Aandeel Enphase, schrik voor beleggers

October 30, 2023

Aandeel Enphase, schrik voor beleggers

Enphase zakte afgelopen vrijdag 15% weg op het nieuws datSolarEdge haar panelen minder in Europa kan verkopen. De vraag neemt af. VoorEnphase bedekt de lagere vraag in Europa dat ze hun verkopen in kwartaal 3 2023met 40% zien dalen en dat haar inkomsten over 2023 me 15% lager zullen zijn. Devooruitzichten voor 2040 zijn 20-30% lager, afhankelijk van Europese economie.

Enphase is de wereldleider in zonnepanelenqua technologie. Door de hogere rente, minder nieuwbouw en minder gunstigewetgeving voor kopers van zonnepanelen zit alles nu tegen. Dit zijn dekoersdoelen van Enphase:

Laag: $100, midden $177, $262 hoog. Wat moet jehiermee?

 

Is het leed geleden? Nee.

Duidelijk is dat het aandeel Enphase potentie heeft, maar op dit moment voornamelijk last heeft van getemperde groeiverwachtingen. Enphase is onder de $100 gezakt, nu $82per aandeel. Wat te doen? Verkopen of bijkopen? Verkopen doet energie-aandelen niet, de rente blijft niet hoog en zonne-energie heeft de toekomst. Enphase gaat nog door een moeilijke tijd, naar verwachting zeker nog een jaar. Waar de bodem ligt is niet duidelijk. Gezien de huidige staat van de beurzen en dehogere rente die mogelijk is wanneer we de laatste woorden van de FED beluisteren kan Enphase verder zakken. $ 75 wordt nu gezien als de bodem.

Ondanks het feit dat analisten van mening zijn dat Enphase nu staat waar het zou moeten staan gezien de tegenvallende verkopen, is dit niet het moment om al in te stappen. Enphase heeft een ++ rating voor haar toekomstige groei en winstgevendheid, nog steeds. Wind- en zonne-energie aandelen doen het omdezelfde reden slecht. Meer kosten door hoge rentes en een tegenvallende vraag.

De omzet daalde in q3 ’23 door de dalende verkopen, wat in q4 za ldoorzetten. Het aandeel noteert nog steeds 5 keer de gebudgetteerde verkopen, en die gaan ze in 2023 niet halen. In q2 dit jaar lag de omzet rond de $700miljoen, voor kwartaal 4 verwacht men dit jaar een magere $350 miljoen.Mogelijk zelfs maar $300 miljoen.

 

De toekomst voor Enphase

Enphase verwacht dat ze haar grote voorraad pas tweede helft 2024 afgebouwd heeft tot normale niveaus. Dus voorlopig zit hier geen muziek in. De algemene zwaktes in deze sector zit hem in het feit dat veel Chinese goedkope panelen ingekocht zijn, maar opeens de vraag hard terugviel. De huidige voorraden kosteneen hoop geld en consumenten staan niet meer te trappelen. Deels door veranderende wetgeving die ervoor zorgt dat de terugverdientijd richting de 0 jaar gaat, het was 5 jaar.

Toch wordt Enphase als de leider gezien binnen deze sector. Wel is men voorzichtig met koersdoelen ($75) en zeker met instappen. Gezien de neerwaartse trend sinds januari 2023 lijkt wachten nu het beste. Heb je al Enphase aandelen in bezit, dan komt straks een goed moment om bij te kopen en te middelen.

Duidelijk is hier te zien dat er sprake is van een neerwaartse trend. Komende weken eens kijken in hoeverre deze daling overtrokken blijkt te zijn. Kijkend naar het voortschrijdend gemiddelde zal het nog wel maanden duren voordat er een koopsignaal komt. Energieaandelen komt meteen diepgaande analyse voor die tijd om te bepalen of instappen, en ook op welk niveau kansrijk is. Worden aandelen gekocht dan is dat om de koers te middelen.Gezien de toekomstverwachtingen geen pennystock, al moet toegegeven worden dat de daling van dit aandeel totaal niet verwacht was. Momenteel is er een shortpositie op de markt van 8% op dit aandeel. Dat valt mee, maar geeft toch welaan dat de kou nog niet uit de lucht lijkt te zijn. Het wordt dus langere tijd dit aandeel in de gaten houden, de markt heeft gelijk en pas meerijden wanneer de trend gekeerd is.

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN