De beste 10 energieaandelen voor 2024, inclusief aandeel Cameco en uraniumaandelen

March 27, 2024

De top 10 beste energie aandelen

Investeren in de beste energie aandelen

Een veelgestelde vraag onder beleggers is: wat zijn nu de beste energie aandelen om in te investeren? In dit artikel gaan we deze vraag beantwoorden door ons te richten op verschillende categorieën: aardgas, uranium, lithium, CCS en groene energie. We onderzoeken we de verschillende energieaandelen, hun potentieel en de uitdagingen die beleggers kunnen tegenkomen.

Investeren in Aardgas

Vooruitzichten aardgasmarkt 2025-2030

De vraag naar aardgas is een onderwerp dat met regelmaat naar voren komt, vooral als we kijken naar de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie ervan. Hoewel we uiteindelijk van aardgas af willen, is het in de komende decennia onmisbaar. Onze elektriciteitsvraag wordt voornamelijk gedekt door kerncentrales en aardgascentrales, die een betrouwbare en continue energievoorziening bieden.

Hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon hebben hun waarde, maar ze kunnen momenteel nog niet tegen concurrerende prijzen worden opgeslagen voor langdurig gebruik. Daarnaast zijn kerncentrales duur en complex, met lange bouwtrajecten, waardoor aardgascentrales vaak de voorkeur krijgen.

De Nederlandse overheid heeft plannen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales, maar de groeiende vraag naar energie zal voorlopig vooral door aardgascentrales moeten worden opgevangen. Dit werd pijnlijk duidelijk in de zomer van 2021, toen de aardgasprijzen explosief stegen door een hoge druk op de aardgascentrales tijdens perioden met weinig wind. De Russische invasie van Oekraïne in 2022 maakte pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk Europa is van met name Russisch aardgas. Om minder afhankelijk te worden van Russische aardgasleveringen zijn ondertussen veel initiatieven gestart. Van nieuw te bouwen LNG-terminals in Duitsland tot extra aardgaswinning in de Noordzee. De Nederlandse en Europese politiek heeft ingezet op meer lokale aardgasproductie en alternatieve LNG-leveranciers. Dit zal waarschijnlijk leiden tot flink hogere aardgasprijzen door met name de hogere LNG-zeevrachttarieven en kostbare LNG-importterminals die nodig zijn om aardgas te kunnen importeren vanuit verder gelegen gebieden. Deze hogere gasprijs is dan de prijs die we zullen moeten betalen voor minder energieafhankelijkheid. Uiteindelijk kan deze hogere prijs het meer dan waard blijken te zijn. Daarbij komt nog dat aardgas ook als grondstof kan dienen om grijze (zonder CO2-opslag) of blauwe waterstof (met CO2-opslag) te produceren. Wanneer grote hoeveelheden CO2 ondergronds opgeslagen kan worden (zie CCS-pilotproject Porthos met Royal Dutch, ExxonMobile en de Nederlandse overheid) en de kostprijs van blauwe waterstof kan concurreren op de energiemarkt zal dit leiden tot een nog hogere vraag naar aardgas. De vraag naar aardgas zal naar verwachting rond 2040 verdubbeld zijn om de wereldwijde vraag naar energie te kunnen bijhouden.

De wereldbevolking groeit naar verwachting tussen 2022 en 2050 met circa 25% en zelfs met efficiënter energieverbruik neemt daardoor de totale vraag naar energie toch toe. Dit zien we met name in China en India waar nog honderden kolencentrales bijgebouwd gaan worden tot 2030. China zal hierdoor pas in 2060, en India in 2070, CO2 neutraal kunnen zijn. Naar verwachting zal in 2050 een kwart van de kolencentrales door aardgascentrales vervangen zijn. Er is voldoende aardgas beschikbaar voor de komende decennia en momenteel worden veel grote LNG-projecten opgestart omdat deze projecten op basis van de verwachte toekomstige aardgasprijzen winstgevend zullen zijn.

Kortom, hoewel de ambitie bestaat om van aardgas af te stappen, is het een essentiële schakel in onze huidige energievoorziening. De komende jaren zal aardgas een belangrijke rol blijven spelen in het waarborgen van onze energiebehoefte.

Photo by Pixabay: https://www.pexels.com

De actuele aardgasmarkt

Als groene belegger mag je je in 2024 klaar gaan maken om Cheniere (LNG) aan te schaffen, of je positie rustig uit te breiden. Verder zou ik adviseren om het aandeel EQT nog even af te wachten. Lees ook het aardgasrapport 2024 dat ik schreef, dit helpt je begrijpen waarom we straks een grote prijsstijging gaan zien. Natuurlijk kan de rally pas over maanden beginnen, met aandelen is dat geen probleem, mits je het de tijd geeft. Nu de aardgasprijs historisch laag staat adviseer ik je sterk de kans wel te pakken er ook daadwerkelijk in te beleggen. Naar verwachting zullen de prijzen voor aardgascontracten de komende 12 maanden 100% stijgen, dit komt omdat er meer vraag naar aardgas zal zijn, dit fenomeen wordt "CONTANGO. " genoemd.

Dit houdt in dat kopers nu minder willen betalen, maar over een aantal maanden meer. Dat komt omdat er fysiek teveel wordt aangeboden op de markt. Kopers willen geen hoge voorraden, ze kunnen er meestal geen producten van maken door de tegenvallende vraag naar hun afgeleide producten. En dat is nu precies het geval met aardgas. In Europa en de VS zijn de aardgasvoorraden hoog en de vraag is minder. De productie gaat maar door en zorgt voor overvolle opslag terminals. Dit wordt pas opgelost bij een aantrekkende vraag, of een prijs die zo laag wordt dat de productie vrijwillig beperkt wordt door producenten. In de VS zijn er op dit moment al minimaal 5 bedrijven die minder aardgas produceren dan gebruikelijk. De lage marktprijs van $1,70/MMBtu zorgt voor het laatste en we zien de aardgasvoorraden voor het eerst na maanden weer dalen. De te lage marktprijs zorgt ervoor dat de productie steeds lager wordt in de VS.

Waarom juist nu investeren in LNG?

Natuurlijk kost dit wat maanden, en juist daarom kun je nu rustig je portefeuille opbouwen met aardgas/lng aandelen. Ik adviseer dit voor de zomer van 2024 te doen, indien je deze later aanschaft, is het belangrijk om de prijzen goed in de gaten te houden. In de afgelopen 20-30 jaar was de aardgasprijs zelden zo laag, tijd om hier nu dus van te profiteren. De bedrijven zullen in het eerste kwartaal met tegenvallende resultaten komen, maar naar verwachting zal dit keren in Q4 2024. Veel producenten hebben op voorhand hun verkoopprijs gehedged en hebben zo minder exposure tot de lage spotprijs. De enorm volatiele aardgasprijs zal de koersen van de lng aandelen zeker in beweging gaan zetten en naar verwachting gaan deze in Q4 dus flink omhoog. Download het gratis 2024 aardgasrapport van energie-aandelen!

De huidige lage aardgasprijs in de VS is te wijten aan een tekort aan capaciteit om aardgas om te zetten naar vloeibaar aardgas (LNG) voor export naar Europa en het Verre Oosten. Dit betekent dat, hoewel de vraag naar LNG naar verwachting zal toenemen richting 2030, de lokale aardgasprijs niet veel waard is door een overschot aan aanbod in vergelijking met de lagere lokale consumptie. Daarom is het interessant om te investeren in bedrijven die beschikken over LNG of die in staat zijn om LNG-contracten af te sluiten. Daar zou de focus op moeten liggen.

Investeren in Uranium

Waarom nu investeren in Uranium aandelen?

Wereldwijd zijn er momenteel 60 nieuwe kerncentrales in aanbouw. De spotprijs van uranium is de afgelopen 12 maanden met maar liefst 97% gestegen, en Kazatomprom heeft herhaaldelijk aangegeven dat ze niet snel genoeg kunnen opschalen. Momenteel verbruiken we 60.000 ton uranium per jaar, maar dit zal naar verwachting oplopen tot 100.000 ton per jaar in 2040. Hoeveel tekort moet er zijn voordat je overweegt te investeren?

Beleggen in uranium biedt de mogelijkheid voor aanzienlijke rendementen over de komende jaren, maar verwacht geen snelle winsten. Voor beleggers met een lange termijn visie is dit een kans die je niet wilt missen. Het aantal kerncentrales moet wereldwijd aanzienlijk toenemen als we onze klimaatdoelen willen behalen.

Momenteel is de kerncentrale de enige energiecentrale die 24/7 CO2-vrije elektriciteit kan leveren. Als we in de toekomst meer energie willen opwekken met een lagere CO2-uitstoot, kunnen we niet om kernenergie heen. Daarom is het belangrijk om een uitgebreid overzicht te hebben van de mogelijkheden die kernenergie biedt.

Hoewel kerncentrales duur en complex zijn, worden de voordelen steeds groter dan de nadelen, vooral naarmate de technologie veiliger wordt en de hoeveelheid langlevend radioactief afval afneemt. Toch moeten we realistisch blijven en niet te veel verwachten van nog in ontwikkeling zijnde technologieën op korte termijn.

Het potentieel van nieuwe kernreactoren voor Uranium

De nieuwe innovatieve reactortypes noemen we ook wel de vierde generatie reactoren. Deze moeten kernenergie nog duurzamer maken. De wetenschap maakt enorme stappen, maar heeft tijd nodig. Investeren in nieuwe reactor technologie is hard nodig willen we betaalbaar en veilig kunnen opschalen. Beleggen in uranium is niet zo risicovol, doordat bijna alle kerncentrales uranium nodig hebben en alternatieve grondstoffen slechts aan kleinere pilot fabrieken geleverd worden. In Nederland komen er 4 nieuwe kerncentrales als het aan de politiek ligt. De kosten zijn circa Euro 9 miljard per centrale. En dat voor een kikkerlandje, dus wereldwijd is de groei van kerncentrales hoog. 170 in projectfase.tot 2030, daarna nog eens een paar honderd richting 2050.

Investeren in Lithium

Geduld is nodig voor lithium beleggers

Het verhaal over lithium vraagt om wat geduld. We hebben deze grondstof echt nodig voor de toekomst, maar momenteel wordt er veel te veel lithium geproduceerd. Dit komt door de hoge verwachtingen rond elektrische voertuigen (EV's), maar niet iedereen heeft $30.000 tot $40.000 om te besteden. Zelfs zonder inflatie blijven EV's prijzig. Dit heeft geleid tot problemen voor leasebedrijven, die wereldwijd duizenden EV's annuleren omdat de winstmarges te laag zijn.

Als de concurrentie toenemt en autofabrikanten bereid zijn om minder winst te maken, kunnen we eindelijk de echte groei in de lithiummarkt verwachten. Maar dat vraagt om geduld, misschien wel tot 2027 of 2028.

EV's en Lithium; De realiteit achter de verwachtingen

Elektrisch rijden groeit minder snel, het groeit wel. Lithium is straks zeer gevraagd, eer is nu een overschot. Dat betekent dat dit de beste tijd om te kopen is. Wanneer niemand de aandelen wil, terwijl iedereen ziet dat lithium straks wellicht 400% in vraag gaat stijgen in 2030.

Investeren in Carbon Capture Storage (CCS)

De rol van Carbon Capture Storage (CCS) tegen CO2-uitstoot

Ondanks vooruitgang in schone energie en efficiënte technologieën hebben we in 2020 en 2021 wereldwijd een stijging van de CO2-uitstoot gezien. Carbon Capture Storage (CCS) kan hier een cruciale rol in spelen. Om CCS effectief te implementeren, is er naast een hogere CO2-emissieprijs ook meer financiële steun nodig, aangezien deze projecten risicovol zijn. Vaak is er één producent gekoppeld aan één opslaglocatie; als er zich problemen voordoen, zijn er weinig alternatieven. Dit verhoogt het risico voor financiers, die daarom vaak een “risicopremie” van ongeveer 10% hogere rente vragen.

Overheden kunnen een belangrijke rol spelen door gunstige financiering en het opzetten van een logistiek netwerk. Dit kan beginnen op nationaal niveau, met verschillende industrieclusters, en vervolgens internationaal worden uitgebreid. Zo kan de kans op financieel succes toenemen, en kunnen meerdere landen profiteren van CCS. Het klimaatprobleem is immers een mondiale uitdaging.

Het eerste ondergrondse CO2-project, het Sleipnerveld in de Noordzee bij Noorwegen, werd in 1996 operationeel en kan jaarlijks 1 miljoen ton CO2 opslaan. Tegen een kostprijs van ongeveer USD 17 per geïnjecteerde ton CO2, wordt deze technologie steeds relevanter. In Nederland werkt een joint venture van EBN, Gasunie en Havenbedrijf aan de transport en opslag van CO2. Bedrijven als Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell spelen hierin een belangrijke rol. De Port of Rotterdam, via het Phortos-project, kan jaarlijks 2,5 miljoen ton CO2 opslaan.

Momenteel zijn er wereldwijd zo’n dertig operationele CCS-projecten, maar niet allemaal zijn commercieel succesvol. Vanaf 2022 staan er tientallen nieuwe CCS-projecten gepland in Europa, de VS, Australië, Nieuw-Zeeland, China, Korea en het Midden-Oosten. In 2022 kreeg echter slechts 5% van de geplande projecten financiële goedkeuring, goed voor ongeveer $3 miljard. Met de Europese task force voor CCS, nu waterstof als te duur wordt beschouwd voor 2035, is het van essentieel belang dat investeringen niet langer worden uitgesteld, voordat de olieprijs verder daalt en grote oliemaatschappijen hun investeringen in gegarandeerd succesvolle projecten kunnen concentreren.

De beste energie aandelen: Olie, Aardgas, Wind, Waterstof, Batterijen en CCS

Hieronder vind je een overzicht van de beste energie aandelen, verdeeld over de meest succesvolle sectoren: olie, aardgas, windenergie, waterstof, batterijen en Carbon Capture Storage (CCS). Deze sectoren bieden veelbelovende investeringskansen, waarbij waterstof en CCS zich vooral richten op de lange termijn. Olie blijft een belangrijke speler, gezien de significante investeringen in CCS en de rol als grote aardgasproducent. Laten we de prominente bedrijven in deze sectoren bekijken, de volgorde van onderstaand overzicht is niet van belang:

  1. ExxonMobil
  2. Aker
  3. Cheniere
  4. EQT
  5. TotalEnergies
  6. PlugPower
  7. AirProducts
  8. Tesla
  9. QS
  10. Vestas

In 2024 zal het duidelijk worden dat de energietransitie niet goed wordt beheerd. Nederland heeft goede resultaten geboekt met windenergie, maar het netwerk van TenneT kan de vraag niet meer aan. Elektrisch rijden blijft kostbaar, en de druk op consumenten is al groot genoeg. De stijgende energiekosten drijven bedrijven uit Europa. Hoewel de groene energietransitie aantrekkelijk klinkt, valt de realiteit tegen. De verwachte extra banen blijven uit, vooral als bedrijven besluiten te vertrekken in hun zoektocht naar minder strikte regelgeving en duidelijkere financiële steun. De politiek moet actie ondernemen, wat in Nederland een uitdaging is met een gedoogkabinet. Het is essentieel om de focus te verleggen naar haalbare oplossingen en realistische kostprijzen, in plaats van te blijven hangen in vergezichten. De toekomst van de beste energie aandelen biedt veelbelovende kansen, vooral als de politiek zich inzet voor duidelijke beleidsmaatregelen en praktische oplossingen; met de juiste ondersteuning kunnen sectoren zoals olie, aardgas, windenergie, waterstof, batterijen en CCS bijdragen aan een duurzame energietransitie en economische groei.

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN