Dat Palestina een eigen land wil zijn klinkt logisch, maar het is haar niet gegund. Toen Israël na het vertrek van de Engelsen haar kans schoon zag Israelische nederzettingen versneld op te zetten om de Palestijnen te verdringen, probeerden andere Arabische landen Palestina alsnog te helpen, maar ze verloren de confrontatie met Israël. En de Palestijnen werden verdreven naar de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.
Deze smeulende vulkaan komt geregeld tot een uitbarsting en dat gebeurde het afgelopen weekend. Hamas leidde de strijd, maar uiteraard niet zonder hulp. Iran ontkent alle betrokkenheid, maar aan 1000-den raketten kom je niet zomaar. Iran ziet liever geen toenadering tussen Saudi-Arabië en Israël, haar aartsvijand. De VS heeft lange tijd achter de schermen naar een betere relatie tussen deze 2 landen gestreefd, het lijkt nu mislukt.
Saudi-Arabië steunt de Palestijnen en Iran ook, beide hebben een hekel aan Israël. Nu Israël landen vraagt haar zijde te kiezen, blijft het heel erg stil. Het Midden-Oosten is een wespennest, vele landen willen de machtigste zijn in deze regio, er is echter niet voldoende plaats. Ieder heeft een eigen agenda waarin macht en dominatie de boventoon voeren. Saudi Arabië heeft de meeste olie, Iran heeft vele vrienden die haar willen helpen en Israël kernwapens.
De wereld weet niet hoe deze oorlog gaat uitpakken. David tegen Goliath. Maar de geheime dienst van Israël heeft jammerlijk gefaald. Ze hebben het niet zien aankomen. En dus zal deze oorlog lang gaan duren. Versterkt door 100 Israelische gegijzelden in de handen van Hamas. Dat wordt een felle en lange onderhandeling. De reputatie van israel heeft een flinke deuk opgelopen.
De olieprijs is gestegen door een zgn. “war premium”. Een premie die men moet betalen voor de onzekerheid over volume, beschikbaarheid, het kunnen laden en uiteindelijk kunnen transporteren van de olie naar afnemers. Wanneer de oorlog escaleert kan Iran onder druk komen te staan en dreigt ze mogelijk met het afsluiten van de straat van Hormuz. Of Saudi Arabië komt onder druk te staan en dreigt de oliekraan verder dicht te draaien. Of Israel grijpt in en bombardeert omringende landen om hen zo afzijdig te houden.
Niemand weet hoe het gaat verlopen, wel is duidelijk dat we hier langere tijd mee te maken gaan krijgen en dat de betrokken landen geen vriendschappelijke banden hebben en zelfs concurrenten zijn. De rol van de VS zal groot moeten zijn om dit conflict op te lossen, maar Biden wil juist afstand nemen van het Midden Oosten. Minder militairen die sneuvelen, minder geld naar uitzichtloze conflicten.
De olieprijs heeft nu pas een eerste zetje gekregen, de politiek bepaalt nu tot hoe ver te olieprijs kan stijgen.Gezien de enorme voorbereidingstijd en het vermogen de aanval geheim te houden kan afgeleid worden dat het Hamas ernst is en gaat voor een oplossing voor het Palestijnse volk. Ze zal zich niet met een kluitje in het riet laten sturen. Het lijkt een kwestie van tijd dat de olieprijs de $100/vat aan gaat tikken. Tussentijdse dalingen zijn emotie en winstnemingen. De olievraag blijft groter dan het aanbod in het vierde kwartaal van dit jaar.