Beleggen in oliebedrijven helpt de energietransitie

September 5, 2023

Beleggen in oliebedrijven helpt de energietransitie

Olie. Gaat de olieprijs de $90/vat (WTI) aantikken. Is hetzelfde als $95/vat voor Brent olie. Ik weet het niet zeker, maar ik denk het wel. Zeker is 100%, ik denk het wel is 80%:)

Wat speelt er en waarom moet je nu belegd zijn in olie? En hoe profiteer je maximaal?

N.B. Met kennis, waar je niets voor betaalt, via het wereldwijd ga je niet dezelfde resultaten bereiken. Niet jaar na jaar. Ik volg vele Amerikaanse sites en ze veranderen elke dag hun visie op basis van de olieprijs van gisteren. Geen uitzondering. Daar kun je niet op handelen. Zakte de prijs gisteren dan kan vandaag de prijs of zakken of stijgen. Of gelijkblijvend. Heeft niets te maken met de dag ervoor, was het maar zo makkelijk. Je ziet wel dat als in de avond de olieprijs zakt de volgende ochtend even d prijs doorzakt, meestal, door nervositeit bij beleggers. Na een half uur herstelt de markt en gaan we weer fris van start.

Wat speelt er?

Traders willen geld verdienen en proberen de olieprijs naar beneden te drukken. Eigenlijk alleen op basis dat de economie in China niet goed draait. Hebben ze gelijk in maar ze vergeten 1 ding. Of ze denken dat OPEC+ een slap jongetje in de klas is. FOUT! Saudi Arabië heeft een olieprijs van circa $82/vat nodig. Voor al haar ambitieuze waterstofplannen. Ik kan het niet genoeg herhalen. Dit is leven/dood voor SA. SA ziet de vraag naar olie met 50-60% afnemen voor 2050. Lijkt ver weg, is het niet als je over moet van een fossiele wereld naar een renewable wereld. Kerncentrale bouwen kost al 15 jaar, met ervaring en kennis. Waterstof is veel lastiger en veel risicovoller en ook nog eens peperduur. Juist dat peperduur zijn zorgt ervoor dat de PIF (Petroleum Investment Fund) verder gevuld moet worden van ruim 600 miljard USD naar 1.000 miljard USD. BOEM.

En dan laat je de olieprijs niet zakken door een paar speculatieve traders die jouw strategische levenslijn dwarsbomen. Daarom neemt SA nu alle pijn met verdere productiebeperkingen. En weet dat het een lange adem is, met pijn, maar het resultaat zal er zijn. Elke maand circa 50 miljoen vaten uit de wereldwijde voorraden. De grotere vraag dan aanbod op dit moment is uiteraard het gevolg van mindere productie door OPEC+. Toch weet iedereen at we meer vliegen, vandaag Schiphol plus 20% vliegverkeer (!!!), en we rijden net echt minder. Dus gaat de olievraag door de groeiende wereldbevolking gewoon omhoog.

Dat is ongemakkelijk. Wel de werkelijkheid. Daarom zijn met name klimaatactivisten boos, gefrustreerd, willen het niet zien etc. Maakt niet uit, ik kijk naar wat er gebeurt, niet wat ik wens. De wereld moet af van kolen, heeft hiervoor aardgas nodig. De wereld wil van olie af en heeft daarvoor elektrisch vervoer of vervoer op waterstof voor nodig. Kort door de bocht, lees toekomstige artikelen hierover op deze site, is elektrisch rijden voor veel landen onbetaalbaar. Ook voor velen in Nederland. Vervoer op waterstof is te duur, niet logisch, distributie risicovol en absoluut onnodig gezien de kostendaling van accu's in de toekomst en de uitbreiding van het netwerk. Helaas komen we wel in d enkel voor 2030 en zal de politiek gefrustreerd toegeven dat de klimaatdoelen van 2030 naar 2035 verschoven moet worden.

Ja dat is mijn verwachting, ik sta hier zeker niet alleen in. Het is ook zinnig. Terug naar olie. Dus het vervoer zal wereldwijd langer op fossiele brandstof draaien. Niet alle landen zijn even rijk en hebben allen hun eigen strategie.Het wensdenken van de politiek speelt de olieprijs in de kaart. Je mag me er aan houden.

Hoe profiteer jij maximaal?

Wat mij betreft door logisch denken, echte kennis verzamelen en ook echt durven te beleggen. Klein opbouwen, stap voor stap, rendement op rendement.

Olie is nu hot, dus nu in olie beleggen. Aardgas nu niet hot qua prijs, wordt komende 1-4 jaar heel hot. Je hebt nog de tijd, laat d kans niet liggen. Waterstof, blijf maar even weg. Veel te optimistische geluiden van overheden. Kijk naar de koersen van waterstofbedrijven. Slecht. Heel teleurstellend , een gevolg van te weinig omzet, slechte marges en onvoldoende nieuwe projecten in de pijplijn. Windenergie, mondjesmaat. De kosten worden steeds hoger en de urnen die leiden tot negatieve prijzen helpt zeker niet voor het rendement. Zonne-energie, niet doen. Wachten op duidelijkheid goedkope importen vanuit China,daar hebben Europese en Amerikaanse panelen-producenten enorm last van. Uranium, zeker wel interessant.Kernenergie heeft de toekomst, omdat we uiteindelijk we de 4e generatie veilige en schonere reactoren gaan zien. Simpelweg omdat deze centrales 24/7 leveren en aardgas en kolen zullen gaan vervangen.

Zorg ervoor dat je de echte relevante kennis hebt zodat je niet de media volgt. Die hebben olie, kernenergie afgeschreven...???? en publiceren het ene na het andere droom verhaal over wind, zo en watersof. Kijk gerust naar de beurzen pak eens een paar van deze aandelen. Ik schat in 90% op verlies. Wees kritisch, stop er tijd in wees op tijd. Over 2-3 jaar draait de Chinese economie als een lier, ligt de rent iets lager, moet men toegeven dat de klimaatdoelen wereldwijd niet gehaald worden omdat het teveel kost.

De Industrie kan niet zonder aardgas, echt niet. Overheden kunne geen subsidie meer vullen met geld tegen 0% rente. Het immigratieprobleem wordt groter, niet kleiner, kost veel geld. Zowel in Europa als in China moet de jeugd kunnen wonen, moet veel geld naar toe. En de wereldwijde vergrijzing leidt tot explosie aan zorgkosten. De betaalbaarheid van groene energie wordt onderschat."Wie schaffen es". Pure onzin. Iedereen heeft een baan nodig, nadat ze eten en een dak boven hun hoofd hebben. Geldt ook voor het rijke Nederland. De politiek kan niet zonder een gezond bedrijfsleven en die komt in de gevarenzone door veel te snel willen afschalen op fossiele brandstof, zonder echt betaalbaar alternatief voor de industrie.

Zijn fossiele beleggingen "not done"?

Zonder winsten van bedrijven, minder belasting inkomsten, minder banen, minder nieuwe projecten of zelfs leegloop naar andere continenten. Geen stemmingmakerij. Keihard feit dat de noodbrieven van met name de Duitse industrie geboren zijn uit werkelijke nood en niet om goedkoop aan geld te komen. Wie niet wil zien dat energie over de komende jaren de Europese concurrentiepositie in gevaar brengt leest niet de vakbladen. Of de kwartaal cijfers van desbetreffende bedrijven.

Ik wel. Daarom zet ik vol in op olie en aardgas. Ik geloof zeker in groene bedrijven, iets meer tijd voor nodig, die rally komt straks. Wil je dit jaar je geld verdienen? Dan is de fossiele sector het meest kansrijk.

Tenslotte, zei de dominee:) oliebedrijven worden de nieuwe groene veldheren. Zij gaan met hun geld waterstoffabrieken bouwen, CCS projecten uit de grond stampen en laten ons rijden op de energie die wij wensen. Voorlopig wensen wij goedkope brandstof en zijn, de overgrote meerderheid, niet bereid afstand te doen van onze verworvenheden. Ik ook niet. Ik vind het lastig en met elektrisch rijden probeer ik iets bij te dragen, met zonnepanelen op het dak. De eerlijkheid gebied dat ik nog steeds vlieg, rendement wil maken op mijn beleggingen (ook fossiel) en producten koop van plastic, rubber ga maar door.Ik bewonder de echt principiële mensen die afstand doen van hun fossiele verslaving. Ik hoop ze in te halen in de toekomst. Tot die tijd beleg ik in zowel olie, gas en groene bedrijven omdat straks alles samenkomt en de woorden zwart, grijs , groen verdwijnen en we waarschijnlijk zullen spreken over; energie. De tegenstellingen op dit gebied verdwenen zullen zijn en bedrijven gewaardeerd worden op hun daadwerkelijke bijdrage aan het klimaat.Vele bedrijven zullen dan niet meer bestaan, omdat hun producten/diensten niet meer gevraagd zullen zijn. Geen waardering vanuit de bevolking. Geen winst meer. Weg.

Ik vind beleggen in fossiele bedrijven die tegelijktijdig nu in groene projecten investeren 100% te verdedigen. Alleen zij hebben de 10-tallen miljarden met de benodigde kennis en ervaring om de enorme grote, risicovolle projecten van de grond te krijgen. De overheid kan het wat makkelijker maken, maar de bedrijven moeten zelf investeren en erin geloven. We gaan de komende jaren zien dat de band tussen oliebedrijven en overheden verbetert, omdat het besef in de politiek groeit dat we niet zonder hun middelen en kennis de benodigde stappen voorwaarts kunnen maken.

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN