Beleggen in groene energie, zo doe je dat

August 6, 2023

Beleggen in groene energie, zo doe je dat

Er wordt nu al meer geïnvesteerd in groene energie dan in fossiele energie.https://www.iea.org/news/clean-energy-investment-is-extending-its-lead-over-fossil-fuels-boosted-by-energy-security-strengths. Maar dit is nog niet aan de koersen van de duurzame aandelen te zien. Deze aandelen zijn circa 15-25% gedaald in de afgelopen 6 maanden en een ommekeer van de neerwaartse trend is nog niet te zien en valt ook niet binnenkort te verwachten.

Hoe komt dat?

De meeste bedrijven die de energietransitie moeten gaan helpen zijn jonge bedrijven. Deze moeten veel lenen op de kapitaalmarkt voor al hun plannen en moeten door de flink hogere rentes nu veel meer betalen aan rentelasten dan een jaar geleden. Bovendien hebben zij ook te maken met stijgende grondstofprijzen en hogere arbeidskosten. Daarbij komt dan ook nog dat in de supply chain niet alle hobbels zijn weggenomen. Gevolg is dat veruit de meeste bedrijven in deze sector teleurstellende prestaties laten zien; weinig winst, vaak zelfs verlies, zonder een echte verbetering in zicht binnen de komende 2-3 jaren. Daarbij komt dat de "oude" energiebedrijven wel veel winst maken, wat het nog moeilijker maakt voor beleggers om afscheid te nemen van fossiele bedrijven. Iedere belegger wil een groenere toekomst, maar niet door te beleggen in aandelen/bedrijven die hun vermogen niet laten renderen. https://www.foxnews.com/politics/massive-green-energy-company-reports-1-billion-losses-calls-further-governmental-action

De energietransitie duurt zo'n 30 jaar en nog verder. De klimaatdoelen zijn vastgepind op 2030 en 2050, maar die data zijn slechts markeringen die gebruikt worden om de geplande transitie voldoende vaart te geven. Het probleem op dit moment is meervoudig, even een kort overzicht;

  • hogere rente
  • elektriciteitsnetwerken onvoldoende vervoerscapaciteit
  • subsidieaanvraag duurt 1-2 jaar voor goedkeuring
  • renewable Energy is zonder subsidie nauwelijks/niet winstgevend

De groene jonge bedrijven kunnen grote toekomstige winsten maken, 2025 en verder. De belegger wil eerder geld zien en laat deze aandelen liever liggen. De kansen zijn steeds groter aan het worden omdat de waardering van deze bedrijven steeds lager wordt, maar het risico ook doordat de winstgevendheid van deze bedrijven steeds verder in de toekomst komt te liggen. Aandelen als Nio en PlugPower zijn voorbeelden van bedrijven die geroemd worden om hun potentie, maar tegelijkertijd nog minder dan een kwart van hun oorspronkelijk beurswaarde waard zijn. Er is dus veel moed nodig om deze aandelen nu aan te schaffen. Dus is het zaak eerst het risico eerst verder te beperken door te focussen op de huidige echt kansrijke sectoren;

- Olie/gas. Tot 2035 zal zowel de vraag naar olie en aardgas toenemen. Aardgas veel meer dan olie, maar beide grondstoffen zullen een hogere vraag kennen dan het aanbod. Eigenlijk het resultaat van te weinig alternatieve schonere brandstoffen op de korte termijn. Frusterend, maar waar. Het verbruik zou omlaag moeten, maar de groeiende wereldbevolking maakt dit onrealistisch. Het is letterlijk wachten op wetenschappelijke doorbraken, en die zijn qua timing niet te voorspellen . Tot die tijd zal de wereld een toenemende vraag naar fossiele brandstoffen kennen. Hierin beleggen kent nauwelijks risico.

- Batterijen. Overtollige groene energie opslaan is zeer verstandig en commercieel uiterst aantrekkelijk. Mits dat kan. Waterstof maken met goedkope energie lijkt gemakkelijk, maar het opslaan en weer omvormen van elektriciteit is duur. Jonge bedrijven die energie staat langdurig kunnen opslaan zijn zeker winnaars. Deze sector is zeer kansrijk en binnen een paar jaar zullen de eerste batterijen zich in de praktijk bewijzen. Goedkopere grondstoffen voor batterijen (-10%) en lagerproductiekosten (-20%) zal naar verwachting ervoor zorgen dat kleine auto's rond 2025 onder de $15.000 verkocht kunnen gaan worden. In dit scenario zal elektrisch rijden een enorme boost krijgen. Hierin beleggen is risicovol, maar zal ook enorme positieve rendementen met zich meebrengen.

- Zonne-energie. Zal de goedkoopste vorm van energieopwekking worden. Hier is geen twijfel over. Op dit moment veel onzekerheid in hoeverre Amerikaanse of Chinese bedrijven hier het meest van kunnen profiteren. China heeft de benodigde grondstoffen. In de VS staat de Inflation Reduction Act klaar om Amerikaanse bedrijven met subsidie te laten investeren in de fabricage van zonnepanelen. De grote zonnepanelen bouwers zullen voordeel gaan hebben van de enorme vraag die gaat komen om groene waterstof te maken. Met name landen rond de evenaar zullen graag hun economie een boost geven door gebruik te maken van goedkope zonne-energie en de elektriciteit aan klanten te leveren, of om te zetten in groene waterstof mits de afname verzekerd kan worden.

Succesvol beleggen in de groene energietransitie is de juiste volgorde aanhouden binnen de te verwachten ontwikkelingen. Beleg in wat echt nu waarde toevoegt. Beloftes, zonder echt ondersteund businessplan, zijn momenteel niet interessant. De beleggers willen snel positieve resultaten zien met bewezen technologie.

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN