Aandeel Enphase, schrik voor beleggers

October 30, 2023

Aandeel Enphase, schrik voor beleggers

Op 27 oktober 2023 daalde het aandeel van Enphase met 15% na het nieuws dat SolarEdge haar panelen in Europa minder goed kan verkopen, wat wijst op een afname van de vraag. Enphase zelf verwachte in het derde kwartaal van 2023 een daling van 40% in hun verkopen en een omzetdaling van 15% voor het hele jaar. De vooruitzichten voor 2040 zijn met 20-30% verlaagd, afhankelijk van de Europese economie. Ondanks dat Enphase wereldwijd toonaangevend is in zonnepaneeltechnologie, worden ze momenteel geconfronteerd met tegenwind door stijgende rente, afgenomen nieuwbouw en ongunstige wetgeving voor zonnepaneelkopers. De koersdoelen voor Enphase zijn als volgt: laag $100, gemiddeld $177 en hoog $262. Wat betekent dit voor beleggers?

Achtergrond zonne-energie sector

De rol van zonne-energie

Zonne-energie heeft de grootste potentie als CO2-vrije energiebron binnen de groene energietransitie. In Nederland stond eind 2020 10 GW aan zonnepanelen opgesteld. Dat is goed voor 7% van de huidige Nederlandse elektriciteitsproductie. TNO verwacht dat zonne-energieproductie verder groeit naar 50 GW in 2030 en mogelijk 200 GW in 2050. Nederland stond in 2022 op de derde plek van de snelst groeiende zonne-energie-landen binnen Europa. Zonne-energie is populair in Nederland. De ambitie van Nederland is dan ook groot. Een belangrijk deel van de groei zal moeten komen van zonnepanelen op daken en zonneparken. De huidige hoge energieprijzen maakt zonne-energie al aantrekkelijker op zich. De overheid helpt een extra handje door aan de ene kant subsidies beschikbaar te stellen en aan de andere kant bedrijven te gaan verplichten meer gebruik te maken van zonnepanelen. Het huidige kabinet wil verplichten dat vanaf 2025 op daken van nieuwe gebouwen, behalve woonhuizen, met een dakoppervlakte groter dan 250 vierkante meter zonnepanelen worden gelegd.

Toekomstige landbouwgrond die vrijkomt door het uitkopen van boeren (stikstofreductie) kan ingezet worden voor uitbreiding van zonneparken. Dit kan groot- en kleinschalig. Op een zonnepark van 10 hectare staan ongeveer 30.000 zonnepanelen, die stroom kunnen leveren aan 300 huishoudens. Een relatief groot zonnepark als het Solar Park Eemshaven levert energie voor 8000 huishoudens. De mogelijkheden om de productie van zonne-energie sterk te laten groeien zijn volop aanwezig. De weerstand tegen zonneweides en parken betreft voornamelijk het gebruik van (schaars) landschap en de recyclebaarheid van de zonnepanelen. Hoewel een aanzienlijk deel van de zonnepanelen en andere componenten en materialen al wordt hergebruikt, is niet alles momenteel recyclebaar.

Zo kan nog niet alle zilver uit de zonne-cel contacten worden teruggewonnen en wordt het silicium van de zonnecellen niet opnieuw gebruikt. De ambities van de EU zijn voor zonne-energie enorm. Zo wil de EU van 100 GW in 2020 groeien naar 200 GW in 2030 en uiteindelijk in 2050 280 GW aan capaciteit hebben staan. Volgens IRENA, het Internationale Agentschap voor Hernieuwbare Energie, moet de zonne-energie-capaciteit wereldwijd zelfs groeien naar 14.000 GW in 2050. Twintig keer zoveel als in 2020. Zonne-energie moet goedmaken wat de andere energiesoorten uiteindelijk niet waar kunnen maken. Dit zou betekenen dat in een net-zero scenario circa 70% van de geproduceerde wereldwijde groene energie afkomstig is van wind- en zonne-energie. Windenergie levert daarvan 1/3 en zon 2/3. Om deze heel ambitieuze doelen te halen moet zonne-energie meer toepassingsgebieden krijgen en flink goedkoper worden.

Photo by Tom Fisk: https://www.pexels.com

De toekomstige beste technologie in Europa

Met de komst van nieuw materiaal bestaande uit zogenaamde Perovskietcellen is een groot nieuw veelbelovend onderzoeksgebied ontstaan. Huidige zonnecellen hebben een rendement van circa 17%, deze cellen hebben onder laboratoriumomstandigheden een indrukwekkend rendement van 29,5% laten zien. Bovendien kunnen Perovskietcellen in dunne (flexibele) films worden toegepast op plastic, metaal en glas. De grootste doorbraak wordt waarschijnlijk de “tandem”. Hierbij kunnen Perovskietcellen gecombineerd worden met ander zonnecelmateriaal om een “tandem” te vormen. Hierdoor kan het rendement van zonnecellen nog hoger worden en kunnen zelfs licht doorlatende panelen worden geproduceerd. Door deze ontwikkelingen kunnen tweezijdige zonnepanelen voor een hoger rendement gaan zorgen of toegepast worden op bijvoorbeeld geluidswallen of op daken van auto’s. En wat te denken van bijvoorbeeld stroom producerende ramen? De mogelijkheden zijn bijna onbegrenst. Perovskietpanelen hebben de potentie om heel goedkoop met hoge snelheid geproduceerd te worden en een rendement te halen dat vergelijkbaar is met de huidige paneeltypen.

De kennispositie van Europa op het gebied van perovskiet zonnepanelen is wereldtop, met zeer geavanceerde productietechnologie. De manier waarop zonnepanelen worden ingepakt, oftewel de bescherming en afwerking van de zonnecellen, is cruciaal voor hun betrouwbaarheid en levensduur. Perovskietmaterialen zijn zeer gevoelig voor vocht, dit vereist een specifieke expertise. Europa wil deze specialistische kennis beschermen en samenwerken met de Europese maakindustrie om banen te creëren en deze kennis verder te ontwikkelen. Er zijn al verschillende samenwerkingsvormen opgezet, gericht op de high-end versies van de huidige siliciumtechnologie en bijbehorende systeemoplossingen. Deze initiatieven zijn gebundeld in de Solar Manufacturing Accelerator (SoMA), een samenwerking tussen de Europese branchevereniging SolarPower Europe (SPE), het European Technology and Innovation Platform for Photovoltaics (ETIP PV), de European Solar Manufacturing Council (ESMC), de Duitse Mechanical Engineering Industry Association (VDMA) en het Franse onderzoekverband IPV. In de afgelopen 15 jaar is de prijs van zonne-energie met 15% gedaald. In zonnige gebieden ligt de prijs momenteel tussen de 2 en 3 eurocent per kWh, terwijl deze in minder zonnige gebieden tussen de 4 en 8 eurocent per kWh bedraagt.

De verwachting is dat de kosten in de toekomst verlaagd kunnen worden naar 3 eurocent per kWh in 2025, naar 2 eurocent per kWh in 2030, naar 1 eurocent per kWh in 2050. Zonne-energie moet goedkoper opgewekt worden doordat het relatief hoge opslagkosten kent en het inpassen in het energiesysteem extra kosten met zich meebrengt (denk aan onder andere netwerkverzwaring en negatieve energieprijs bij overproductie). De kostprijsverlaging zal bereikt kunnen worden door lagere productiekosten van panelen en folies, meer energieopbrengst, verhoogde levensduur en lagere installatie- en integratiekosten. Zonne-energie in combinatie met een thuisbatterij heeft een grote toekomst. Door de huidige salderingsregeling is de thuisbatterij in Nederland niet populair, terwijl het ontbreken van een salderingsregeling in België de thuisbatterij daar wel heel populair maakt. Zweden is een goed voorbeeld waar men door het grote verschil tussen dag- en nachtstroom met goedkope stroom de accu 's 's nachts oplaadt en overdag verbruikt. Consumenten zullen steeds meer gebruik gaan maken van thuisbatterijen (capaciteit 2-15 kWh), die zonne-energie van enkele uren tot enkele dagen kunnen opslaan.

Silicium is schaars en vormt met China als hoofdleverancier een probleem

Om het zonlicht op te vangen en elektriciteit te produceren heb je silicium nodig. Een zonnecel wordt meestal uit een blok silicium gezaagd. Op het plaatje silicium worden dunne draadjes metaal aangebracht die de elektrische spanning afvoert. Silicium werd al in 1787 door Lavoisier vastgesteld. Silicium is, na zuurstof, het meest voorkomende element in de aardkorst. In de elementaire vorm komt silicium niet in de natuur voor. De meest voorkomende siliciumverbinding is siliciumdioxide (SiO2) zoals in kwarts, opaal en vuursteen, klei en andere mineralen. Hoewel dat positief klinkt, is siliciummetaal ondertussen schaars geworden. De grotere vraag dan het aanbod stuwt de prijs de hoogte in.

Silicium wordt gebruikt in vele producten: computerchips, keramiek, staal, glas, halfgeleiders en zonnepanelen. De foto-elektrische eigenschappen van silicium maakt het geschikt voor fotocellen in zonnepanelen. In de wereld wordt circa 8,5 miljoen ton silicium gewonnen. China is veruit de grootste producent. Het produceren van silicium vraagt veel elektriciteit, en die is soms beperkt aanwezig in China. Zo heeft China rekening te houden met het droogte-seizoen, met name in Zuidwest-China, waardoor de elektriciteitsproductie dusdanig minder is dat daardoor de productie van silicium op die momenten beperkt moet worden.

Het feit dat China ongeveer 80% van het wereldwijde silicium produceert, baart veel landen zorgen. Deze sterke afhankelijkheid maakt het moeilijk om bij een eventueel toekomstig conflict met China, zoals we dat hebben gezien in het geval van Rusland en Oekraïne in 2022, effectieve sancties tegen het land op te leggen.

Aandeel Enphase onder $100: verkopen of bijkopen?

Duidelijk is dat het aandeel Enphase potentie heeft, maar op dit moment voornamelijk last heeft van getemperde groeiverwachtingen. Enphase is onder de $100 gezakt, en zakte op 27 oktober, 2023 zelfs naar $75. Wat te doen? Verkopen of bijkopen? Verkopen wordt niet geadviseerd, de rente blijft niet hoog en zonne-energie heeft de toekomst. Enphase gaat nog door een moeilijke tijd, naar verwachting zeker nog een jaar. Waar de bodem ligt is niet duidelijk. Gezien de huidige staat van de beurzen en de hogere rente die mogelijk is wanneer we de laatste woorden van de FED beluisteren kan Enphase verder zakken.

Enphase heeft nog steeds een ++ rating voor haar toekomstige groei en winstgevendheid. Wind- en zonne-energie aandelen doen het om dezelfde reden slecht. Meer kosten door hoge rentes en een tegenvallende vraag.

Enphase aandeel analyse 2024

Enphase verwachtte dat ze haar grote voorraad pas in de tweede helft 2024 afgebouwd zou hebben tot normale niveaus. De sector ervaart momenteel zwaktes, voornamelijk door de toename van goedkope Chinese zonnepanelen en een plotselinge afname van de vraag. Deze hoge voorraden drukken op de kosten en consumenten zijn minder geneigd om te kopen.

Toch wordt Enphase als de leider gezien binnen deze sector. Wel is men voorzichtig met koersdoelen ($75) en zeker met instappen. Gezien de neerwaartse trend sinds januari 2023 lijkt wachten nu het beste. Heb je al Enphase aandelen in bezit, dan komt straks een goed moment om bij te kopen en te middelen.

De toekomstverwachtingen voor Enphase blijven positief, vooral gezien de groeiende rol van zonne-energie in de energietransitie. De verwachting is dat het bedrijf in 2025 beter zal presteren, met een focus op het verlagen van kosten en het vergroten van zijn marktaandeel. Beleggers zullen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden en afstemmen op het moment dat de trend zich begint te keren.

Potentie voor zonne-energie is groot, ook in Nederland

Zonne-energie heeft de grootste potentie als CO2-vrije energiebron binnen de groene energietransitie. In Nederland stond eind 2020 10 GW aan zonnepanelen opgesteld. Dat is goed voor 7% van de huidige Nederlandse elektriciteitsproductie. TNO, de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek, verwacht dat zonne-energieproductie verder groeit naar 50 GW in 2030 en mogelijk 200 GW in 2050. Nederland stond in 2022 op de derde plek van de snelst groeiende zonne-energie-landen binnen Europa. Zonne-energie is populair in Nederland. De ambitie van Nederland is dan ook groot. Een belangrijk deel van de groei zal moeten komen van zonnepanelen op daken en zonneparken. De huidige hoge energieprijzen maakt zonne-energie al aantrekkelijker op zich. De overheid helpt een extra handje door aan de ene kant subsidies beschikbaar te stellen en aan de andere kant bedrijven te gaan verplichten meer gebruik te maken van zonnepanelen. Het huidige kabinet wil verplichten dat vanaf 2025 op daken van nieuwe gebouwen, behalve woonhuizen, met een dakoppervlakte groter dan 250 vierkante meter zonnepanelen worden gelegd.

Toekomstige landbouwgrond die vrijkomt door het uitkopen van boeren (stikstofreductie) kan ingezet worden voor uitbreiding van zonneparken. Dit kan groot- en kleinschalig. Op een zonnepark van 10 hectare staan ongeveer 30.000 zonnepanelen, die stroom kunnen leveren aan 300 huishoudens. Een relatief groot zonnepark als het Solar Park Eemshaven levert energie voor 8000 huishoudens. De mogelijkheden om de productie van zonne-energie sterk te laten groeien zijn volop aanwezig.

De weerstand tegen zonneweides en parken betreft voornamelijk het gebruik van (schaars) landschap en de recyclebaarheid van de zonnepanelen. Het merendeel van de zonnepanelen en andere componenten en materialen wordt nu al hergebruikt, maar nog niet alles. Zo kan nog niet alle zilver uit de zonnecelcontacten worden teruggewonnen en wordt het silicium van de zonnecellen niet opnieuw gebruikt.

De ambities van de EU zijn voor zonne-energie ook enorm. Zo wil de EU van 100 GW in 2020 groeien naar 200 GW in 2030 en uiteindelijk in 2050 280 GW aan capaciteit hebben staan. Volgens IRENA moet de zonne-energie-capaciteit wereldwijd zelfs groeien naar 14.000 GW in 2050. Twintig keer zoveel als in 2020! Zonne-energie moet goedmaken wat de andere energiesoorten uiteindelijk niet waar kunnen maken. Dit zou betekenen dat in een net-zero scenario circa 70% van de geproduceerde wereldwijde groene energie afkomstig is van wind- en zonne-energie. Windenergie levert daarvan 1/3 en zon 2/3. Om deze heel ambitieuze doelen te halen moet zonne-energie meer toepassingsgebieden krijgen en flink goedkoper worden.

Conclusie

In de huidige context van de zonne-energiesector staat het aandeel van Enphase onder druk, met een recente daling van de koers en tegenvallende verkoopcijfers. De sector kampt met uitdagingen zoals de toenemende concurrentie van goedkope Chinese zonnepanelen en een afname van de vraag. Ondanks deze tegenslagen heeft Enphase nog steeds een sterke positie in de markt en zijn de toekomstverwachtingen positief, vooral met de groei van zonne-energie in de energietransitie. Nederland, als snelgroeiend land in zonne-energie, speelt een cruciale rol in deze ontwikkeling, ondersteund door overheidsbeleid en ambitieuze doelstellingen. De potentie van zonne-energie blijft groot, met een verwachte aanzienlijke groei in capaciteit en innovaties, zoals Perovskietcellen, die de toekomst van duurzame energie verder kunnen versterken. Voor beleggers is het dus zeer belangrijk om de marktontwikkelingen nauwlettend te volgen, gezien de mogelijkheid van herstel en groei op lange termijn.

Meld je nu aan voor persoonlijk advies
Tijdens dit gesprek sta ik voor jou klaar om al jouw vragen omtrent jouw beleggingen in de energiesector te beantwoorden.
MELD JE HIER AAN