De energietransitie heeft groene aandelen heel populair gemaakt.Logisch want al dat geld gaat straks naar groene bedrijven, maar het gaat niet zonder slag of stoot. Beleggen in waterstof levert nu niets op, het levert zelfs verlies op. Blijf weg van EV-aandelen, met name de Europese. De kosten gaan bij al deze groene bedrijven voor de baten uit, we hebben het over miljarden Euro's per bedrijf. Heb geduld en pak ze rustig op, Elektrisch rijden wordt een succes, niet alle bedrijven gaan de draai van fossiele brandstof naar elektrisch rijden succesvol meemaken....
In oktober 2022 is bijna $400 miljard toegekend aan deze enorme subsidie om groene energie te simuleren, betaalbaar te krijgen en de benodigde banen te creëren. Biden was er reuze trots op. Destijds dacht men dat voornamelijk wind, zon en elektrisch rijden hiermee geholpen zou worden. Ni is het veel breder; waterstof, CCS, zelfs hydrocentrales. Ook geothermie wordt genoemd, als is dit wel onwaarschijnlijk.Op dit moment maken autoproducenten graag gebruik van de subsidie per auto die voorlopig minimaal 200.000 auto's dekt. Dit plafond zal omhoog gaan de komende jaren. Ook buitenlandse bedrijven als Kia en BYD kunnen van de IRA gebruik maken.
Ook de batterij-makers als LG Energy gaan investeren in de VS. LG Energy zal voor ruim $ 7 miljard (!!!) Lithium-Ion accu's gaan produceren. Men verwacht wereldwijd een 1000% toename van de productie van deze batterijen de komende 5 jaar.Zonnepanelen bouwer First Solar zal $1 miljard steken in een nieuwe fabriek om 3,5 GW te produceren. De subsidie kan alleen als er in de VS geproduceerd wordt, of onderdelen gebruikt worden of de CO-2 uitstaat ermee omlaag gaat. Hierbij geldt ook wat nodig is voor het transport van al deze groene energie. Plus benodigde banen. In Italie hebben ze nog 10-tallen miljarden tegoed van de EU, maar ze weten niet waaraan. Dit geeft wel aan hoe slecht ze in Italie georganiseerd zijn. En hoe bang men is voor fraude, corruptie bij controles door de EU. In Europa ligt circa Euro 550 miljard klaar. Te weinig zegt Europa. Ondertussen wil Biden zijn IRA verhogen naar $1000 miljard. Alles om maar koploper te worden en de rest van de wereld het nakijken te geven. De potten geld die nu klaar zijn kunnen door een recessie snel verdwijnen.
Nederland heeft nog niet gevoeld van de miljarden die jaarlijks wegvloeien naar het klimaat. De weerstand is nog niet groot, maar nu de energietransitie veel duurder is dan wordt voorgesteld zal de komende jaren steeds meer verzet komen tegen de enorme subsidies. In vele Europese landen loopt de economie achteruit, nemen de kosten toe. Italie wilde even de winsten van baken afromen, niet gelukt.De koers is uitgestippeld. Het wordt steeds belangrijker om de kosten beheersbaar te houden. Landen willen miljarden voor hun zeelocaties waar windparken gebouwd mogen worden. BP en TotalEnergies betaalden samen Euro 14 miljard voor 4 kavels(!!). Dit lijkt mooi, is het niet. De kosten zijn hierdoor te hoog voor de winnaars van de kavels en persen de windturbine bouwers uit. Die vallen bijna om.
Ondertussen klopt China met grotere en goedkopere windmolens op de deur van Europa. We gaan precies dezelfde fout maken als met zonnepanelen. Nee, daar hoeven we niet bang voor te zijn roept de politiek. Onzin, want de winnaars van de kavels zal het wordt zijn wie de windmolens levert als het maar goedkoop is. Dus komt er subsidie voor de Europese windmolenparken. Overheden ontvangen eerst geld voor hun kavels en dan geven ze het weer uit in de vorm van subsidie. Alles ter bescherming van de eigen producenten. Maar China kan altijd lager in prijs, hun loonkosten hebben ze in de hand en hun logistiek wordt zwaar gesubsidieerd. Spanje snuffelt al wat rond.De rat race is begonnen. En de strijd tussen de VS en Europa neemt toe. Ondertussen vloeit het geld nog niet naar de bedrijven omdat windparken zeer risicovol zijn qua rendement, waterstof nog vele vragen kent en CCS nog steeds net als kernenergie zichzelf moet bewijzen. Zelfs het oppompen van aardgas onder onze Noordzee krijgt politieke tegenstand. Alles moet zonder fossiele brandstoffen en over de prijs van alternatieven heeft men het liever niet. De politiek wil schulden toestaan, de geldkraan weer openzetten omdat een stap terug te pijnlijk is, als een nederlaag wordt ervaren. De subsidies die klaar staan zullen wel verbruikt worden. Hopelijk niet naar China, buitenlandse bedrijven of in onmogelijke projecten en fabrieken die uiteindelijk onbetaalbaar blijken te zijn. Daarom moeten we de vinger dicht aan de pols houden.