Beleggen in aardgas met rendement

December 8, 2023

Beleggen in aardgas met rendement

Aardgas in vogelvlucht 2023

De torenhoge aardgasprijzen aan het begin van 2023 waren natuurlijk het gevolg van veel gas inkopen voor de koude winter die 9 maanden later beginnen zou. Mild weer of niet aardgas is altijd nodig. Het kopen van deze volume vond al eerder plaats, de laatste lng schepen waren natuurlijk de hoofdprijs voor traders die letterlijk meer dan $ 100 miljoen op een boot verdienden. En toen Europa stopte met aardgas kopen, het wel welletjes vond stortte de aardgasprijs in de VS en Europa naar beneden. Het verraste zelf de traders hoe snel het ging. Sommige traders hebben daar weer veel van hun gemaakte winst moeten inleveren. Nu in december 2023 zitten we op prijzen die weer normaal zijn. In de VS rond de $2,50/MMBtu en in Eruopa rond de Euro 40/MWh.

2024 de opmars van de aardgasprijs

Dat traders nu de markt omlaag drukken is niet hun spel. Zij wilden juist weer enorme winsten maken, helaas het weer laat zich niet voorspellen. Er is nu veel LNG in de VS op voorraad en dat leidt tot steeds lagere prijzen. Lees de artikelen op energie-aandelen.nl

Hier schrijf ik al 2 maanden vanaf de $3/MMbtu gaat dalen richting de 2,3-2,5/MMBtu prijsrange. Deze lage prijs is goed voor bedrijven en bugers op korte termijn, niet voor de langere termijn 2024-2027. Het aantal LNG projecten is gestegen, maar de huidige daling maakt investeerders kopschuw. De vraag naar LNG gaat groeien, de uitstoot van aardgascentrales is 50% lager dan die van kolencentrales. Tot de sluiting van kolencentrales een grote impact gaat hebben zijn we minimaal 10-15 jaar verder. Nieuwe kolencentrales worden minder gebouwd, aardgascentrales nemen deels hun plaats in. Kan de wereld voor 2050 van het aardgas af?

Verschillende scenario's

In China zal de gasvraag pas in 2040 pieken. Dat is het gevolg van minder kolencentrales die elektriciteit zullen opwekken om de CO2-uitstoot te verlagen. In hoeverre de piek in 2040 ligt valt te bezien. We zien de handelsoorlog met Europa en de VS aankomen, met nog veel onenigheid en met name de verkoop van elektrische auto's die Europa en de VS grote zorgen baart. China kan veel goedkoper, met en zonder subsidie EV's produceren. logisch, want een Chinees staakt niet, verdient minder en werkt gerust over. Zoveel keus hebben ze niet. Bovendien weten ze hoe een Ev geproduceerd moet worden met een mooi design. Laat de Chinezen maar schuiven die weten allang dat de brandstofmotor verleden tijd is en alles op alles gezet wordt op de laagst geprijze EV op de markt te zetten. Dit keer met een aantrekkelijk design.

Aardgas als belegging voor de komende jaren

Natuurlijk weten we niet wat voor weer het in 2024-2027 wordt. Wat we weten is dat statistisch het 28% kans oplevert dat het een koude winter wordt. We weten ook dat er ieder jaar problemen zijn aan de aanbodzijde. bovendien weten we dat Europa niet de Russische 110 miljard cbm pijpleiding levering vervangen heeft. En we weten dat het weer ook niet overal tegelijkertijd streng moet zijn, dus de kans is groot dat we een periode gaan zien van kou in de periode 2024-2027.

Beleggen in aardgas is voor de langere termijn, met kans op hoog rendement door plotseling koud weer. Dat laatste is een bonus. Ook met milder weer zal de vraag groter worden dan he aanbod in deze periode. He beleggen in aardgas in nu aantrekkelijk omdat de aardgasprijzen nu dalen. Dan wil iedereen van die aandelen af, net als bij olie. De grootste beginnersfout bij beleggen is verkopen in de weg omlaag en kopen in de weg omhoog. Lange termijnbelegger kopen ook bij in dalende markten om de gemiddelde aankoopkoers te verlagen. Hierbij belangrijk te vermelden dat je dan het best belegt in sterke bedrijven die ook winst maken bij lagere aardgasprijzen. En die zijn er gelukkig.

De prijs van aardgas kan nog lager de komende 2-3 maanden. Dan komen we richting break-even. En 1 ding weten we, daar blijft een prijs nooit lang. Zie de olieprijs van $25/vat een droom voor velen, een nachtmerrie voor sommigen. Lage prijzen betekent altijd dat de aanbodkant op slot gaat en de vraag juist toeneemt door de lage prijs. De producenten knijpen maximaal af om zo alleen hooguit hun verplichte leveringen onder contract te moeten doen. Dan gaan d kopers vragen om extra volume. De producenten vertrouwen het niet en zo gaan weer een paar maanden voorbij wat uiteindelijk resulteert in een sprong in de commodityprijs. Die sprong wil je als belegger meemaken.

Wees alert, niet eigenwijs. Dat nu de aardgasprijs daalt is het bewijs hoe snel deze markt 180 kan draaien en hoe belangrijk ede wereldeconomie en het weer is. Het weer wordt het belangrijkst. En vrgeet niet dat extreme hitte ook de aardgasprijs in de zomer laat stijgen. Alles zit nu de producenten van aardgas tegen. Alles zit nu mee voor belegger die in 2024 veel aan aardgas/LNG willen verdienen!

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN