Beleggen in oliebedrijven de meeste kans op langjarig rendement

November 16, 2023

Beleggen in oliebedrijven de meeste kans op langjarig rendement

Beleggen in waterstof heeft nu geen zin. Te duur en te laat. Beleggen in wind- en zonne-energie is goed binnenkort nu de aandelenkoersen richting hun bodems gaan. Toch moeten we ook helaas toegeven dat elektrisch rijden tegenvalt, ondanks te grote verwachtingen. Bovendien weten we dat kerncentrales toch veel negatieve aandacht krijgt. Alleen wijzen op de ongelukken die geweest zijn en die lijn doortrekken richting toekomst. Dat gaat de energietransitie niet helpen. Het ene na het andere bedrijf (Siemens, Orsted, Sunpower, PlugPower) komt met schrikbarende cijfers. Allemaal het resultaat van onverwacht hoge extra materiaal- en rentekosten. Waar moeten we dan in beleggen voor de komende jaren?

Echte winsten, geen mooie vergezichten.

De alsmaar tegenvallende financiële prestaties van aandelen als Orsted, Nordex, SunPower, Plug Power belegger willen de aandelen kwijt. De koersen zijn zeer hard gedaald en het vooruitzicht op winst is er nog niet. Belegger zillen aandlen die geen grote leningen moeten terugbetalen en moeten vertrouwen op technologische doorbraken. Wel solide bedrijven met gegarandeerde winsten. Oliebedrijven laten decennia zien dat winst maken kan, zolang de olieprijs boven de $40/vat noteert. De toekomstige olieprojecten kennen een break-even prijs van $ 30/vat en soms lager. Rekening houdend met lagere olieprijzen richting 2030. Dat oliebedrijven hun fossiele productie zullen moeten afbouwen, daar is iedereen het over eens. Maar moet dit voor 2050 gebeuren, of al voor 2030?

Zoals het er nu naar uit ziet zal voor 2030 er een gebrek aan olie komen. OPEC+ heeft veel geld nodig voor al hun plannen, lidstaat per lidstaat, en Saudi-Arabië krijgt de volle vrijheid de olieprijs hoog te houden. Dit front lijkt goed gesloten en steeds sterker te worden. Het is belangrijk dat de olieprijs hoog blijft, er moet veel olie gewonnen worden en dat vergt hoge investeringen. De Oil Majors gebruiken hun winsten om schuld af te bouwen, aandeelhouders te belonen en maken zich klaar voor grote groene overnames. Aandelen als PlugPower zou je willen hebben voor hun kennis en kunde en ervaring. Oil Majors hebben het geld om groots te investeren in groene energie zodra nieuwe wetenschappelijke doorbraken bereikt zijn. De komende jaren zullen er doorbraken komen, veranderende wetgeving om projecten vlot te trekken. Ng nauwelijks 10% van alle aangekondigde waterstofprojecten gaat door. Geld alleen is niet voldoende. Afnemers willen geen waterstof kopen zonder harde garanties. Ze willen geen kostprijsverhogende grondstof die hun concurrentiepositie benadeelt.

Oliebedrijven van zwart naar groen, het is te doen

Dat CO2-uitstoot opgeslagen moet gaan worden, is steeds duidelijker. De kennis en ervaring zit bij Oil Majors. Dat veel geld, $ 1 miljard per waterstoffabriek, nodig is is geen probleem voor Oil Majors. Alleen de kostprijs moet nog omlaag, de wetenschap werkt er hard aan. De distributie van brandstof zijde waterstof, elektriciteit, olie, aardgas de Oil Majors hebben een netwerk en die kan benut en vergroot worden. Kortom de mogelijkheden zijn er, nu nog de acceptatie dat geld weldegelijk op dit moment het probleem is. Niet voldoende geld om alle risico's af te zekeren. Overheden hebben hun geld voor immigratie, woningnood, stikstof, zorg en vergrijzing nodig. Tijd voor meer samenwerking. Dit gaat gebeuren en dan zullen de koersen van oliebedrijven hard stijgen. Fossiele bedrijven zullen steeds meer richting groen gaan. Ja, voor eigen gewin en ook omdat een positief imago hun aandelenkoersen onderstut.

De aandelen XOM, CVX, TTE, RD, COP staan nu veel te laag. Rendementen zijn de komende jaren verzekerd, los van de hoogte van de olieprijs, mits niet onder de $40/vat. Welke andere bedrijven kunnen miljarden $$ aan hun winst toevoegen? En dat in een slechte wereldeconomie waar ook de hogere rente nog steeds langer kan blijven als gevolg van hogere energieprijzen bijvoorbeeld. De Amerikaans olieaandelen zullen het zeer goed gaan doen. lees op energie-aandelen.nl wat de winnaars gaan worden en zorg dat je ze in portefeuille hebt. Ook de aardgasprijs zal positief verrassen en niet alleen aardgasbedrijven helpen. Veel Oil Majors zullen meeprofiteren van de steeds krapper wordende LNG markt. De kans op relatieve olie- en aardgasprijzen was zelden zo hoog.

OPEC+ rules the world

Dat de olieproductie teruggedraaid is eten we, dat die in de toekomst nog verder teruggedraaid kan worden, vergeten we liever. Natuurlijk leidt minder olieproductie tot minder omzet. Maar bij kartels niet. Die draaien net zo lang aan de knoppen totdat de olieprijs hard stijgt en het verlies in volume meer dan goedmaakt. Kartels zijn daarom wereldwijd verboden. Behalve OPEC. Opec ziet de olievraag optimisiech tegemoet.

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN