De beste 10 energieaandelen voor 2024

March 27, 2024

De beste 10 energieaandelen in 2024

Deze vraag krijg ik veel en daar gaan we dus op inspelen. Zoals al onlangs geschreven zal ik 3 hoofdzaken in de artikelen bespreken: olie/aardgas, groene aandelen en Copy Trade. Inderdaad overeenkomstig de abonnementen. Nu de groene aandelen!

Hieronder ook het overzicht van aandelen die ik op het oog heb, maar nog niet aanschaf gezien de neerwaartse trend, ondanks een kleine opleving binnen sommige sectoren. Maar de oplevingen zijn te klein, zelfs nu voor uranium.

Aardgas is groen, zegt de EU en zo zie ik het ook. Niet 100% groen, wel 50% groener dan kolen en 50% zwarter dan zonne-energie. Als belegger ben ik ervan overtuigd dat de huidige LNG prijs in de VS belachelijk laag staat, zie mijn laatste webinar en de aardgas video op YouTube-kanaal van energieaandelen.nl

Aardgas

Als groene belegger mag je je nu klaar gaan maken om Cheniere (LNG) aan te schaffen, of je positie rustig uit te breiden. Het aandeel EQT, zie recent artikel hierover op deze site, nog even mee wachten ik houd het voor je in de gaten. Lees ook echt het aardgasrapport 2024 dat ik schreef, omdat het je helpt begrijpen waarom we straks een grote prijsstijging gaan zien. En ik niet alleen. Natuurlijk kan de rally pas over maanden beginnen, met aandelen is dat geen probleem, mits je maar de tijd hebt. Nu de aardgasprijs historisch laag staat moet je de kans wel pakken er ook daadwerkelijk in willen beleggen. Daarom deze aandelen top 10 die inspelen op de energietransitie. Dat de futures nu binnen 12 maanden 100% hoger staan heeft wel een reden. In de markt noemen ze dit CONTANGO.

Dit houdt in dat kopers nu minder willen betalen, maar over wat maanden later meer. Dat komt omdat er fysiek teveel wordt aangeboden op de markt en de opslagen vol zijn/ gaan zijn. Dan willen kopers geen hoge voorraden, ze kunnen er meestal geen producten van maken door de tegenvallende vraag naar hun afgeleide producten. En dat is nu precies het geval met aardgas. In Europa en de VS zijn de aardgasvoorraden hoog en de vraag is minder. De productie gaat maar door en zorgt voor overvolle opslag terminals. Dit wordt pas opgelost bij een aantrekkende vraag, of een prijs die zo laag wordt dat de productie vrijwillig beperkt wordt door producenten. In de VS al minimaal 5 bedrijven die minder aardgas produceren dan gebruikelijk. De lage marktprijs van $1,70/MMBtu zorgt voor het laatste en we zien de aardgasvoorraden voor het eerst na maanden weer dalen. De te lage marktprijs zorgt ervoor dat de productie steeds lager wordt in de VS.

Natuurlijk kost dit wat maanden, en juist daarom kun je nu rustig je portefeuille opbouwen met aardgas/lng aandelen. Wel nu gaan beginnen, de zomer met extreem weer kan zo starten. In de afgelopen 20-30 jaar was de aardgasprijs zelden zo laag, tijd om hier dik van te profiteren. De bedrijven zullen in het eerste kwartaal met tegenvallende resultaten komen, maar dit zal keren in q2 2024. Veel producenten hebben op voorhand hun verkoopprijs gehedged en hebben zo minder exposure tot de lage spotprijs. De enorm volatiele aardgasprijs zal de koersen van de lng aandelen zeker in beweging gaan zetten en naar verwachting flink omhoog.

Uranium

Zie mijn webinars. Met alle aandelentips die elke week voorbij komen. Er zijn nu 60 nieuwe kerncentrales in aanbouw wereldwijd. De spotprijs van uranium is over de laatste 12 maanden met 97% gestegen en Kazatomprom heeft al herhaaldelijk gewaarschuwd dat ze niet voldoende kan opschalen. Nu gebruiken we 60.000 MT uranium per jaar, in 2040 100.000 MT per jaar. Hoeveel tekort wil je zien voordat je erin durft te beleggen? Het is nu beleggen voor grote rendement over een aantal jaren, verwacht geen 100% in 1 jaar. Voor beleggers die de tijd hebben is dit echt een no-brainer. Het aantal kerncentrales moet sterk omhoog. Niet alleen in Nederland, ook in de rest van de wereld willen we maar enig zicht hebben op de klimaat doelen.

Momenteel kennen we maar één energiecentrale die 24/7 CO2-vrijelektriciteit produceert en in ieder land operationeel kan zijn, dat is de kerncentrale. Willen we in de toekomst meer energie opwekken met minder CO2-uitstoot dan kunnen we niet om kernenergie heen. Daarom een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden die kernenergie biedt. Kerncentrales zijn duur en complex, maar de voordelen worden steeds groter dan de nadelen. Zeker wanneer de reactoren veilig worden en het langlevende radioactieve afval veel minder wordt. Toch moeten we wel realistisch blijven en op de korte termijn niet te veel verwachten van nog veel verder te ontwikkelen nieuwe technologieën.

De nieuwe innovatieve reactortypes noemen we ook wel de vierde generatie reactoren. Deze moeten kernenergie nog duurzamer maken. De wetenschap maakt enorme stappen, maar heeft tijd nodig. Investeren in nieuwe reactor technologie is hard nodig willen we betaalbaar en veilig kunnen opschalen. Beleggen in uranium is niet zo risicovol, doordat bijna alle kerncentrales uranium nodig hebben en alternatieve grondstoffen slechts aan kleinere pilot fabrieken geleverd worden.

Lithium

Nog zo'n verhaal waar je de tijd voor moet nemen. Lithium is de grondstof die we nodig gaan hebben. Maar helaas is er nu veel te veel lithium gewonnen, vanwege het overdreven succes dat verwacht werd van niet aan te slepen EV's wereldwijd. Alsof iedereen $ 30.000-40.000 op de bank heeft staan. Natuurlijk niet. Ook zonder de inflatie zijn EV's gewoon te duur. En inderdaad ze schrijven veel te hard af en leasebedrijven cancellen wereldwijd tienduizenden EV's omdat de marge te laags is voor hun verhuur/lease activiteiten. Wanneer felle concurrentie leidt to flink lagere verkoopprijzen en autofabrikanten kiezen voor minder marge (lagere aandelenkoersen mogelijk tot gevolg) kan de echte boom gaan beginnen. Geduld is hier echt nodig, tot minimaal 2027/2028.

CCS

Schonere energie en efficiëntere technologieën hebben niet kunnen voorkomen dat we in 2020 en 2021wereldwijd meer CO2 uitgestoten hebben. Carbon Capture Storage (CCS) moet hier eengrote bijdrage in gaan leveren. Om CCS echt van de grond te krijgen zal naast een hogere CO2 emissieprijs meer financiële ondersteuning nodig zijn. CCS-projecten zijn namelijk risicovolle projecten. Niet alleen de uitvoering van het project, maar ook het feit dat vaak 1 producent gekoppeld is aan 1 opslag. Heeft de producent of het opslagbedrijf een probleem, dan zijn er geen alternatieven. Hierdoor vragenfinanciers een “risk premium” in de vorm van een circa 10% hogere rente. Overheden kunnen hierin helpen door naast gunstige financiering een actieve rol te spelen in het creëren van een logistiek netwerk. In eerste instantie op nationaal niveau, met verschillende industrieclusters en daarna op internationaal niveau. Zo neemt de kans op (financieel) succes toe en kunnen meerdere landen profiteren van CCS.Immers het klimaatprobleem is een wereldprobleem. Het allereerste ondergrondse CO-project werd gebouwd in 1996. In de Noordzee bij Noorwegen, het zogeheten Sleipnerveld waar1 miljoen MT CO2 per jaar opgeslagen kan worden. Bij de gasproductie wordt direct de CO2 afgevangen en tweehonderd meter onder de grond opgeslagen. De kostprijs ligt per geïnjecteerde ton CO2 rond de USD 17 per ton. In Nederland is een joint venture van EBN, Gasunie en Havenbedrijf opgericht om CO2 te transporteren en op te slaan.Air Liquide, Air Product, ExxonMobile en Shell spelen hierin een belangrijke rol. Phortos staat voor Port of Rotterdam CO2 transport hub en kan 2,5 miljoen ton CO2  per jaar opslaan.

Momenteel zijn er wereldwijd zo’n dertig CCS-projecten operationeel. Commercieel niet allemaal succesvol. Vanaf 2022 staan tientallen nieuwe CCS-projecten gepland onder andere in Europa, de VS, Australië,Nieuw-Zeeland, China, Korea en het Midden-Oosten. In 2022 kreeg slecht 5% (!) een financiële goedkeuring, ter waarde van $ 3 miljard. Zelfs Europa heeft een task force CCS opgestart nu duidelijk is dat waterstof te duur is voor 2035 en nu wel de oplossingen moeten komen en investeringen niet langer op zich kunnen laten wachten. Voordat de olieprijs bijvoorbeeld hard daalt en de Oil Majors hun lagere winsten liever inzetten op gegarandeerd succesvolle projecten.

De top 10 groene aandelen

De volgorde is niet van belang. Het gaat om de succesvolste sectoren; olie, aardgas, wind, waterstof batterij en CCS. Wel een lange termijn belegging voor waterstof en CCS. Olie staat er ook bij, immers zij investeren het meest in CCS. En zijn ook vaak grote aardgas-producent.

  1. ExxonMobil
  2. Aker
  3. Cheniere
  4. 4 EQT
  5. TotalEnergies
  6. PlugPower
  7. AirProducts
  8. Tesla
  9. QS
  10. Vestas

In 2024 gaat duidelijk worden dat de energietransitie niet goed gemanaged wordt. Nederland doet het goed met windenergie, maar het netwerk (TenneT) kan het niet meer aan. Elektrisch rijden is duur en de burger heeft het al lastig genoeg. De hogere energiekosten jaagt bedrijven uit Europa weg. De groene energietransitie klinkt mooier dan het is. De extra banen komen niet, als voor die tijd de bedrijven hun rug keren op zoek naar minder regelgeving en duidelijkere financiële ondersteuning. De politiek moet aan het werk, wat in Nederland een flinke uitdaging wordt met een gedoog kabinet. De focus moet terug naar wat in de praktijk kan en speelt, vergezichten zijn te ver wegen en gespeend van realistische kostprijzen.

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN