worden, ook al levert ze niet 24/7. Als de zon er is levert ze de goedkoopste stroom die er is en compenseert daardoor de energierekening weldegelijk. Omdat veel datacenters in de VS komen, veel in het Oosten van de VS, gaat de vraag daar toenemen en zullen zonneparken gebouwd gaan worden. Wanneer grote batterijen goedkoper worden zal de waarde van zonne-energie steeds groter worden. Een sector met nog steeds hele grote groei voor de komende decennia.

Wil jij als belegger een hoog rendement door te beleggen in de energiesector? Word dan abonnee van energie-aandelen.nl Wij helpen je de beste aandelen te kopen, de beste opties te volgen met Copy Trade en de hoogste rendementen te behalen in de oliesector met “De Oliebom”. Vergeet de gratis wekelijkse webinars niet, elke dinsdagavond om 20.00 uur, vol waardevolle beleggersinformatie. Dit is de link: https://us06web.zoom.us/j/82595953296

Op Youtube, het energie-aandelen kanaal staan actuele video’s voor je klaar. Kennis wordt gedeeld en de transacties van energie-aandelen volg je simpel, met 1-op-1 begeleiding wanneer jij dat wilt.

Er gaat in 2030 circa $2.000 miljard per jaar geïnvesteerd worden. Dat is nu $1.000 miljard/jaar. We staan letterlijk nog maar aan het begin van de energietransitie die sterk moet versnellen willen we de klimaatdoelen voor 2030 en 2050 halen. Rijd mee op deze golf die terecht komt bij bedrijven die deze groene transitie daadwerkelijk mogelijk gaan maken. De politiek heeft beslist. Nu jij als belegger nog; Hoe diep durf jij te beleggen in energie?

Samengevat kunnen we stellen dat de bezuinigingen in 2025, beleggen  belangrijker maakt. Aandelen in energie, zoals lithium, aardgas, uranium en zonne-energie, bieden kansen, maar de markt is onzeker door fluctuaties in vraag en aanbod. Lithium wordt belangrijk voor de toekomst van elektrische auto's, terwijl aardgas een groeiende vraag kent, ondanks onvoorspelbare prijzen. Zonne-energie zal steeds relevanter worden, vooral met de toenemende behoefte van datacenters en AI. Beleggers moeten een lange termijn visie hebben, want de energietransitie biedt veel potentieel, maar ook risico's.

Voor meer informatie over beleggen in duurzame aandelen:

Youtube: https://www.youtube.com/@energie-aandelen

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/ronald-de-zoete

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN