Duitsland wil af van kernenergie, vele landen niet. Voor sommigen is het dé oplossing binnen de energietransitie, voor anderen hebben kernreactoren geen plek in de groene energietransitie. Grote meningsverschillen leiden tot emotionele debatten hierover. Wat weten we?
Dé oplossing voor het energieprobleem?
In mijn boek Groene Winst geef ik aan waarom kernenergie niet zo risicovol is als vaak wordt beweerd. Vanaf de jaren vijftig werd kernenergie als dé oplossing gezien voor alle energieproblemen. Maar in de jaren erna kwam er veel kritiek op kernenergie. Met name het radioactieve afval dat overblijft. Over de hele wereld staan er zo’n 440 werkende kerncentrales. In China komen er nog 250 bij voor 2050, een investering van $440 miljard.
Kernsplijting en de werking van kernreactoren
De grondstof voor kernenergie is voornamelijk uranium – het zwaarste element dat voorkomt in de natuur. Een uraniumatoom bestaat zoals elk atoom uit protonen, neutronen en elektronen. Door in een kernreactor losse neutronen op de kern af te vuren, splijt de atoomkern uit elkaar en schieten de neutronen uit de kern weg. De wegvliegende neutronen botsen tegen het volgende uraniumatoom aan en zetten een kettingreactie in gang.
Deze nieuwe reactoren bieden interessante mogelijkheden voor de toekomst van kernenergie, met verbeterde veiligheid, lagere kosten en hogere energie-efficiëntie.
Bij de productie van kernenergie komt geen CO2 vrij. Het is daarom een duurzame energiebron, aangezien CO2 het probleem vormt bij klimaatverandering. Kerncentrales zijn, vergeleken met zonne- en windparken compact. Het grootste voordeel van kernenergie is de constante stroom die de centrales leveren (24/7).
Het grootste nadeel van kernenergie is de hoge prijs, het complexe onderhoud en het radioactieve afval dat overblijft. Het afval blijft duizenden jaren radioactief. Er is nog geen permanente oplossing gevonden voor radioactief afval. Wel kunnen de derde en vierde generatie kernreactoren deels het geproduceerde afval weer terug het productieproces invoeren en zo de hoeveelheid radioactieve afval enorm verminderen. Ook kunnen de kerncentrales dusdanig veilig worden dat dit risico geaccepteerd kan worden. Bij toekomstige problemen hoeft de mens niet meer tussenbeide te komen, er kan geen ongecontroleerde kettingreactie meer plaatsvinden.
De aandelen zijn via je broker meestal gewoon aan te schaffen.
Conclusie
Kernenergie blijft een onderwerp van discussie in de energietransitie. Terwijl landen als Duitsland kernenergie willen afbouwen, investeren andere landen zoals China juist fors in nieuwe kerncentrales. Innovatieve reactoren beloven meer veiligheid, minder afval en hogere efficiëntie, wat kernenergie aantrekkelijker maakt als stabiele, CO₂-vrije energiebron. Voor beleggers bieden uraniumaandelen zoals Cameco, Kazatomprom en Denison Mines kansen, en als technologische en veiligheidsuitdagingen worden opgelost, kan kernenergie dus wel zeker een waardevolle rol spelen in een duurzame toekomst.