Beleggen in fossiele brandstoffen helpt je rendement in 2025

September 5, 2023

Beleggen in fossiele brandstoffen helpt je rendement in 2025

Olie. Gaat de olieprijs de $90/vat (WTI) aantikken in 2025? Niemand weet wat OPEC kan doen en niemand weet of er vrede zal komen in Israel en de Oekraïne. Toch zal ondanks deze onzekerheid de vraag naar olie eerder toenemen dan afnemen. De hoop is er dat de vraag naar fossiele brandstoffen afneemt, omdat het vervuilend is. De werkelijkheid is dat mensen varen, rijden en vliegen als nooit tevoren. Doordat groene alternatieve brandstoffen duur zijn, en bedrijven niet meer belast kunnen worden door hun teruglopende winsten zal voorlopig de vraag naar olie wereldwijd toenemen.

Wat speelt er en waarom moet je nu belegd zijn in olie? En hoe profiteer je maximaal?

Wat speelt er bij de huidige olieprijs?

Traders willen geld verdienen en proberen de olieprijs naar beneden te drukken. Eigenlijk alleen op basis dat de economie in China niet goed draait. Hebben ze gelijk in maar ze vergeten 1 ding. Of ze denken dat OPEC+ een slap jongetje in de klas is. FOUT! Saudi Arabië heeft een olieprijs van circa $89/vat nodig. Voor al haar ambitieuze waterstofplannen. Ik kan het niet genoeg herhalen. Dit is leven/dood voor SA. SA ziet de vraag naar olie met 50-60% afnemen voor het jaar 2050. Lijkt ver weg, is het niet als je over moet van een fossiele wereld naar een renewable wereld. Een kerncentrale bouwen kost al 15 jaar, met de vereiste specifieke ervaring en kennis. Waterstof is veel lastiger en veel risicovoller en ook nog eens te duur. Juist die benodigde investeringen zorgt ervoor dat het PIF (Petroleum Investment Fund) verder gevuld moet worden van ruim 600 miljard USD naar nu circa 1.400 miljard USD.

OPEC+ beperkt haar olieproductie al jaren en dat heeft maar 1 doel : de olievoorraden wereldwijd naar een laag niveau te brengen. En dat is nu bereikt, al lijkt de recente olieprijsdaling dat tegen te spreken. In de afgelopen 20 jaar stond de olievoorraad nog nooit zo laag en Trump kan niet meer net als Biden 200 miljoen vaten olie op de markt dumpen om de olierijs laag te houden. De geschiedenis toont zonder uitzondering aan dat dan een dergelijke actie de olieprijs herstelt tot boven het prijsniveau waartegen gedumpt werd. Trump wil OPEC afremmen en roep al maanden "Drill baby drill" om de markt te laten geloven dat er een overvloed aan olie komt. De Amerikaanse burger ziet graag lagere olieprijzen, want daarbij horen ook lagere benzine- en dieselprijzen. Dat de oliebedrijven dit niet gaan doen komt voort uit de les van 2020. Meer olie produceren betekent voor hen een lagere olieprijs, niet meer winst. Enals er al meer winst komt dan gaat dat naar aandeelhouders, terwijl de kosten van de verhoogde productie op conto komt van deze bedrijven. Extra Amerikaanse olieproductie in de periode 2025-2030 ligt NIET voor de hand.

Foto door Ekaterina Belinskaya: https://www.pexels.com

Hoe profiteer jij maximaal?

Olie wordt in 2025 weer gewild, dus beter nu in olie gaan beleggen. Aardgas nu niet hot qua prijs, wordt komende 1-4 jaar heel hot. Je hebt nog de tijd, laat de kansen niet liggen. Waterstof, blijf maar even weg. Veel te optimistische geluiden van overheden. Kijk naar de koersen van waterstofbedrijven. Slecht. Heel teleurstellend , een gevolg van te weinig omzet, slechte marges en onvoldoende nieuwe projecten in de pijplijn. Windenergie, mondjesmaat. De kosten worden steeds hoger en het overaanbod tijdens windrijke dagen zal leiden tot meer uren met negatieve prijzen wat zeker niet helpt met het rendement. Zonne-energie, niet doen. De goedkope importen vanuit China, daar hebben Europese en Amerikaanse panelen-producenten enorm last van. Uranium, zeker wel interessant. Kernenergie heeft de toekomst, omdat we uiteindelijk we de 4e generatie veilige en schonere reactoren gaan zien. Simpelweg omdat deze centrales 24/7 leveren en aardgas en kolen zullen gaan vervangen. Toch kunnen we niet de ogen sluiten voor de hoge investeringen die kerncentrales vergen. Ook de kostenoverschrijdingen die vaak in de miljarden Euro's lopen, zie de recente ontwikkelingen in het VK. Aardgas blijft voor nu de aangewezen energiebron om de groeiende elektrische vraag e kunnen dekken. Lees hier de meest kansrijke aardgasaandelen in 2024.

Zorg ervoor dat je de echte relevante kennis hebt zodat je niet de media volgt. Die hebben olie en aardgas afgeschreven na 2030 en publiceren het ene na het andere droom verhaal over wind, zon en waterstof. Kijk gerust naar de beurzen pak eens een paar van deze aandelen. Ik schat in 90% staan op verlies. Wees kritisch, stop er tijd in wees op tijd. Over 2-3 jaar draait de Chinese economie als een lier, ligt de rent iets lager, moet men toegeven dat de klimaatdoelen wereldwijd niet gehaald worden omdat het teveel kost. De Industrie kan niet zonder olie en aardgas, echt niet. Overheden kunnen geen subsidiepotten meer vullen met geleend geld tegen 0% rente. Het immigratieprobleem wordt groter, niet kleiner, kost veel geld. Zowel in Europa als in China moet de jeugd kunnen wonen, moet veel geld naar toe. En de wereldwijde vergrijzing leidt tot explosie aan zorgkosten. De betaalbaarheid van groene energie wordt onderschat. "Wie schaffen es". Mooie taal, maar iedereen heeft een baan nodig, nadat ze eten en een dak boven hun hoofd hebben. Geldt ook voor het rijke Nederland. De politiek kan niet zonder een gezond bedrijfsleven en die komt in de gevarenzone door veel te snel willen afschalen op fossiele brandstof, zonder echt betaalbaar alternatief voor de industrie. De Europese industrie heeft het momenteel erg zwaar en betaalbare energie is nu de wens van de EU en zal gezien de komende overheidstekorten geen ruimte hebben om het verschil tussen fossiele energie en groene energie bij te passen.

Als belegger profiteer jij door de logica te volgen. De praktijk geeft aan dat elektrischrijden wat vertraagd door netwerkbeperkingen en betaalbaarheid. Ook het wegvallen van subsidies en invoeren van wegenbelasting voor elektrische voertuigen zorgt voor de lagere dan verwachte verkoop van EV's. De groeiende vraag naar benzine en kerosine zorgt ervoor dat raffinaderijen meer olie nodig hebben. Alleen diesel ziet wereldwijd een afname van de vraag. Groene diesel zal op den duur de fossiele diesel gaan vervangen, zeker in Amerika gaan er miljarden Dollars heen om biodiesel goedkoper te kunnen krijgen en de productie zo aan te jagen. Wel een lange termijn ontwikkeling, wel hoopvol en zeker levensvatbaar.

Als belegger kun je hieruit de conclusie trekken dat olie gevraagd blijft, aardgas ook. De vraag naar olie neemt met 1-2% per jaar toe, de vraag naar aardgas met 5%. Investeren in fossiele energie is nodig doordat olievelden in productie afnemen en deze productie vervangen dient te orden. Dit zijn de oliebedrijven waarin je wilt beleggen; oliewinning en olietransport. Plus de olieraffinaderijen. Voor aardgas ligt de focus op LNG producenten en pijpleiding bezitters. Zie de artikelen open energie-aandelen.nl

Zijn fossiele beleggingen "not done"?

Zonder hogere winsten van bedrijven, minder belastinginkomsten, minder banen, minder nieuwe projecten of serieus dreigend vertrek van industrie naar andere continenten kunnen overheden niet meer op hun lauweren rusten. Geen stemmingmakerij. Keihard feit is dat de noodbrieven van met name de Duitse industrie geboren zijn uit werkelijke nood en niet om goedkoop aan geld te komen. Wie niet wil zien dat energie in de komende jaren de Europese concurrentiepositie in gevaar brengt leest de vakbladen niet. Of de kwartaal cijfers van desbetreffende bedrijven. De roep om goedkope energie is groot, fossiel of groen. De komende jaren is duidelijk dat fossiele energie veruit goedkoper is dan groene alternatieve energie.

Uiteraard zul je de politiek niet horen over de link tussen betaalbaarheid en de noodzaak te investeren in extra LNG importterminals en af te zien van extra heffingen op olie en aardgas. Zonder fossiele brandstoffen draait de EU niet. De concurrentie uit China is sterk en exporteert hun producten veel goedkoper waardoor Europeanen niet hun eigen merken kopen. Een serieus probleem. Het beleggen in fossiele bedrijven die tegelijktijdig nu in groene projecten investeren 100% valt te verdedigen. Alleen zij hebben de 10-tallen miljarden met de benodigde kennis en ervaring om de enorme grote, risicovolle projecten van de grond te krijgen. De overheid kan het wat makkelijker maken, maar de bedrijven moeten zelf investeren en erin geloven. We gaan de komende jaren zien dat de band tussen oliebedrijven en overheden verbetert, omdat het besef in de politiek groeit dat we niet zonder hun middelen en kennis de benodigde stappen voorwaarts kunnen maken.

Dat steeds meer vermogensbeheerders toch blijven beleggen in fossiele bedrijven heeft maar 1 reden; een hoog rendement op hun beleggingen. Olie- en gasbedrijven maken hoge winsten en die zijn zichtbaar in het stabiele, hoge dividend dat ze uitkeren. Geen onaangename verrassingen en zelfs steeds veder oplopende dividenden. Na jarenlang roepen dat ze van fossiele beleggingen af willen is nu verstomd. Het levert een te groot verlies aan rendement op. Fossiele beleggingen zijn "not done" in de wandelgangen, maar in de praktijk zien we dat vermogensbeheerders steeds meer beleggen in energie en ook is fossiele bedrijven.

Samengevat kunnen we stellen dat beleggen in fossiele brandstoffen een aantrekkelijke optie blijft, vooral in olie, ondanks de twijfels over de toekomstige vraag. De olieprijs zal naar verwachting in 2025 weer stijgen, aangezien de wereldwijde vraag blijft toenemen, vooral door het gebrek aan betaalbare groene alternatieven en de groeiende energiebehoefte. OPEC+ en landen als Saudi-Arabië zullen blijven proberen de olieproductie te beperken, wat de prijs op peil houdt. Als belegger kun je profiteren van de stabiliteit en de hoge rendementen van olie- en gasbedrijven, die zowel fossiele energie blijven leveren als investeren in groene projecten. Ondanks de politiek tegen fossiele brandstoffen, blijft de realiteit dat deze energiebronnen cruciaal zijn voor de wereldeconomie.

Voor meer informatie over beleggen in fossiele aandelen:

Youtube: https://www.youtube.com/@energie-aandelen

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/ronald-de-zoete-a6787a11?lipi=urn%3Ali%3Apage%3Ad_flagship3_profile_view_base_contact_details%3BY066doO7TTm1nYEqIN5MNQ%3D%3D

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN