Beste 10 kernenergie aandelen voor 2024

September 11, 2023

Beste 10 kernenergie aandelen voor 2024

Duitsland wil af van kernenergie, vele landen niet. Voor sommigen is het dé oplossing binnen de energietransitie, voor anderen hebben kernreactoren geen plek in de groene energietransitie. Grote meningsverschillen leiden tot emotionele debatten hierover. Wat weten we?

Dé oplossing voor het energieprobleem?

In mijn boek Groene Winst (nov 2022) geef ik aan waarom kernenergie niet zo risicovol is als vaak wordt beweerd. Vanaf de jaren vijftig werd kernenergie als dé oplossing gezien voor alle energieproblemen. Maar in de jaren erna kwam er veel kritiek op kernenergie. Met name het radioactieve afval dat overblijft. Over de hele wereld staan er zo’n 440 werkende kerncentrales. In China komen er nog 250 bij voor 2050. Investering $440 miljard.

Welke reactoren voor kernenergie?

De grondstof voor kernenergie is voornamelijk uranium – het zwaarste element dat voorkomt in de natuur. Een uraniumatoom bestaat zoals elk atoom uit protonen, neutronen en elektronen. Door in een kernreactor losse neutronen op de kern af te vuren, splijt de atoomkern uit elkaar en schieten de neutronen uit de kern weg. De wegvliegende neutronen botsen tegen het volgende uraniumatoom aan en zetten een kettingreactie in gang.

De reactoren

 • De gesmolten-zout-reactor is bekend. Werkt bij 450-750 graden Celsius. Uranium wordt gebruikt om gesmolten zout te verhitten. Efficiënt, lagere kosten en een hogere veiligheid.
 • De Thoriumreactor, nog bekender. Geen uranium meer nodig.  Minder radioactief afval en een grondstof dat ruimschoots beschikbaar is over de gehele wereld. Voor 2030 geen commerciële toepassingen van verwachten.
 • De Fast Reactor. Ruim 60 keer meer energie uit te halen dan uit de huidige reactoren. Corrosie is hier technisch het grootste probleem.
 • De Very High Temperature Reactor. Veel ervaring al opgedaan. China zet hier vol op in. Commercieel uitrolbaar tussen 2025-2030.

Wat zijn de voordelen van kernenergie?

Bij de productie van kernenergie komt geen CO2 vrij. Het is daarom een duurzame energiebron, aangezien CO2 het probleem vormt bij klimaatverandering. Kerncentrales zijn, vergeleken met zonne- en windparken compact. Het grootste voordeel van kernenergie is de constante stroom die de centrales leveren (24/7).

Wat zijn de nadelen van kernenergie?

Het grootste nadeel van kernenergie is de hoge prijs, het complexe onderhoud en het radioactieve afval dat overblijft. Het afval blijft duizenden jaren radioactief. Er is nog geen permanente oplossing gevonden voor radioactief afval. Wel kunnen de derde en vierde generatie kernreactoren deels het geproduceerde afval weer terug het productieproces invoeren en zo de hoeveelheid radioactieve afval enorm verminderen. Ook kunnen de kerncentrales dusdanig veilig worden dat dit risico geaccepteerd kan worden. Bij toekomstige problemen hoeft de mens niet meer tussenbeide te komen, er kan geen ongecontroleerde kettingreactie meer plaatsvinden.

De top 10 uranium aandelen 2023

 1. Cameco
 2. Aura Energy Ltd
 3. Encore Energy Corp
 4. Deep Yellow Ltd
 5. Fission Uranium Corp
 6. Greenland Materials Ltd
 7. Kazatomprom
 8. Denison Mines Corp
 9. Boss Resources Ltd
 10. Elevate uranium Ltd

De aandelen zijn via je broker meestal gewoon aan te schaffen.

Volgende keer een verdere analyse met tips van energie-aandelen.nl.

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN