Beleggen in waterstof of wind- en zonne-energie is aantrekkelijk, maar deze markten kampen nog met hoge kosten en tegenvallende resultaten. Bedrijven zoals Siemens en Orsted melden verliezen door onverwachte stijgingen in materiaal- en rentekosten. Ook elektrisch rijden presteert minder dan verwacht, en kernenergie stuit op veel weerstand. Olieaandelen daarentegen bieden beleggers meer stabiliteit. Oliebedrijven hebben bewezen winstgevend te zijn, zolang de olieprijs boven de $40 per vat blijft, met break-even prijzen rond de $30 (2027 en verder). Dit maakt beleggen in oliebedrijven een solide keuze voor de komende jaren. De wereld wil af van fossiele grondstoffen en is gezien de uitstoot en het veranderende klimaat begrijpelijk. Anderzijds is het onmogelijk om snel af te bouwen door gebrek aan betaalbare alternatieven en de groeiende behoefte aan mobiliteit door de groeiende wereldbevolking.
In tegenstelling tot de groene energiebedrijven, die afhankelijk zijn van technologische doorbraken en hoge investeringskosten, bieden oliebedrijven een stabieler vooruitzicht. Grote oliebedrijven, zoals ExxonMobil (XOM), Chevron (CVX) en Royal Dutch Shell (RD), hebben hun schulden sterk afgebouwd en zijn klaar om te investeren in duurzame energie zodra de technologie klaar is. Beleggen in olieaandelen biedt nu een kans op betrouwbare winsten, terwijl groene energieprojecten nog niet genoeg schaal hebben om significante winst te genereren. De overgang van oliebedrijven naar groene energie zal op termijn rendabel zijn, maar in de tussentijd blijven ze profiteren van hun fossiele activiteiten. Dit wordt oliebedrijven zeer kwalijk genomen, maar iedereen wil wel een baan. Als samenleving kun je willen dat bedrijven eerst investeren in verliesgevende projecten op de hoop dat ze daarna rendabel worden. Aandeelhouders accepteren dat maar deels, en langer dan een paar kwartalen kijken ze niet. Bedrijven zijn er om geld te verdienen, de politiek kan een visie ontwikkelen en ze ondersteunen bij deze transitie. De politiek haalt belastingen op bij deze bedrijven en weet ook wat er gebeurt als oil majors omvallen.
Hoewel oliebedrijven bekend staan om hun fossiele brandstofproductie, zijn ze ook aan het investeren in duurzame energie. Grote investeringen in waterstof, CO2-opslag en andere groene technologieën worden nu al gedaan. Deze bedrijven beschikken over de benodigde kennis, infrastructuur en kapitaal om de energietransitie te ondersteunen. Beleggen in olieaandelen biedt niet alleen toegang tot fossiele brandstoffen, maar ook tot de toekomstige groei in duurzame energie. Oil Majors hebben de middelen om te profiteren van nieuwe technologische doorbraken, en zullen hun marktdominantie ook in de groene sector behouden. De huidige groene bedrijven doen het slecht, bijna allemaal. Veroorzaakt door hogere rentes en tegenvallende orders. De koersen van deze bedrijven, neem bijvoorbeeld waterstofbedrijf PlugPower is nog maar een fractie waard t.o.v. 2 jaar geleden. Dit bedrijf staat in de top3 waterstofbedrijven in de VS en kan zo opgeslokt worden door een oil major. De huidige lage koersen van groene bedrijven zijn een gevolg van te hoge kosten bij te lage marges. Dit zal de komende jaren verbeteren door lagere rentes en meer noodzaak voor bedrijven om te vergroenen.
OPEC+, het kartel van olieproducerende landen, heeft zijn productie verlaagd om de olieprijzen kunstmatig hoog te houden. Hoewel een lagere productie minder volume betekent, compenseren de hogere olieprijzen dit verlies. Dit geeft beleggers in olieaandelen een voordeel, omdat OPEC+ de wereldwijde olieproductie blijft beheersen. Met stijgende olieprijzen kunnen oliebedrijven hun winsten blijven maximaliseren, zelfs als de vraag naar olie in de toekomst afneemt. Hierdoor blijft beleggen in olieaandelen aantrekkelijk, zelfs in een veranderend economisch landschap. Vision 2030 is leidend voor Saudi-Arabie en maakt het bijna onmogelijk voor haar om olieprijzen te verlagen ten gunste van marktaandeel. De toekomst moet dit uitwijzen, maar Oil Majors gaan ervan uit dat de olieprijs boven de $50/vat zal blijven tot 2030. Voldoende om winst te maken.
De wereld blijft nog jarenlang afhankelijk van olie en aardgas, ondanks de groei van hernieuwbare energiebronnen. Vooral in ontwikkelingslanden blijft de vraag naar olie hoog, omdat deze landen hun energiekosten laag moeten houden om hun economieën te ondersteunen. Aardgas wordt steeds schaarser, waardoor de prijzen stijgen en oliebedrijven die ook in aardgas investeren profiteren van deze groeiende markt. Beleggen in olieaandelen biedt daarom niet alleen voordelen op korte termijn, maar ook op de lange termijn, omdat de vraag naar olie en aardgas voorlopig sterk blijft. Olie is niet schaars, maar heeft OPEC als verboden kartel. Aardgas (natural gas) wordt wel schaars
, kent een vrije markt. Daarom kunnen we rekenen op hogere olie en aardgasprijzen in de komende jaren.
Beleggen in olieaandelen biedt beleggers een stabiel en langjarig rendement, terwijl de wereld langzaam de transitie maakt naar duurzame energie. Oliebedrijven hebben bewezen winstgevend te zijn en blijven investeren in de toekomst van groene energie. De steun van OPEC+ en de toenemende vraag naar aardgas versterken de positie van olieaandelen nog verder. Voor beleggers die op zoek zijn naar betrouwbare inkomsten en toekomstige groei, bieden olieaandelen de beste kansen op langjarig rendement. Lees hier de olieaandelen die het goed zullen doen in 2024.
Samengevat, beleggen in olieaandelen biedt volgens het artikel de meeste kans op langjarig rendement, terwijl waterstof en duurzame energieprojecten te kampen hebben met hoge kosten en tegenvallende resultaten. Oliebedrijven hebben bewezen winstgevend te zijn, vooral wanneer de olieprijs boven de $40 per vat blijft. Deze bedrijven gebruiken hun winsten om te investeren in schuldafbouw en duurzame energie, waardoor ze goed gepositioneerd zijn voor de toekomst. OPEC+ beheerst de olieprijzen door de productie te verlagen, wat de winst van oliebedrijven ondersteunt. Door de toenemende vraag naar olie en aardgas blijven beleggingen in oliebedrijven een veilige en lucratieve keuze.
Wil je beleggen in olie, vind hier de oliekennis:
Youtube: https://www.youtube.com/@energie-aandelen